Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 111 Bilag 41
Offentligt
968098_0001.png
968098_0002.png
Folketingets Skatte- og AfgiftsudvalgFremsendt pr. mail
Hellerup, den 10. marts 2011

Vedr. L 111 – ændringsforslag til forslag om mættet fedt i visse fødevarer.

DSK har nogle bemærkninger til den sproglige formulering vedr. ændringsforslag til L111. DSK skal beklage, at vi først nu er blevet opmærksomme på den nuværendeformulering, hvor Skatteministeriet benytter sig af en anden terminologi end Fødeva-reministeriet.For at virksomhederne skal kunne overholde gældende lovgivning er det vigtigt, atder ikke opstår forvirring om begreberne, især må der ikke bruges forskellig definitioni skattereglerne og fødevarelovgivningen.I § 11, stk. 2 henviser man til fødevarer, der er uegnet til menneskeføde. I sådannetilfælde kalder man det ikke fødevarer, men enten foder, non food eller fødevareaf-fald, hvis det er det, der er tale om.I § 6, stk. 3 omtaler man ”udskæringer, der leveres færdigpakket til detailhandelen.”Her skal DSK venligst spørge Skatteudvalget, hvorvidt færdigpakket her forstås påsamme måde som i fødevarelovgivningen? I fødevarelovgivningens forstand er re-stauranter også detail. Men i lovens bemærkninger anføres direkte ”til detailhande-len”. DSK er interesseret i hvorvidt der udelukkende menes butikker med den an-vendte formulering. I så fald er det ikke i overensstemmelse med fødevarereglerne.For virksomhederne er det ikke uden betydning, at der ikke bruges forskellige defini-tioner i hhv. skatteregler og fødevarelovgivningen.I fødevarelovgivningens forstand er restauranter også detail, så hvis de samme pak-ker, som leveres til butik, leveres til en restaurant, kan man vel også bruge den aktu-elle fedt % i varen? Hvis den samme vare pakkes i større pakninger (f.eks. 10 bøfferi stedet for 2 bøffer pr. pakning) skal man så betale en anden afgift? Dette vil i givetfald give restaurant et incitament til at købe store mængder varer i små pakninger –en udvikling som ikke stemmer overens med ønsket om at minimere ressourcefor-brug til emballage og transport.
de samvirkende købmændPostboks 122 | Svanemøllevej 41 | DK -2900 Hellerup | Tlf. (+45) 39 62 16 16 | Fax (+45) 39 62 03 00E-mail: [email protected] | www.dsk.dk | CVR nr. 15 23 20 13 | Danske Bank 4180 4110212313
I henhold til fødevarelovgivningen er en færdigpakket fødevare ”en vare, som er in-desluttet i en indpakning, der er bestemt til at brydes af forbrugerne eller storkøkke-ner som cateringvirksomheder, restauranter, kantiner og institutionskøkkener.” Der-med kan en færdigpakket vare godt indeholde 10 bøffer og beskattes under den ak-tuelle fedt %.Det virker også mærkværdigt, at et stykke mørbrad som sælges til en slagterafdelingog opskæres i bøffer og indpakkes i butikken, belægges med en højere afgift endhvis samme stykke er opskåret i et slagteri og indpakket hos slagteriet. Derved bliverden bøf, som slagteren i butikken har udskåret, dyrere end den samme bøf udskårethos slagteriet. Dette vil alt andet lige skubbe til en udvikling hen imod fabrikspakketkød; samme produkt leveret til alle supermarkeder i stedet for den lokale tilpasning,som sker i de enkelte supermarkeder, som hver især har et lidt forskelligt sortiment,og som kan udskære og pakke efter konkret ønske fra en kunde i salgsøjeblikket.
Med venlig hilsenKirsten JacobsenFødevarechef, cand.brom