Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
1025186_0001.png
1025186_0002.png

UDENRIGSMINISTERIET

Dato: 18. august 2011
Udviklingsminister Søren Pinds svar på spørgsmål nr. 838 (MPU § alm. del) stillet af Miljø-og Planlægningsudvalget efter ønske fra Steen Gade (SF) den 1. juli 2011.

Spørgsmål 838

Hvordan vil Danmark arbejde for fremskridt i indsatsen for at skabe finansiering tilbæredygtig udvikling, herunder i form at øget bistand, bedre muligheder forskatteopkrævning i ulandene og i form af nye innovative former for finansiering som f.eks.en afgift på finansielle transaktioner?

Svar

Danmark arbejder allerede og vil fortsat arbejde for fremskridt i indsatsen for at skabefinansiering til bæredygtig udvikling.Danmark er et ud af kun fem lande i verden, der overstiger FN’s mål om et niveau forudviklingsbistanden på 0,7 % af BNI. I 2010 udbetalte Danmark bistand svarende til etniveaupå 0,9 % af BNI. Regeringen har – trods sparetider i Danmark og trods nedskæringerpå bistanden i andre donorlande – sikret et vedvarende højt niveau ved at fastfryse bistandenpå det nominelle niveau for 2010. Det har givet den nødvendige arbejdsro til at fokusere påbistandens resultater samtidig med, at der føres en ansvarlig økonomisk politik.På skatteområdet vil Danmark fremover opprioritere støtte til opbygning af skattesystemer,fordi udviklingslandene har brug for ekstra penge til at finansiere deres udvikling – og dehar brug for en vej ud af bistandsafhængighed. Konkret vil Danmark for eksempel støttekapacitetsopbygning af skattesystemer i Mozambique med 55 mio. kr. over de næste 4 år,støtte skatteadministration og budgetrevision i Kenya med 40 mio. kr. over de næste 5 år oggive 12,5 mio. kr. til skattemyndighederne i Burkina Faso med henblik på at sikre en mereeffektiv mobilisering af skatter og afgifter, forbedret kontrol af de offentlige finanser ogbekæmpe korruption. Danmark vil samtidig støtte Extractive Industries TransparencyInitiative (EITI) med godt 4 mio. kr. Formålet her er at sikre gennemsigtighed i forbindelsemed indtægter fra udvindingsindustrien i udvalgte lande i Afrika.I forbindelse med drøftelser af nye former for innovativ finansiering er det vigtigt at se påbåde positive og negative forhold og afledte konsekvenser. Regeringen finder detvæsentligt, at debatten om innovativ finansiering ikke fordrejer eller overskyggerdiskussionen om vigtigheden af at leve op til forpligtelser i forhold til FN’sbistandsmålsætning eller andre bistandsforpligtelser på området. Vurderingen af deinnovative finansieringsformer afhænger af, hvilke konkrete instrumenter, der drøftes.Regeringen har tidligere tilkendegivet sin støtte til visse innovative finansieringsformer,f.eks. en international afgift, som skal begrænse CO2-udledningen fra fly og skibe (bunkerfuels), hvilket bl.a. er blevet drøftet i relation til international klimafinansiering. Med
hensyn til indførelse af en international finansiel transaktionsskat, er der en rækkevæsentlige udfordringer forbundet med indførelse af en sådan skat, herunder utilsigtedevirkninger på finansmarkederne.