Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
B 83 Bilag 2
Offentligt
997554_0001.png
997554_0002.png
997554_0003.png
Til beslutningsforslag nr.B 83
Folketinget 2010-11
Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 5. maj 2011
Betænkningover
Forslag til folketingsbeslutning om en national plan for cloud computing i denoffentlige sektor[af Yildiz Akdogan (S) og Hanne Agersnap (SF)]1. UdvalgsarbejdetBeslutningsforslaget blev fremsat den 15. marts 2011 ogvar til 1. behandling den 5. april 2011. Beslutningsforslagetblev efter 1. behandling henvist til behandling i Videnskabs-udvalget.MøderUdvalget har behandlet beslutningsforslaget i 1 møde.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (V, DF og KF) indstiller beslutnings-forslaget tilforkastelse.Etmindretali udvalget (S, SF og RV) indstiller beslut-ningsforslaget tilvedtagelse uændret.Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis og RadikaleVenstres medlemmer af udvalget finder, at det er nødven-digt at gøre mere for at fremme brugen af cloud computing iden offentlige sektor. Cloud computing indeholder et stortpotentiale for besparelse på driften af den offentlige sektorsit. Der er i dag flere lovgivningsmæssige barrierer og andreusikkerhedsmomenter, der forhindrer det offentlige i at fåfuld gavn af cloud computing. S, SF og RV finder derfor, atdet er nødvendigt, at der bliver taget politisk initiativ til atfremme brugen af cloud computing og fjerne de barrierer ogusikkerhedsmomenter, der måtte være.S, SF og RV noterer sig, at regeringen ikke kan anbefaleforslaget ud fra en række forbehold, heriblandt at ministerenmener, at regeringen allerede har taget initiativer til at frem-me cloud computing og, at ministeren har holdt et mødemed justitsministeren, hvor man har aftalt at nedsætte en ar-bejdsgruppe, og at It- og Telestyrelsen har udgivet et diskus-sionsoplæg. S, SF og RV finder dog ikke, at disse mindreinitiativer gør beslutningsforslaget uaktuelt, da beslutnings-forslaget indeholder mere konkrete og vidtgående initiativer.Mindretallet finder tværtimod, at det forhold, at den aftaltetværministerielle arbejdsgruppe ved 1. behandling af beslut-ningsforslaget endnu ikke var blevet nedsat, viser, at der erbehov for yderligere politisk initiativ.Ministeren mener samtidig, at brugen af målsætninger iforslaget er for megen detailstyring. S, SF og RV finder, atmålsætninger kan være et godt redskab til at holde fokus påen udvikling, man ønsker at fremme, og noterer sig samti-dig, at regeringen selv i vidt omfang betjener sig af målsæt-ninger, eksempelvis ministerens egen bredbåndsmålsætningfor 2020.På denne baggrund støtter S, SF og RV beslutningsforsla-get.Etandet mindretali udvalget (EL) vil stemme hverkenfor eller imod beslutningsforslaget.Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi ogSambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/min-dretal ved afstemning i Folketingssalen.
Helge Sander (V) Per Bisgaard (V) Michael Aastrup Jensen (V) Anne-Mette Winther Christiansen (V)nfmd.Malou Aamund (V) Jesper Langballe (DF) Mikkel Dencker (DF) Daniel Rugholm (KF) Charlotte Dyremose (KF)
AX013265
2
Hüseyin Arac (S) Rasmus Prehn (S) Benny Engelbrecht (S) Per Husted (S) Jonas Dahl (SF) Hanne Agersnap (SF)Marianne Jelved (RV)fmd.Johanne Schmidt-Nielsen (EL)Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende B 83Bilagsnr. Titel1Udkast til betænkning