Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1008073_0001.png
1008073_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Retsudvalg
Dato: 7. juni 2011Enhed: IT- og CPRSagsbeh.: GKSags nr.: 1105950Dok nr.: 547596
Folketingets Retsudvalg har den 25. maj 2011 stillet følgende spørgsmål nr.941 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) .Spørgsmål nr. 941:’Vil ministeren kommentere på REU alm. del - bilag 262 om muligheden for atændre cpr. nr., når man udsættes for identitetstyveri for at stoppe dette?”
Svar:Jeg vil gerne indledningsvist gøre opmærksom på, at jeg har stor medfølelsemed de personer, som uforskyldt udsættes for identitetstyveri og må leve med,at deres identitet misbruges ved bestilling af varer og tjenesteydelser.Der er ikke i CPR-lovgivningen hjemmel til at tildele en person, som har væretudsat for identitetstyveri, et nyt personnummer. Nyt personnummer kan efterCPR-lovens § 3, stk. 5, alene tildeles, hvis der er fejl i de oplysninger, somindgår i personnummeret, f.eks. fordi fødselsdatoen ikke er korrekt.Det er min opfattelse, at CPR-lovgivningen ikke skal ændres, således at detgøres muligt for en person, hvis identitet er blevet misbrugt, at få et nyt per-sonnummer.Problemet skal efter min opfattelse i stedet løses ved, at virksomhederneoverholder persondataloven og ikke sløser med at sikre sig identiteten af denborger, som serviceres.Efter lov om behandling af personoplysninger stilles der krav om, at den data-ansvarlige skal træffe de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsfor-anstaltninger mod, at oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabeseller forringes eller kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller iøvrigt behandles i strid med loven. Dette indebærer bl.a., at både offentligemyndigheder og private virksomheder ikke må basere deres datasikkerhed påpersonnummeret som adgangskode til de oplysninger, der er registreret, og atoplysninger ikke må udleveres til en person, blot fordi denne kan oplyse per-sonnummeret. Tilsvarende gælder, at virksomheder, butikker m.v. er forpligtettil at sikre sig identiteten af den borger, som man indgår aftale med.Derfor bad min forgænger - indenrigs- og socialminister Karen Ellemann - alle-rede i februar 2010 økonomi- og erhvervsministeren om at tage kontakt til derelevante brancheforeninger og indskærpe vigtigheden af, at man ved indgåel-
Side 2
se af aftaler, oprettelse af kontokort m.v. er meget omhyggelig med at sikre, atdet er den rigtige person, man indgår aftalen med.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Carsten Grage