Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
1025180_0001.png
1025180_0002.png

UDENRIGSMINISTERIET

Dato: 18. august 2011
Udviklingsminister Søren Pinds svar på spørgsmål nr. 833 (MPU § alm. del) stillet af Miljø-og Planlægningsudvalget efter ønske fra Steen Gade (SF) den 1. juli 2011.

Spørgsmål 833

Udvalget anmoder om at få en samlet statusbeskrivelse af den internationale forberedelse –herunder både i FN og EU – af topmødet i Rio i 2012.

Svar

Det brasilianske forslag om afholdelse af en FN konference om bæredygtig udvikling(UNCSD) i 2012 (Rio+20) blev tiltrådt med vedtagelsen af res. 64/236 af 24. december2009. De to centrale temaer for konferencen er

grøn økonomi og det internationale

rammeværk for bæredygtig udvikling.

I henhold til resolutionen vil forberedelses-processen bestå af 8 mødedage mellem 2010 og 2012 fordelt på i alt 3 forberedelses-møder.Et bureau med repræsentanter fra alle regioner, to særlige koordinatorer fra henholdsvisnord og syd samt FN’s sekretariat for økonomiske og sociale anliggender har ansvaret forprocessen.På det første forberedelsesmøde den 16.-18. maj 2010 blev det besluttet at afholde treuformelle møder uden beslutningskompetance (i alt otte mødedage) i tillæg til de formelleforberedelses-møder. På det andet forberedelsesmøde den 7.-8. marts 2011 opnåedesenighed om en model for den fremadrettede proces. Modellen indebærer, at processen medat udarbejde et slutdokument forankres hos de to med-formænd for bureauet John Ash(Antigua & Barduda) og In-kook Park (Sydkorea), som frem mod 1. november skalindhente skriftlige bidrag fra de enkelte landegrupper med ønsker til indholdet af etslutdokument. På det andet uformelle møde d. 15.-16. december 2011 vil de to med-formænd skulle fremlægge elementer til en slut-erklæring. Et første udkast til slutdokumentvil skulle foreligge primo januar 2012.I januar 2012 vil der blive afholdt et tre-dages konsultationsmøde om udkastet tilslutdokument og i februar, marts og april vil der for hver af månederne blive afholdt étmøde af én uges varighed med henblik på at forhandle tekst. Det er forventningen, at derogså ind imellem den afsatte tid vil pågå forhandlinger om slutdokumentet.Alle møderne vil foregå i New York frem til det tredje forberedende møde, som afholdes iRio de Janeiro den 28.-30. maj 2012 forud for højniveau-delen af konferencen den 4.-6. juni2012. Der henvisesi øvrigt til FN’s hjemmeside om konferencenhttp://www.uncsd2012.org/rio20/.
De hidtidige forberedelses-møder (to forberedende møder og et uformelt møde) har i højgrad været præget af procedure-diskussioner og forhandlinger om ekstra møder. Der har dogogså fundet gode paneldiskussioner sted, ikke mindst om grøn økonomi, hvor fleredelegationer synes at være kommet længere i tanke-processen med at definere, hvad manforestiller sig, at denne dagsorden kan omhandle. Det er den generelle forventning, at deformelle forhandlinger om et slutdokument kan blive både udfordrende og langstrakte.EU’s forberedelses-arbejde frem mod Rio+20 har fundet sted i miljø-arbejdsgruppen WPIEI(Working Party on International Environmental Issues - Global), som primært består afrepræsentanter for de enkelte landes miljøministerier. Fra Danmark har embedsmænd fraUdenrigs- Miljø- og Klima- og Energiministeriet deltaget i gruppens arbejde. Gruppenarbejder i øjeblikket på at formulere positioner til fremsendelse til bureauets to med-formænd. Dette arbejde forventes at munde ud i vedtagelsen af konklusioner på miljørådetsmøde d. 10. oktober 2011. Bl.a. på dansk foranledning inddrages EU’s udviklingsgruppe ogEU’s FN-arbejdsgruppe i dette arbejde.