Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 12
Offentligt
932862_0001.png
932862_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-106-00869Den 10. december 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 17. november 2010stillet følgende spørgsmål nr. 50 (L12), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra udvalget.

Spørgsmål 50 (L 12)

Eksisterende husdyrproduktioner, der står overfor en revurdering, skal iføl-ge lovforslaget tage udgangspunkt i BAT og de nye ammoniakkrav. Der er ilovforslaget krav om, at der fastsættes en tidsfrist for, hvornår ammoniak-kravet skal overholdes.- Kan ministeren oplyse konkret, hvordan den enkelte kommune skal admi-nistrere proportionalitet i forbindelse med BAT, og hvordan kommunen iden enkelte sag skal fastsætte tidsfrister for eksisterende husdyrbrug,herunder om ministeren påtænker, at udstikke klare retningslinjer?- Kan ministeren oplyse, hvilke kompetencer, der forventes at være til ste-de i kommunerne for at kunne løfte den regnskabsmæssige opgave i atvurdere afskrivningshorisonter?- Kan ministeren bekræfte, at der ikke vil blive lukket husdyrbrug som følgeaf ændringerne af ammoniakkravene i lovforslaget?- Kan ministeren forklare logikken i at fastsætte en tidsfrist, der går længereend otte år, når en miljøgodkendelse kan tages op hvert ottende år?

Svar

Proportionalitet i forbindelse med vurderingen af BAT, herunder fastsættel-se af tidsfrister, er en konkret vurdering i det enkelte tilfælde. Myndighedenskal fastlægge et niveau og en tidshorisont, så teknologierne ved implemen-tering ikke bliver unødigt dyre. De konkrete krav skal stilles på en måde, såteknologierne kan implementeres efterhånden som renere teknologi kanerstatte ældre udstyr, hvor levetiden er overskredet. Der vil blive udfærdigetretningslinjer til brug for kommunernes administration.Ved afskrivningsperiode forstås levetiden for anlægget. Staldanlægget erden største enkeltstående anlægsinvestering for et husdyrbrug, og har enlevetid på cirka 15-20 år. Indenfor 15-20 år vil anlægget typisk være sånedslidt, at der skal foretages en renovering, der vil være så omfattende, atden vil være godkendelsespligtig. Det er hensigten at lægge anlæggets le-vetid til grund som en klar rettesnor for kommunerne ved vurdering af pro-portionalitet. En vurdering af levetiden for disse bygninger, kræver i højere
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
grad teknisk og faglig indsigt end regnskabsmæssig forståelse. Det vurde-res derfor, at myndighederne ikke skal have særlige regnskabsmæssigekompetencer for at løfte opgaven vedrørende anlæggets levetid.Hensigten med ammoniakreglerne er bl.a., at husdyrbrug, der ligger uhen-sigtsmæssigt placeret, skal have god tid til at finde egnede placeringer forvidere udvikling af deres produktion.Det er afgørende for mig, at de få husdyrbrug, der vil opleve en skærpetregulering har god tid til at indstille sig. Tidspunktet for fastsættelsen af kra-vet om totaldeposition vil derfor kunne tilpasses husdyrbrugets teknologiskemuligheder og levetid på staldanlæggene.
Karen Ellemann/ Claus Torp
2