Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
974155_0001.png
974155_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
Dato: 23. marts 2011Enhed: SISSagsbeh.: kuSags nr.: 7-307-40-25/1
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har den 3. januar 2011 stillet følgende spørgsmål nr. 317(alm.del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares endeligt.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF).

Spørgsmål nr. 317:

”Ministeren bedes fremsende en detaljeret redegørelse for de tyske planer for lagring af lav-, mellem- oghøjradioaktivt affald i overfladelagret i Lubmin ved Østersøen, jf. omtalen i Politiken den 29. december 2010”Atomaffald truer dansk havmiljø”?”

Svar:

De danske nukleare tilsynsmyndigheder (Statens Institut for Strålebeskyttelse under Sundhedsstyrelsen ogBeredskabsstyrelsen) har henvendt sig til de tyske myndigheder med henblik på at få en fuldt opdateretoversigt over status for opbevaringen af radioaktivt affald og brugt brændsel på anlægget i Lubmin og om defremtidige planer herfor, herunder om der foreligger planer for modtagelse af radioaktivt affald og brugtbrændsel fra andre tyske anlæg i væsentlig omfang.De nukleare tilsynsmyndigheder har modtaget svar fra de tyske myndigheder og har på den baggrundoverfor mig oplyst følgende:Mellemlager Nord (ZLN) i nærheden af Lubmin i Rubenow kommune er placeret på området for det tidligereøsttyske atomkraftværk Greifswald. Mellemlageret består af 8 haller, hvor der over en længere årrække vilblive opbevaret radioaktivt affald og brugt nukleart brændsel, før dette kan overføres for slutdeponering i dekommende tyske slutdepoter for radioaktivt afflad, bl.a. i Konrad for lav- og mellemaktivt affald.Hal 1-7 indeholder kun lav- og mellemaktivt affald, intet højaktivt affald. Affaldet stammer fra afviklingen(dekommissioneringen) af de tidligere østtyske atomkraftværker i Greifswald og Rheinsberg. Dog opbevaresogså i disse haller to dampgeneratorer fra atomkraftværket i Obrigheim i Sydtyskland. Herudover indeholderhal 1-7 ikke radioaktivt affald fra andre steder i Tyskland, og der er ingen plan om, at lageret skal modtageaffald fra andre steder end fra Greifswald og Rheinsberg. Tilladelsen fra Bundesamt für Strahlenshutz tilopbevaring af lav- og mellemaktivt affald i hal 1-7 er tidsubegrænset.I hal 8 opbevares brugt nukleart brændsel og højaktivt affald i såkaldt tøropbevaring i CASTOR-beholdere(CAsk for Storage and Transport Of Radioactive material). CASTOR-beholderne består af en cylinder medbund lavet i duktilt støbejern forsynet med en dobbelt lågsystem med langtidsholdbare metalpakninger, dertilsammen indeslutter og afskærmer strålingen fra indholdet. CASTOR-beholderne er knap 6 m lange og 2,5m i diameter. Godstykkelse er 0,5 m, og beholderne vejer uden indhold op til 105 tons, med indhold op til125 tons. CASTOR-beholderne er testet og godkendt i henhold til tyske og internationale standarder fortransport og opbevaring af radioaktive stoffer.
Opbevaring af brugt nukleart brændsel og højaktivt affald i CASTOR-beholdere er en passiv opbevaring somikke kræver nogen form for aktiv indsats. Køling er f.eks. ikke nødvendig, idet det radioaktive indhold ertilstrækkelig afkølet før det placeres i en CASTOR-beholder.I hal 8 opbevares med udgangen af februar 2011 følgende CASTOR-beholdere:59 beholdere med brugt nukleart brændsel fra atomkraftværket i Greifswald.6 beholdere med brugt nukleart brændsel fra atomkraftværket i Rheinsberg.4 beholdere med brugt nukleart brændsel fra Forskningscentret i Karlsruhe og det atomdrevne skibOtto Hahn.5 beholdere med glassificeret højaktivt affald fra det tyske oparbejdningsanlæg i Karlsruhe.
De tilsammen nævnte 74 CASTOR-beholdere udgør den maksimale mængde brugt nukleart brændsel oghøjaktivt afflad, der er givet tilladelse til i hal 8, og der forventes derfor ikke yderligere opbevaring af sådantmateriale i hallen. Dog er der reserveret et mindre område i hallen til brug for Bundesamt für Strahlenshutzfor det tilfælde, at den tyske grænsekontrol ville beslaglægge en mindre mængde nukleart brændsel.Tilladelse til opbevaringen af de 4 CASTOR-beholdere med brugt nukleart brændsel fra Forskningscentret iKarlsruhe og det atomdrevne skib Otto Hahn blev givet i april 2010 og fandt sted i december 2010. Tilladelsetil opbevaringen af de 5 beholdere med glassificeret højaktivt affald fra det tyske oparbejdningsanlæg iKarlsruhe blev givet i februar 2009 og er afsluttet med udgangen af februar 2011. Tilladelsen fra Bundesamtfür Strahlenshutz til opbevaring af brugt nukleart brændsel og højaktivt affald i hal 8 er gældende til 2039.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Kaare Ulbak