Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 115
Offentligt
962482_0001.png
962482_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-03741Den 24. februar 2011
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 3 til L115, Forslag til lov omændring af lov om kemiske stoffer og produkter og forskellige andre love(Implementering af rammedirektivet og ændringer som følge af plantebe-skyttelsesmiddelforordningen og klassificeringsforordningen), som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 3 til L115

Vil ministeren redegøre for, hvordan lovforslaget, eventuelt i sammenhængmed anden regulering, sikrer beskyttelsen af vandløb og NATURA 2000-arealer?

Svar

Med lovforslaget sker en delvis implementering af Rammedirektivet om bæ-redygtig anvendelse af pesticider. Visse dele af rammedirektivet er dog alle-rede implementeret via tidligere indsatser og reguleringer, andre indføresmed anden lovgivning, der er undervejs på baggrund af beslutninger taget iGrøn Vækst aftalen.Lovforslaget ændrer således ikke ved beskyttelsen af vandløb og Natura2000-områder.Beskyttelse af vandløbI Danmark implementeres kravet om beskyttelse af vandmiljøet (Rammedi-rektivets artikel 11) på følgende måde:Regeringen fremsætter, jf. Grøn Vækst aftalen, forslag til lov om randzoner,som fødevareministeren fremsætter i nær fremtid. Med denne lov indføresder krav om, at der skal udlægges i alt ca. 50.000 ha dyrkningsfri og der-med også sprøjtefri randzoner på op til 10 meters bredde langs vandløb ogsøer.Allerede i dag fastsættes der afstandskrav til vandløb/søer for anvendelsenaf de enkelte godkendte plantebeskyttelsesmidler. Det sker via den danskerestriktive godkendelsesordning. Afstandskravene fastsættes, såfremt risi-kovurderingen angiver et behov for det. Afstandskravet til vandmiljøet fast-
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
sættes i forbindelse med den konkrete godkendelse af hvert enkelt middelog der kan være tale om afstandskrav på 10, 20 eller 30 meter.Endvidere er det, i forbindelse med reglerne om vaskepladser, som blevindført i 2009, sikret at der gælder krav om, at påfyldning og vask af mark-sprøjter sker minimum 50 meter fra overfladevand og § 3-beskyttede natur-typer.Beskyttelsen af Natura 2000 arealerMed Rammedirektivets artikel 12 skal medlemslandene sikre, at anvendel-sen af pesticider nedbringes til et minimum eller forbydes i specifikke områ-der, herunder beskyttede områder, som er defineret i vandrammedirektiveteller områder udpeget som led i implementeringen af habitatdirektivet ogfuglebeskyttelsesdirektivet – dvs. Natura 2000-områderne.Habitatdirektivets og fuglebeskyttelsesdirektivets bestemmelser om beskyt-telse af de naturtyper og arter, som Natura 2000-områder er udpeget for atbeskytte, er - i relation til kravet om begrænsning af pesticidanvendelse - idansk ret bl.a. gennemført ved den generelle beskyttelse af naturtyper inaturbeskyttelsesloven, hvor anvendelsen af pesticider er forbudt, i det om-fang pesticider ikke tidligere er indgået i landbrugsdriften, og gennem fred-ninger. Den regulering, som jeg ovenfor har gjort rede for, for så vidt angårvandløb, beskytter også en række naturtyper, som Natura 2000-områderneer udpeget for at beskytte.Miljøministeriet ejer en væsentlig del af de udpegede Natura 2000-områder.For disse områder gælder generelt, at der som udgangspunkt ikke må an-vendes pesticider.Jeg vil gerne fremhæve, at regeringen som led i opfølgningen af de 2 natur-direktiver prioriterer indgåelsen af frivillige aftaler med sigte på naturvenligdrift, herunder ingen anvendelse af kemiske pesticider.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
2