Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1021124_0001.png
1021124_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. juli 2011Sagsnr.: 11038Dok.nr.: 264961
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 1. juli 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 494 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Vejle Kommune.

Spørgsmål 494:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23. juni 2011 fra Vejle Kommune, vedr.regulering af muslingefiskeriet i Vejle Fjord, jf. FLF alm. del – bilag 326.

Svar:

Fødevareudvalget har bedt mig kommentere henvendelsen fra Vejle kommune vedrø-rende muslingefiskeri i Vejle Fjord.Vejle Kommune er bekymret for miljøet i Vejle Fjord, og den effekt muslingefiskerietkan have på naturen og miljøet. Der henvises i øvrigt til de kontakter, der har været medministeriet tilbage i 2007.I 2007 var der planer om et samarbejdsprojekt mellem Vejle Kommune, DTU Aqua ogDanmarks Fiskeriforening omkring muslingefiskeriet i Vejle Fjord. Projektet opnåedeimidlertid ikke støtte under Fiskeriudviklingsprogrammet, hvilket DTU Aqua kommuni-kerede på mødet den 5. marts 2009 med Vejle Kommune, Amatørfiskerne og Saltvands-fiskerne. I december 2010 henvendte Vejle Kommune sig angående samme projekt ogefterspurgte en redegørelse fra Fiskeridirektoratet om sagen. Fiskeridirektoratet oplyste,at tilrettelæggelsen af muslingefiskeriet i de indre danske farvande indgår i det igangvæ-rende arbejde vedrørende vandplanlægningen og henviste til udkast til vandplaner, somMiljøministeriet på daværende tidspunkt havde sendt i høring.
Tilrettelæggelsen af muslingefiskeriet i de indre danske farvande indgår i arbejdet medvandplanerne. Ifølge de udkast til vandplaner, som har været i høring, skal der i 1. plan-periode, som løber frem til 2015 for muslingefiskeriets vedkommende, tages højde forålegræssets udbredelse samt være fokus på udvikling af skånsomme redskaber. Der erendnu ikke lagt nærmere planer for 2. planperiode.For de områder, der er udpeget som Natura-2000 område, foregår en særlig vurdering,før der evt. tillades et muslingefiskeri.For Vejle Fjord er grænsen for ålegræsudbredelsen 4,1 meter, hvilket der allerede ertaget højde for i de vilkår, som er fastlagt for Vejle Fjord med en 200 meters grænse fralavvandslinjen i fjordens nordlige del og en 400 meters grænse fra lavvandslinjen i fjor-dens sydlige del.Endvidere indgår det nu som et vilkår i tilladelsen til muslingefiskeri, at der, forinden etfiskeri påbegyndes, skal indsendes en fiskeplan til vurdering i Fiskeridirektoratet. Dennefiskeplan skal indeholde oplysninger om, hvor der ønskes fisket, og hvor mange fartøjerder kan deltage i fiskeriet. Fiskeri må ikke påbegyndes før planen er godkendt. Dettegiver Fødevareministeriet yderligere muligheder for at stille lokalspecifikke vilkår formuslingefiskeriet i et givent område.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at der ikke har foregået noget muslingefiskeri i VejleFjord siden 2007. Der har senere været enkelte prøveskrab, som ikke gav anledning til etegentligt muslingefiskeri.Fødevareministeriet er meget opmærksom på hensynet til miljøet, og de krav som bådeVand- og Natura 2000 planerne stiller.Såfremt Vejle Kommune i den aktuelle sag ønsker yderligere dialog omkring muslinge-fiskeri og Vejle Fjord, deltager Fødevareministeriet gerne i et møde.
Henrik Høegh
/Lars B. F. Poulsen
2