Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 12 Bilag 12
Offentligt
932898_0001.png
932898_0002.png
932898_0003.png
932898_0004.png
Notat
Notat om vejledning ved revurdering
ErhvervJ.nr. MST-1240-00162Ref. nimksDen 10. december 2010
1
Baggrund og formål
Notatet har til hensigt at beskrive revurderingssituationen med særligt fokus på BAT ogkravet om totaldeposition. Kravet om totaldeposition fremgår af lovforslag L 12 (folke-tingssamling 2010/2011). Notatet vil dække de juridiske rammer, principperne for vurde-ringen og slutteligt et eksempel på en revurdering.
22.1
De retlige principper for godkendelse og revurderingGodkendelsespligtens indtræden
Første gang et husdyrbrug foretager ændringer eller udvidelser af anlægget, skal husdyr-bruget ansøge om tilladelse eller godkendelse efter loven, jf. lovens § 103, stk. 1, medmindre ændringen eller udvidelsen er en bagatel1eller er omfattet af en af de nuværendeeller kommende anmeldelsesordninger, jf. lovens § 17, stk. 3.Første gang der meddeles godkendelse efter § 11 eller § 12 i denne lov, skal godkendel-sen omfatte hele anlægget og bedriftens arealer. Ved senere ændringer eller udvidelserer det kun ændringen eller udvidelsen, der skal ansøges om – og denne godkendelsemeddeles som et tillæg til den eksisterende miljøgodkendelse.
2.2
Retsbeskyttelse af godkendelser
Godkendelser efter lovens § 11 og § 12 nyder retsbeskyttelse. Reglen er, at tilsynsmyn-digheden ikke må meddele påbud eller forbud 8 år efter meddelelsen af godkendelsen, jf.lovens § 40, stk. 1.Undtagelsesvis kan myndigheden meddele påbud, hvis en eller flere af betingelserne ilovens § 40, stk. 2 er opfyldt – dette må for husdyrbrug antages at forekomme sjældent.
2.3
Revurdering
Det fremgår af lovens § 41, stk. 3, at tilsynsmyndigheden skal tage godkendelsen efter §§11, 12 eller 16 op til revurdering, når der er forløbet 8 år efter godkendelsen. I forlængelseheraf fremgår det af lovens § 41, stk. 1, at tilsynsmyndigheden kan ændre vilkårene i engodkendelse efter §§ 11, 12 eller 16, når der er forløbet 8 år efter meddelelsen af god-kendelsen.Efter første revurdering (8 år efter godkendelsen) skal husdyrbrug, der er godkendt efterlovens § 11, § 12 og § 16 revurderes regelmæssigt og mindst hvert 10 år, jf. husdyr-brugsgodkendelsesbekendtgørelsens § 17.
1
Se vejledningen: http://www2.mst.dk/wiki/Husdyrvejledning.Godkendelsespligt.ashx?
33.1
RevurderingHensigten med revurdering
Revurderingen har til hensigt at ajourføre husdyrbruget i lyset af den teknologiske udvik-ling og de miljøkvalitetsnormer, der gælder på tidspunktet for revurderingen.Det påhviler myndigheden at tage initiativ til at revurdere husdyrbruget. Forsinkede revur-deringer betyder således ikke, at husdyrbruget skal stoppe eller begrænse den produkti-on, der er godkendt med den oprindelige godkendelse med senere tillæg.
3.2
Hvilke dele inddrages ved en revurdering?
Husdyrbrug kan løbende have foretaget ændringer og udvidelser. Betydningen er, at før-ste godkendelse er en godkendelse af hele husdyrbruget, mens de næste godkendelserer udstedt som tillæg til godkendelsen. Revurderingen omfatter kun de dele af den enkeltegodkendelse, hvor der er gået 8 år (perioden for retsbeskyttelse). Dette er udgangspunk-tet uanset virksomhedstype.
3.3
Krav til husdyrbruget i forbindelse med en revurdering
Formålet med revurderingen er først og fremmest, at kommunen skal vurdere om virk-somhedens indretning og drift fortsat lever op til kravet om anvendelse af BAT, dvs. detaktuelle niveau for BAT og det generelle beskyttelsesniveau. Der er ikke tale om en nygodkendelse, men udelukkende at kommunen reviderer vilkårene for den eksisterendemiljøgodkendelse.
3.3.1 BATDer vil ofte være sket en forbedring i de anvendte teknikker og tiltag i en 8-årig periode.Det kan eksempelvis være, at der er sket særligt store fremskridt indenfor fodringstiltag,skrabersystemer, luftrensning, forsuring og nye staldsystemer. I vurderingen skal myndig-heden inddrage Miljøstyrelsens vejledende BAT-standardvilkår2.BAT standardvilkår udsendes af miljøministeren som vejledning til kommunerne om emis-sionsniveauet for hver enkel af de betydende dyretyper baseret på en undersøgelse af,hvilke teknikker og teknologier der inden for områderne – foder, staldindretning, opbeva-ring af husdyrgødning og udbringning af husdyrgødning - kan bidrage til at begrænse for-ureningen fra husdyrbrug.I BAT standardvilkår beskrives, hvilken kombination af teknikker og teknologier, der efteren nærmere række kriterier kan betegnes som værende BAT. Dette munder ud i, at derfastsættes vejledende emissionsgrænseværdier for relevante forureningsparametre, somer opnåelige ved anvendelse af BAT.I en revurderingssituation er det ikke meningen, at BAT standardvilkår for den relevantehusdyrtype skal lægges mekanisk ned over husdyrbruget. Det skal imidlertid være vurde-ringsrammen inden for hvilken kommunen vurderer, hvor stor en del af emissionsniveaueti BAT standardvilkår, der kan opnås på det konkrete husdyrbrug ud fra en afvejning af dehttp://www.mst.dk/Virksomhed_og_myndighed/Landbrug/Husdyrgodkendelser/bat/BAT-standardvilkaar.htm2
2
økonomiske omkostninger og de gener husdyrbruget giver anledning til for natur og om-boende.Det vil ikke være proportionalt at kræve indsætning af nye staldsystemer eller udskiftningaf inventar før levetiden er overstået – levetiden på staldanlæg er 15-20 år og for inventarcirka 10 år. Mindre indgribende midler så som management (f.eks. fodersammensætning)eller teknologitilføjelser (fx en spalteskraber eller gylleforsuring) kunne udgøre et proporti-onalt krav.
3.3.2 Kravet til totaldepositionVed en revurdering skal der fastlægges et tidspunkt for, hvornår der skal leves op til kra-vet om totaldeposition. Hvis et husdyrbrug har fået miljøgodkendelse i år 2008, så skalhusdyrbruget revurderes i år 2016 og derefter med 10 års mellemrum, dvs. næste vurde-ring forekommer i 2026.Nedenstående er et eksempel på implementering af BAT såvel som kravet til totaldeposi-tion i forbindelse med revurdering.Et tænkt eksempel:Et svinebrug på 300 DE fik i 2008 meddelt miljøgodkendelse.
HusdyrbrugGodkendt i år 2008Udleder 1.500 kg ammoniak samletUdleder 1,0 kg N/ha/år til habitat-område.
Ammoniak-følsomtnaturområde ihabitatområde.Krav om 0,2-0,7kg N/ha/årI totaldeposition.
Første trin, BAT:I 2016 skal husdyrbruget revurderes. I år 2016 er der fx sket en markantudvikling i foderudnyttelse og skrabere, begge dele er et udtryk for BAT.Myndigheden pålægger derfor i forbindelse med revurderingen, at husdyr-bruget kan anvende mere miljøvenligt foder og ligeledes vurderes det pro-portionalt, at husdyrbruget kan indføre mere miljøvenlige skrabere om se-nest 2 år, når skraberne alligevel er nedslidte – begge dele vurderes atkunne gennemføres indenfor en rimelig økonomisk ramme.Samlet set vil ændringen medføre en reduktion på cirka 20 pct. ammoniak– i den generelle belastning såvel som belastningen til naturområdet. Hus-dyrbruget pålægges derfor et krav om at reducere sin ammoniakbelastningtil 1.200 kg indenfor et år efter revurderingen, dvs. i år 2017. Husdyrbrugetgøres samtidig opmærksom på, at der er valgfrihed i forhold til valg af tek-
3
nologi – så længe ammoniakbelastningen ikke overstiger 1.200 kg, svaren-de til X antal slagtesvin i et bestemt vægtinterval.
HusdyrbrugRevurderet i år 2016Udleder 1.200 kg ammoniak samletUdleder 0,8 kg N/ha/år til habitat-område.
Ammoniak-følsomtnaturområde ihabitatområdeKrav om 0,2-0,7kg N/ha/årI totaldeposition.
Andet trin, fastsættelse af tidspunktet af kravet til totaldepositionI dette tilfælde er husdyrbruget her ud over placeret uhensigtsmæssigt iforhold til ammoniakfølsom natur omfattet af lovens § 7. I henhold til lovenskal myndigheden derfor fastlægge et tidspunkt for, hvornår husdyrbrugetskal leve op til kravet om totaldeposition. Levetiden for staldsystemet an-slås at være 15-20 år, hvorfor kravet om totaldeposition tidligst skal indfø-res i år 2023 og seneste i år 2028.Indledningsvis konstaterer myndigheden, at der ikke ligger andre husdyr-brug i nærheden, hvorfor kravet til husdyrbruget fastlægges til 0,7 kgN/ha/år til den ammoniakfølsomme natur.Myndigheden fastlægger, at den samlede ammoniakbelastning skal redu-ceres til 1050 N/ha/år i år 2028 ud fra den betragtning, at dette forekommermindst indgribende. Hensynet er, at den reduktionen fra 1200 til 1050 kgN/ha/år ved den næste pligtige revurdering i år 2026 (10 års interval) vilkunne løses gennem udvikling i teknologien.
HusdyrbrugRevurderet i år 2016Udleder 1.050 kg ammoniak samletUdleder 0,7 kg N/ha/år til habitat-område.
Ammoniak-følsomtnaturområde ihabitatområde.Krav om 0,2-0,7kg N/ha/årI totaldeposition.
4