Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
B 86
Offentligt
1005297_0001.png
1005297_0002.png
Folketingets Politisk–Økonomiske Udvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 30. maj 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KGP/ J.nr. 2011-2443
Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalgs brev af3. maj 2011 følger hermed socialministerens endelige svar på B 86spørgsmål 2.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
B 86 spørgsmål 2:”Vil ministeren redegøre for det arbejde, der foregår i FN om udarbejdelse aflykkeindeks?”
Svar:For så vidt angår udarbejdelsen af lykkeindeks i FN, EU og OECD har Soci-alministeriet til brug for min besvarelse indhentet oplysninger fra FN-missionen i New York, EU-repræsentationen i Bruxelles, samt OECD-delegationen i Paris. Det fremgår af disse indberetninger, at repræsentatio-nerne ikke er bekendt med, at der skulle foregå et arbejde omkring udviklingaf et egentligt lykkeindeks, hverken i FN, EU eller OECD.Der foregår imidlertid i alle tre organisationer et arbejde med at opgøre sam-fundsudviklingen i bredere termer end de rent økonomiske.FN-missionen har således oplyst følgende: ”FN arbejder ikke med udviklingaf et lykkeindeks, men fattigdom anskues i FN-regi som et multidimensioneltbegreb, der ud over indkomst pr. capita også inkluderer menneskelig udvik-ling i forhold til adgang til uddannelse og sundhed.” Der henvises i den for-bindelse til FN’s Human Development Report Office, som årligt udarbejderen rapport om emnet.I EU har man under overskriften ’Beyond GDP’ gennemført et arbejde medat afklare, hvilke indeks som er mest velegnede til at måle fremskridt, oghvordan disse bedst kan integreres i beslutningsprocessen og den offentlige
2
debat. Kommissionen har i forlængelse heraf redegjort for sin tilgang i papi-ret ”GDP and Beyond – Measuring progress in a changing world” af 20. au-gust 2009. Der henvises til denne skrivelse på hjemmesiden www.beyond-gdp.eu for yderligere informationer.OECD har gennem den seneste halve snes år iværksat et arbejde, der sigtermod at opgøre medlemslandenes udvikling i mere og andet end rent øko-nomiske termer. Dette arbejder har været udført under overskriften: Measu-ring the progress of societies. Som led i dette arbejde har der bl.a. væretafholdt tre internationale konferencer i hhv. Palermo (2004), Istanbul (2007)og Busan (2009). Siden da har OECD bidraget til den af præsident Sarkozy i2008 nedsatte kommission, ”Commission on the Measurement of EconomicPerformance and Social Progress” (Stiglitz-Sen-Fitoussi kommissionen).OECD forventes inden længe at præsentere det såkaldte “Better Life Index”.OECD’s ”Better Life Index” er et interaktivt indeks, som vægtes af brugerne.Indekset omfatter 11 områder: Indkomst og rigdom, jobs og indtægter, bolig-forhold, arbejde og privatliv, sundhed, uddannelse og færdigheder, socialeforbindelser, borgerindflydelse, miljøkvalitet, personlig sikkerhed, samt sub-jektivt velvære. Indekset vil muliggøre sammenligninger af livskvalitet ud frade opstillede indikatorer på tværs af lande. De forskellige indikatorer vil kun-ne vægtes mellem 0 (lavest vægt) og 1 (højeste vægt).For så vidt angår den statistiske baggrund for ”Better life Index” vil disseblive indsamlet og publiceret i publikationen ”How’s life?”. Rapporten forven-tes at foreligge den 12. oktober 2011. Hverken arbejdet med denne publika-tion eller med ”Better Life Index” kan dog siges at sigte mod at opstille etegentligt lykkeindeks.
Benedikte Kiær/ Kristian Gladbo Platz