Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 17
Offentligt
936711_0001.png
936711_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2010Sagsnr.: 8087
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 5. december 2010stillet følgende spørgsmål nr. 7 (B 17) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 7 (B17):

”Er ministeren enig med sundhedsministeren i besvarelsen af SUU alm. del - spørgsmål111: ”at den primære forebyggelse af udsættelse af gravide og ammende (og piger ogkvinder i den fødedygtige alder i det hele taget) for potentielt sundhedsskadeligehormonforstyrrende stoffer så vidt muligt bør ske via regulering af indhold af sådannestoffer i de produkter disse grupper udsættes for i dagligdagen”?”

Svar:

Der er grund til at være meget opmærksom på menneskers eksponering for kemiskestoffer generelt. Det gælder ikke kun kemiske stoffer, som de får fra fødevarer, menogså stoffer, der kommer fra lægemidler, kosmetik og fx indeklima. Det er baggrundenfor den omfattende regulering af de mange former for kemiske stoffer, som modernemennesker, herunder gravide, kommer i kontakt med. Jeg er således enig medsundhedsministeren i, ”at den primære forebyggelse af udsættelse af gravide ogammende (og piger og kvinder i den fødedygtige alder i det hele taget) for potentieltsundhedsskadelige hormonforstyrrende stoffer så vidt muligt bør ske via regulering afindhold af sådanne stoffer i de produkter disse grupper udsættes for i dagligdagen”, jf.SUU alm. del - spørgsmål 111.Resten af sundhedsministerens svar på ovennævnte spørgsmål 111 illustrerer, atregeringen lægger stor vægt på beskyttelse af og information til gravide og ammende.Også når det gælder kosten skal gravide af mange grunde være forsigtige, bl.a. med atdrikke kaffe, te, vin og med kosten i almindelighed. Fødevarestyrelsen giver bl.a.
målrettet information til gravide på en særlig hjemmeside under altomkost.dk.Tilsvarende kan man på Miljøstyrelsens hjemmeside finde tips til gravide og ammendeom kemikalier.Det er imidlertid også vigtigt at undgå at skabe unødig ængstelse, som kan resultere i, atsårbare grupper som fx gravide ikke får en varieret kost.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2