Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
952445_0001.png
952445_0002.png
Miljø- og Planlægningsudvalget
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. februar 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
PSH/ J.nr. 2011
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 18. januar 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 358(MPU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S)
Spørgsmål nr. 358:”Mener socialministeren, at det er udtryk for en indsats 'uden unødigforsinkelse', at den nødvendige renovering af en skole igangsættes tre årefter, at der blev konstateret et PCB-indhold i skolens luft, der ligger overSundhedsstyrelsen aktionsværdier, hvilket er tilfældet i Sorø Kommune, jf.P1 Dokumentar den 9. december 2010?”
Svar:Indledningsvis kan jeg oplyse, at jeg ikke har mulighed for at gå ind i SorøKommunes håndtering af den konkrete sag. Byfornyelsesloven giver ikkehjemmel hertil.Generelt om de regler i byfornyelsesloven, der regulerer kommunalbestyrel-sens handlepligt over for sundhedsfarlige boliger og opholdsrum, kan jegoplyse, at hvis der konstateres sundhedsfare, har kommunalbestyrelsen pligttil at kondemnere, dvs. nedlægge forbud mod benyttelse af bygningen elleren del af denne til beboelse eller ophold for mennesker.Samtidig med at kommunalbestyrelsen nedlægger et forbud mod beboelseeller ophold, skal der fastsættes en frist for fraflytning. Fristen skal fastsættesi forhold til den risiko, der er ved fortsat benyttelse af de sundhedsfarligelokaliteter. Er der tale om nærliggende sundhedsfare, kan det være nødven-digt at kondemnere straks, da andet kan være sundhedsmæssigt uforsvar-ligt. Kommunalbestyrelsen har da pligt hertil. Fristen må aldrig overstige 6måneder, hvis der er tale om nærliggende sundhedsfare. Vurderer kommu-nalbestyrelsen, at der er tale om sundhedsfare, som ikke er nærliggende,
2
kan der fastsættes en frist for fraflytning, der kan være længere end 6 må-neder.For så vidt angår vurdering og håndtering af sundhedsfare i forbindelse medPCB-forurening, er det angivet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvilkeniveauer af PCB i luften inden døre, hvor det anbefales, at der foretagesrenovering og/eller øget ventilation og rengøring af bygningen af sundheds-mæssige hensyn. Ved anmodning rådgiver Sundhedsstyrelsen de involve-rede centrale myndigheder, mens Sundhedsstyrelsens regionale embeds-læger rådgiver de involverede kommuner ved behov i konkrete tilfælde.
Benedikte Kiær/ Annette Klint Kofod