Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
952056_0001.png
952056_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 3. februar 2011Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLPJSags nr.: 1010612Dok nr.: 405728
Folketingets Sundhedsudvalg har den 3. december 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 241 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jonas Dahl (SF).Spørgsmål nr. 241:’’Af Levevilkårsundersøgelsen 2009 blandt lesbiske, bøsser, biseksuelle ogtranspersoner fremgår det, at der er en massiv overrepræsentation af selv-mordsforsøg hos børn og unge i LGBT-populationen (Gransell, 2009:pp110-115). Disse børn og unge er fordelt over hele landet, i grundskolen ogpå ungdomsuddannelserne.- Kan Ministeren redegøre for, hvilke generelle selvmordsforebyggende tiltagog hvilken forskningsbaseret viden, der er til rådighed for og benyttes i folke-skolen og på ungdomsuddannelserne i Danmark?- Kan ministeren gøre rede for, hvilke af ovennævnte tiltag og forskning, derspecifikt adresserer seksualitet og seksuel identitet som beskyttelses- eller ri-sikofaktorer i forbindelse med selvmordsforsøg blandt børn og unge i Dan-mark?- Kan ministeren gøre rede for, hvorfor lesbiske og biseksuelle kvinder er fra-værende i sundhedsforebyggelses initiativer og har været det siden1980´erne?”Svar:Jeg har til brug for min besvarelse anmodet Center for Selvmordsforskning,som er en selvejende institution under Socialministeriet, om bidrag.

./.

Jeg vedlægger centrets bidrag til orientering for Folketingets Sundhedsudvalg.Som det fremgår, har Center for Selvmordsforskning gennem flere år foretagetforskning i selvmordsadfærd og anden selvskade blandt børn og unge og harudarbejdet forebyggelsesmateriale bl.a. til kommunerne samt screeningsred-skaber specifikt rettet mod børn og unge. En del af forskningen og forebyggel-sesmaterialet har fokus på sårbarhed og (mis)trivsel blandt børn og unge, her-under bl.a. problemer med seksuel orientering.Til spørgsmålet om, hvorfor lesbiske og biseksuelle kvinder er fraværende i fo-rebyggende initiativer, har Sundhedsstyrelsen oplyst følgende, som jeg kanhenholde mig til: ”Det fremgår af Sundhedsstyrelsens vejledning ”Vurdering ogvisitation af selvmordstruede” 2007, at de væsentligste risikofaktorer for selv-mord og selvmordsforsøg er psykisk sygdom, misbrug og tidligere selvmords-forsøg. Det at være lesbisk eller biseksuel omtales ikke i vejledningen som enselvstændig risikofaktor for selvmordsforsøg, men i det omfang disse grupperhar en psykisk sygdom, et misbrug eller tidligere har forsøgt selvmord, vil denaturligvis være i risikogruppe.Disse grupper vil således være omfattet af de generelle selvmordsforebyg-gende initiativer, herunder initiativer fra Center for Selvmordsforskning, sats-puljefinansierede, selvmordsforebyggende projekter under Socialministeriet
Side 2
rettet mod unge piger, ældre mænd og sindslidende samt tilbuddene i de regi-onale centre for selvmordsforebyggelse, som også er prioriteret med satspul-jemidler.”.For så vidt angår de satspuljefinansierede, selvmordsforebyggende projekterunder Socialministeriet, kan jeg oplyse, at der med satspuljeaftalen for 2005-2008 blev afsat i alt 40 mio. kr. i puljemidler, hvor fokus var indsatsen over forsærlige risikogrupper, fx unge piger og ældre mænd, lige som der blev afsatmidler til rådgivningsorganisationen Livslinjen. Midlerne fra satspuljen har væ-ret givet til støtte for projekter i organisationer, kommuner og regioner medhenblik at styrke den forebyggende indsats i forhold til selvmord og selvmords-forsøg.Desuden kan det oplyses, at der findes en række landsdækkende telefonråd-givninger (fx Livslinjen) bestyret af forskellige organisationer, som personer ikrise kan ringe til, og som har til formål at forebygge selvmord og selvmords-forsøg.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Lene Paikjær Jensen