Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 12 Bilag 12
Offentligt
932899_0001.png
932899_0002.png

Notat

ErhvervJ.nr. MST-106-00869Ref.Den 10. december 2010

Nye anmeldeordninger som følge af ændring om lov af miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug

I lovbemærkningerne til ændring af husdyrgodkendelsesloven er angivet, at det påtænkes atudarbejde anmeldeordninger, så visse ændringer kan gennemføres via en anmeldelse udentilladelse eller miljøgodkendelse. Fælles for alle anmeldeordningerne er, at de kun kan anvendes,hvis en række kriterier overholdes. Kriterierne fastsætter en række miljøkrav, så det sikres, atanmeldeordningerne ikke medfører væsentlige miljøpåvirkninger.I lovbemærkningerne er angivet følgende, der kan omfattes af anmeldeordninger:Etablering af ensilagepladser og ensilagesiloerEtablering af gødningsopbevaringsanlægÆndringer af hensyn til dyrevelfærdSkift i dyretype

Anmeldeordning for ensilagepladser og ensilagesiloer

Der vil blive udarbejdet en anmeldeordning, der giver mulighed for at anmelde etablering afensilagepladser og ensilagesiloer efter husdyrgodkendelsesloven under visse nærmere fastlagtebetingelser.Der fastsættes i den forbindelse afstandskrav, der sikrer, at ensilagepladser og –siloer ikkeopføres, så de medfører gener for beboere i nærliggende beboelsesområder. Der fastsættesendvidere afstandskrav, der sikrer at brud på ensilagepladser og –siloer ikke vil kunne føre til, atensilage løber ud i åbne vandløb og fra søer med et areal, der er større end 100 m2.Endvidere fastlægges en række nærmere krav, som en ensilageplads skal opfylde for at kunneundgå godkendelsespligt og i stedet kan omfattes af en anmeldelse. Der er tale om krav, der vilkunne sikre, at de landskabelige værdier ikke tilsidesættes.Bl.a. fastsættes krav om afskærmende beplantning og om maksimal højde og størrelse afensilagepladsen eller –siloen for at sikre, at de landskabelige værdier ikke tilsidesættes. Endeligkan anmeldeordningen kun anvendes til etablering af ensilagepladser og –siloer, der ererhvervsmæssigt nødvendige for den enkelte bedrift og som opføres i direkte tilknytning til deteksisterende anlæg. Det vil sige, at der skal være et rimeligt forhold med den faktiske produktion påbedriften og det anmeldte anlæg.

Anmeldeordning for gødningsopbevaringsanlæg

Anmeldeordningen vil omfatte gyllebeholdere og gyllesiloer. Kriterierne for at anvendeanmeldeordningen vil være parallelle til kravene for anvendelse af anmeldeordningen forensilagepladser. Dog vil der ved gødningsopbevaringsanlæg også være afstandskrav tilammoniakfølsomme naturområder, så det sikres, at disse områder ikke beskadiges afgødningsopbevaringsanlæg, der opføres på baggrund af en anmeldelse.
For anmeldeordningen for gødningsopbevaringsanlæg opstilles derfor også en række afstandskrav,krav til anlæggets udformning og afskærmende beplantning, samt krav om, at anmeldeordningenkun kan anvendes til opførelse af anlæg, der er erhvervsmæssigt nødvendige for den enkeltebedrift, og skal opføres i direkte tilknytning til det eksisterende anlæg.

Anmeldeordning for dyrevelfærdsmæssige ændringer

Anmeldeordningen skal sikre, at landmanden kan lave de tilbygninger og ændringer af sine stalde,som er nødvendige for at opfylde visse nye dyrevelfærdsmæssige krav fastsat i lov ellerbekendtgørelse.Der vil blive lavet en udtømmende liste over, hvilke dyrevelfærdsmæssige lov ellerbekendtgørelseskrav, som anmeldeordningen kan anvendes til opfyldelse af. Der er tale omkommende dyrevelfærdsmæssige krav til søer og gylte, heste, malkekvæg, pelsdyr ogæglæggende høner.Ordningen vil ikke kunne anvendes til at lave andre ændringer/tilbygninger, end lige netop de, derer nødvendige for at opfylde de nye dyrevelfærdsmæssige krav. En tilbygning vil også skulleopføres, så den fremstår som en naturlig del af de allerede eksisterende staldanlæg.

Anmeldeordning for skift i dyretype

Der vil kunne skiftes mellem forskellige dyretyper uden en godkendelse, hvis der ikke samtidigtmed skiftet i dyretype sker andre godkendelsespligtige ændringer i staldanlægget, såsom enforøgelse af antal dyr eller en større renovering af anlægget.Da forskellige dyretyper medfører forskellig miljøbelastning, vil det være et krav, at det vedanmeldelsen dokumenteres, at skiftet ikke vil føre til en øget belastning af nærliggendebeboelsesområder og naturområder med henholdsvis lugt, ammoniak, kvælstof og fosfor. Det vilblive et krav, at landmanden med sin anmeldelse indsender egentlige beregninger over disse 4faktorer. Beregninger sker via beregningsmodellerne iwww.husdyrgodkendelse.dk.
2