Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
930615_0001.png
930615_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
8. december 2010

Besvarelse af spørgsmål 173 alm. del stillet af Miljø- og Planlæg-

ningsudvalget den 12. november 2010 efter ønske fra Pia Olsen Dyhr

(SF).

Spørgsmål:

Hvad kan ministeren oplyse om regeringens fremadrettede indsats (f.eks.2010-2020) for at minimere og eliminere PCB-holdigt byggemateriale ieksisterende bygninger?

Svar:

PCB er en problemstilling, som jeg tager alvorligt. PCB ophobes i føde-kæden, og selvom stoffet ikke er akut farligt for mennesker, kan det havehormonforstyrrende effekter og være potentielt kræftfremkaldende. Der-for indførte miljømyndighederne et forbud mod at anvende PCB i åbnekilder, herunder byggematerialer, i 1977. PCB har været anvendt i bl.a.byggematerialer som fx fugemasse i perioden 1950-1977.PCB-problematikken berører en række forskellige myndigheders ressort.Sundhedsstyrelsen rådgiver om PCB og sundhed. Miljøstyrelsen har an-svaret for PCB i affald. Arbejdstilsynet er ansvarlig for PCB i arbejdsmil-jø. Socialministeriet har regler om sundhedsfarlige boliger, mens Er-hvervs- og Byggestyrelsen er ansvarlig for at rådgive om PCB i bygge-materialer og indeluft.De ovennævnte myndigheder har hver især igangsat initiativer inden forderes ressortområder og koordinerer og vurderer løbende behovet for nyeanalyser og indsatser i en tværministeriel arbejdsgruppe.Ifølge byggeloven er det bygningsejerens ansvar at sikre, at en bygningikke er sundhedsfarlig at bo eller opholde sig i. Det er derfor vigtigt, atejere af bygninger, der er opført eller renoveret i perioden 1950-1977,hvor PCB har været lovligt at anvende, får vejledning om, hvordan dekan håndtere et eventuelt problem.På Økonomi- og Erhvervsministeriets område er der derfor igangsat enrække initiativer, der skal munde ud i anbefalinger til bygningsejere om,hvordan PCB skal håndteres. Erhvervs- og Byggestyrelsen er bl.a. ved atudvikle en vejledning til, hvordan PCB i indeluften måles, så bygningse-jeren kan afgøre, om Sundhedsstyrelsens aktionsværdier for indhold afPCB i indeluften er overskredet.Herudover har Erhvervs- og Byggestyrelsen i samarbejde med Socialmi-nisteriet igangsat et arbejde med at kortlægge den nuværende viden om
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
PCB-afhjælpningstiltag i Danmark og andre sammenlignelige lande, fxTyskland og Sverige. Analysen skal opstille anbefalinger til bygnings-ejere om, hvilke konkrete tiltag der kan foretages for at nedbringe PCB-indholdet i indeluften.Endelig er Erhvervs- og Byggestyrelsen ved at udvikle et screenings-værktøj, der hurtigt og med en forholdsvis lav analysepris per prøve kangive et billede over en mulig PCB-belastning i indeluften og identificerebygninger med meget høje koncentrationer.Jeg kan afslutningsvis henvise til, at kommunalbestyrelsen allerede i dagefter byfornyelsesloven har pligt til at føre tilsyn med og gribe ind overfor sundhedsfarlige forhold, herunder PCB, i boliger og opholdsrum såhurtigt, som det konkrete forhold kræver det, jf. socialministerens besva-relse af spørgsmål nr. 196 til Folketingets Boligudvalg den 17. marts2010.