Udvalget for Forretningsordenen 2010-11 (1. samling)
B 52 Bilag 1
Offentligt
982844_0001.png
982844_0002.png
Til beslutningsforslag nr.Bforslagsnummer
Folketinget -NaN (x. samling)
Betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 7. april 2011
Betænkningover
I Forslag til folketingsbeslutning om ministres pensionsvilkår.[af Frank Aaen (EL) m.fl.]
II Forslag til folketingsbeslutning om folketingsmedlemmers pensionsvilkår[af Frank Aaen (EL) m.fl.]
III Forslag til folketingsbeslutning om folketingsmedlemmers eftervederlag[af Frank Aaen (EL) m.fl.]1. UdvalgsarbejdetBeslutningsforslagene blev fremsat den 11. januar 2011og var til 1. behandling den 4. februar 2011. Beslutningsfor-slagene blev efter 1. behandling henvist til behandling i Ud-valget for Forretningsordenen.MøderUdvalget har behandlet beslutningsforslagene i 2 møder.SpørgsmålUdvalget har stillet 2 spørgsmål til Folketingets formand,som denne har besvaret.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertal(Venstres, Socialdemokratiets, Socialistisk Fol-kepartis, Det Konservative Folkepartis og Radikale Venstresmedlemmer af udvalget) indstiller forslagene tilforkastelse.Flertallet bemærker, at de gældende regler for vederlag,eftervederlag og pension for ministre og folketingsmedlem-mer er en del af en bred politisk aftale fra 1999, hvor enrække modsatrettede hensyn blev afvejet for at sikre vilkår,der i rimelig grad kan sammenlignes med fratrædelsesbetin-gelser for ledende stillinger i den private sektor.Der er allerede med velfærdsreformforliget i 2006 tagethøjde for, at forhøjelsen af tilbagetrækningsalderen i forholdtil efterløn og folkepension vil blive ledsaget af en parallelforhøjelse af tidligste pensionsalder for ministre og folke-tingsmedlemmer.Det har under udvalgsarbejdet været overvejet, om dermed fordel kunne laves konkrete justeringer i reglerne formodregning i eftervederlag for folketingsmedlemmer. Detmå konstateres, at sådanne ændringer i særlig grad vil for-ringe vilkårene for medlemmer med kort folketingsancienni-tet. Derfor medfører en samlet afvejning, at Folketinget skalafstå fra regelændringer som reaktion på en enkeltsag.Etmindretal(Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget)stemmer hverken for eller imod de stillede beslutningsfor-slag.Dansk Folkepartis grundlæggende holdning er, at MF'ereog ministre skal underlægges de samme vilkår som genereltgælder på arbejdsmarkedet i forhold til pensionsalder.Derfor er Dansk Folkeparti tilhænger af, at folketings- ogministerpensioner udbetales fra det gældende tidspunkt forfolkepension. Ønsker et medlem eller en minister at kunnegå på pension tidligere, kan der indbetales til efterlønnen ilighed med øvrige lønmodtagere.I forhold til reglerne for eftervederlag er DF tilhænger afen ordning, hvorefter der afhængig af anciennitet er et ind-holdsmæssigt uafhængigt eftervederlag på 6 måneder. Her-efter skal der ske en fuld modregning i eventuel øvrig ind-komst.Etmindretal(Enhedslistens medlem af udvalget) indstil-ler forslagene tilvedtagelse uændret.Enhedslisten vil med disse forslag gennemføre nogle æn-dringer i folketingsmedlemmers og ministres pensionsfor-hold og mulighed for at få eftervederlag.
DocIDJournalnummer
2
Et flertal i Folketinget har vedtaget højere pensionsalderog forringet efterlønsordningen. Nu drøftes der yderligereforringelser af efterlønnen og endnu en forhøjelse af pensi-onsalderen. Det er enhedslisten imod, men i den situationbør Folketinget tilkendegive, at forringelser, der rammer re-sten af befolkningen, også bør gælde ministres og folke-tingsmedlemmers mulighed for at gå på pension.Eftervederlag, som medlemmer af Folketinget, der ikkebliver genvalgt, kan beholde i en periode for at finde et job,er rimelig. Men det er aldeles urimeligt, at et medlem kan gådirekte over i et andet job og så samtidig modtage dette ef-tervederlag i et helt år.
Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldiog Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningensafgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/min-dretal ved afstemning i Folketingssalen.
Thor Pedersen (V)fmd.Mogens Lykketoft (S)nfmd.Søren Espersen (DF) Holger K. Nielsen (SF) Helge Adam Møller (KF)Flemming Damgaard Larsen (V) Jens Vibjerg (V) Peter Christensen (V) Anne-Mette Winther Christiansen (V)Kristian Jensen (V) Pia Kjærsgaard (DF) Kristian Thulesen Dahl (DF) Tom Behnke (KF) Carsten Hansen (S)Henrik Dam Kristensen (S) Karen J. Klint (S) Christine Antorini (S) Ole Sohn (SF) Margrethe Vestager (RV)Morten Østergaard (RV) Line Barfod (EL)Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112