Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 218
Offentligt
970775_0001.png
970775_0002.png
970775_0003.png
970775_0004.png
970775_0005.png
970775_0006.png
970775_0007.png
970775_0008.png
970775_0009.png
970775_0010.png
970775_0011.png
Bilag
Det Strategiske Forskningsråds programkomite for sundhed, fødevarer ogvelfærd – bevillinger 2010Programkomiteen for Sundhed, Fødevarer og Velfærd har i 2010 givet i alt 15 bevillinger tilet samlet beløb på ca. 232 mio. kr. Bevillingerne er givet indenfor temaerne ”Sammenhængenmellem fødevarer, sundhed og livsstil”, ”Fødevarer inklusiv biologisk produktion” og”Bioressourcer, fødevarer og andre biologiske produkter”.Programkomiteen modtog i foråret 2010 fase 1-ansøgninger fra 103 ansøgere med et samletbeløb på ca. 1,7 mia. kr. Heraf blev 34 ansøgere opfordret til at indsende en endeligansøgning. Der er givet bevillinger til i alt 14 strategiske forskningsprojekter og en strategiskforskningsalliance. Kort information om bevillingerne findes nedenfor.Det Strategiske Forskningsråd i 2010 har desuden i samarbejde med Rådet for Teknologi ogInnovation udmøntet en SPIR-platform på fødevareområdet (se nederst i dokumentet).
Titel:NAT4LIFE - Natural Products in Cancer-PreventionBevillingsmodtager: Professor Barbara A. Halkier, KU-LIFE institut for plantebiologi ogbioteknologi (j. nr. 10-093517)Bevilget beløb: 10,5 mio. kr.Samlet budget: 13,2 mio. kr.Forskeruddannelse: 2 ph.d.'ere og 3 postdocsPeriode: 2011-2015Partnere: Institute of Food Research, Norwich, UK; DTU Institut for Systembiologi; ChrisMacDonaldEpidemiologiske undersøgelser har vist, at kost, der indeholder grønsager frakorsblomstfamilien, er forbundet med nedsat forekomst af forskellige former for kræft. Manmener, det har forbindelse med disse grønsagers indhold af glucosinolater, og isærglucosinolatet glucoraphanin, som findes i broccoli, synes at være meget potent. Projektetslangsigtede mål er at tilvejebringe viden om glucoraphanin i kræftforebyggelse med henblikpå at udvikle glucoraphanin som sundhedsfremmende kosttilskud eller medicin. Som etvigtigt første skridt vil vi sammenligne effekten af glucoraphanin, når det indtages i entenisoleret form eller i broccoli. Biosyntese i mikroorganismer er et attraktivt alternativ tilproduktion af komplekse plantenaturstoffer. For at imødekomme et fremtidigt markedsbehovvil vi udvikle en state-of-the-art teknologisk platform til bæredygtig mikrobiel produktion afglucoraphanin. Platformen vil omfatte transport engineering, samt fluksoptimering medsyntetiske scaffolding proteiner. Mikrobiel produktion af glucoraphanin har stort kommercieltpotentiale. Københavns Universitet har relevante patenter (IPR) til glucosinolatengineering,og der er indgået licensaftale med firmaet Evgen, som støtter projektet økonomisk. Projektet
Bilag
bygger bro mellem grundforskning og innovation, og danner grobund for vækst inden forfødevare- og medicinalindustrien.
Titel:MINIRESIST - Minimizing antibiotic reistance developmentBevillingsmodtager: Professor John Elmerdahl Olsen, KU-LIFE, Institut for VeterinærSygdomsbiologi/Mikrobiologi (j. nr. 10-093490)Bevilget beløb: 15,7 mio. kr.Samlet budget: 20,8 mio. kr.Forskeruddannelse: 3 ph.d'ere og 3 postdocsPeriode: 2011-2014Partnere: KU-LIFE, institut for Institut for Produktionsdyr og Heste; DTUVeterinærinstituttet; DTU Informatik; Odder Dyreklinik; Landbrug & Fødevarer, Videncenterfor Svineproduktion; University of Glasgow, UKAntibiotikaresistente bakterier kan overføres fra dyr til mennesker, hvor de kan giveproblemer ved behandling af smitsomme sygdomme. Projektet har til formål at forbedreanvendelsen af antibiotika under behandling af tarmsygdomme hos grise. Netop denne typesygdomme udgør den vigtigste grund til at bruge antibiotika i landbruget. Projektet harformuleret en række teorier om, hvordan man kan optimere behandlingen af tarmsygdomme,så de resulterer i mindre resistensudvikling. Hypoteserne testes både under eksperimentelleforhold og i felten i almindelige svinebesætninger. Projektet vil udvikle en dynamisk,matematisk model, der kan forudsige, hvordan ændret anvendelse af antibiotika vil påvirkeudviklingen af antibiotikaresistente bakterier i grise og i fødevarer, og dermed mindskerisikoen for at overføre resistente bakterier til mennesker via fødekæden. På grundlag af depraktiske resultater og matematiske simuleringer vil projektet resultere i bedre vejledninger tildyrlæger, landmænd og myndigheder om behandling af smitsomme tarmsygdomme hos grise,så man kan reducere problemer med resistente bakterier.
Titel:POLY-REID - Development of genetic selection technology for polyvalentresistance to infectious diseasesBevillingsmodtager: Senior scientist Helle R. Juul-Madsen, AU Institut for Husdyrbiologi og-sundhed (J. nr. 10-093534)Bevilget beløb: 12,0 mio. kr.Samlet budget: 18,2 mio. kr.Forskeruddannelse: 2 ph.d.'ere og 1 postdocPeriode: 2011-2014Partnere: AU Institut for Genetik og Bioteknologi; Rugeriet Hellevad, Hjallerup; Cobb-Vantress. Inc., Siloam Springs, AR USAProjektets formål er at udvikle avlsprogrammer i fjerkræproduktionen, der er baseret påhøjteknologisk selektion af dyr med en bredspektret, arveligt betinget sygdomsresistens.Projektet tager udgangspunkt i den danske Hellevadhøne, som udviser robusthed, og i nyeresultater vedrørende Mannose-Bindende Lektin (MBL), der er en nøgleparameter i medfødt,bredspektret resistens. Vi har vist, at bestemte MBL genotyper er forbundet med
Bilag
modtagelighed over for flere forskellige fjerkræsygdomme. Projektet ønsker at identificererobuste gener i Hellevadhønen, herunder MBL, og derved øge dens markedsposition. Voresviden om MBL implementeres derefter i kommerciel fjerkræavl via det internationaleavlsfirma Cobb-Vantress, som har 20% af verdensmarkedet for slagtekyllinger. På grund afen høj risiko for infektioner er fjerkræproduktionen nødt til at benytte sig af vaccinationer,hvorfor projektet også undersøger MBL’s indvirkning på vaccinationsrespons, ligesom nyestoffer, der kan modulere effekten af MBL, undersøges.
Titel:IMPAQ - IMProvement of AQuaculture high quality fish fry productionBevillingsmodtager: Professor Benni Winding Hansen, RUC Institut for Miljø, Samfund ogRumlig Forandring (J. nr. 10-093522)Bevilget beløb: 19,9 mio. kr.Samlet budget: 27,8 mio. kr.Forskeruddannelse: 2 ph.d.'ere og 5 postdocsPeriode: 2011-2015Partnere: KU-LIFE Institut for Veterinær Sygdomsbiologi; DTU Institut for akvatiskeressourcer; ISPRA (Institute of Environmental Protection and Research), Livorno, Italy;National Taiwan Ocean University, Institute of Marine biology, Taiwan; University of LilleScience and Technology, Wimereux, France; Fishlab A/S. Højbjerg; Venøsund fisk ogskaldyr Aps, Struer; AKVA group DK, Bryne, Norway; Maximus A/S, Bedsted; KU-LIFE,Fødevareøkonomisk Institut; AU Danmarks MiljøundersøgeæserIMPAQ er en multidisciplinær alliance, hvor 6 universiteter, et forskningscenter og 4 danskeakvakulturvirksomheder samarbejder om at udvikle og optimere produktion af levende fodertil fiskeproduktion. Vi vil udnytte Danmarks forspring indenfor anvendt forskning icopepoder (vandlopper) til at frembringe et effektivt og økonomisk attraktivt alternativ til deklassiske levende foderemner (hjuldyr og saltsøkrebs). Copepoder er et langt bedrelarvefoder, idet deres størrelse, adfærd og ikke mindst biokemiske sammensætning medførerlangt højere overlevelse, bedre vækst og udvikling, samt metamorfose af fiskelarver.Copepoder vil gøre det muligt at få langt flere arter af fisk i akvakultur. Larverne i en rækkefiskearter er simpelthen ikke i stand til at fange og æde de klassiske foderemner, hvorfor deikke kan avles i akvakultur. IMPAQ-konsortiet vil med sin nationale og internationaleforskningsprofil forsyne SME’er med automatiserede, tekniske løsninger til dyrkning afcopepoder og udforske genetiske muligheder for målrettet udvikling af akvakulturegnedestammer af copepoder. Derudover vil IMPAQ udnytte forurenende mikroorganismer fracopepod-kulturer til et positivt bidrag til den fremtidige produktion af levende foder. Idet viser holistisk på akvakulturproduktion og ønsker at vise farbare veje for dansk akvakultur, vilIMPAQ foretage tilbundsgående økonomiske beregninger af omkostninger for at udnyttecopepoder til produktion af fisk i kultur.
Titel:DAIRYHEALTH - Dairy lipids, proteins and the Metabolic SyndromeBevillingsmodtager: Professor Kjeld Hermansen, AU Medicinsk Endokrinologisk Afdeling(J. nr. 10-093497)Bevilget beløb: 13,5 mio. kr.
Bilag
Samlet budget: 19,4 mio. kr.Forskeruddannelse: 4 ph.d.'ere og 2 postdocsPeriode: 2011-2014Partnere: AU Institut for Fødevarekvalitet; Wageningen University, Agrotechnology andFood Sciences group, the Netherlands; Trinity College Dublin, IrelandForekomst af fedme og metabolisk syndrom er steget eksplosivt de senere årtier. Det såkaldtemetaboliske syndrom (MeS), der omfatter 20-35% af voksne, er karakteriseret ved øgetbugfedt, forhøjet blodtryk, abnormt blodfedt samt nedsat virkning af insulin (insulinresistens).MeS øger risikoen for hjertekarsygdom (CVD) og type 2 diabetes. Uhensigtsmæssig kostspiller en central rolle for udvikling af MeS. Mælkeprodukter er en vigtig næringskilde. Mælkindeholder bl.a. vigtige fedtstoffer og proteiner. De langkædede, mættede fedtsyrer sættestraditionelt i forbindelse med øget risiko for CVD, men overraskende viser ny forskning, atderes rolle måske er neutral. Mælk indeholder også mange kort- og mellemkædede, mættedefedtsyrer, som muligvis har en positiv effekt. Der savnes dog viden om deres virkning frahumane forsøg. Mælkeproteiner og især valleprotein har gavnlig virkning påinsulinresistensen. Det overordnede formål er at forstå virkningen af de kort- ogmellemkædede fedtsyrer fra mælkefedt, samt mælkeproteiner og deres mulige positivesynergi på risikoprofilen ved MeS og CVD. Der er tale om en interventionsundersøgelse hospersoner med MeS. Mælkefedtet udvindes af mælk efter fodring med ensilage, der øgerindholdet af de kort- og mellemkædede fedtsyrer. Mælkeprotein vælges ud fra voreigangværende dyreforsøg. Resultaterne af projektet har stor betydning for fremtidigsundhedspolitik og innovation af nye sunde mejeriprodukter.
Titel:BREAD AND BREAKFAST - Exploiting newly discovered multiple-effectbioactive compounds for the development of immunoregulatory and appetite-controllingbread and breakfast productsBevillingsmodtager: Seniorforsker Inge Sindbjerg Fomsgaard, AU Institut forPlantebeskyttelse og Skadedyr (J. nr. 10-093543)Bevilget beløb: 13,3 mio. kr.Samlet budget: 15,6 mio. kr.Forskeruddannelse: 4 ph.d.'ere og 3 postdocsPeriode: 2011-2013Partnere: AU Institut for Genetik og Bioteknologi; KU - Gentofte Hospital; KU -Rigshospitalet; Lantmännen Food R&D, Sweden; AU Institut for Plantebeskyttelse ogSkadedyr (Skarresøhus)”Spis dit rugbrød”, sagde mor altid i 50’erne. ”Spis spirer” siger mange mennesker, derinteresserer sig for sund mad. Begge dele er klogt sagt; om rugbrød specielt når det erfuldkornsrugbrød, der er på bordet. Fuldkorn er sundt, fordi det indeholder vitaminer,mineraler og mættende fibre. Og under spiringen af f.eks. hvede øges vitaminindholdet, ogproteinerne omdannes, så de nemmere optages i organismen. Der er dog mangeundersøgelser, der tyder på, at fuldkorn har sundhedsfremmende egenskaber, der ikke kunskyldes fibre, proteiner, vitaminer og mineraler. Vi har for nylig opdaget, at fuldkornindeholder en gruppe af biologisk aktive stoffer, som man ikke før har set. Der er 10 stoffer iden samme familie, og de findes i betydelige mængder i fuldkorn. Der er stor variation
Bilag
mellem mængderne af de enkelte stoffer, og mængderne øges ved en forbehandling afkernerne. Måske har vi fundet fuldkornets X-factor - det hidtil udefinerede element ifuldkornets sundhedsfremmende egenskaber? Med dette projekt vil vi udføre basal forskning ieffekten af disse nyopdagede, biologisk aktive stoffer. Derudover vil vi inddrage de andrekendte, sunde stoffer i fuldkorn i vores vurdering. Det vil gøre vores analyse komplet. Vi vilundersøge, hvordan man kan lave brød og andre fuldkornsprodukter, der på en gang ervelsmagende og indeholder en optimal sammensætning af de nyopdagede, biologisk aktivestoffer. Vi forudser, at resultaterne af vores projekt får stor betydning for fødevarer ogsundhed.
Titel:GLYCACT - Mining the plant cell wall glycome for novel anti-cancer therapeuticsBevillingsmodtager: Professor William G. T. Willats, KU Institut for Plantebiologi ogBioteknologi (J. nr. 10-093465)Bevilget beløb: 12,3 mio. kr.Samlet budget: 19,3 mio. kr.Forskeruddannelse: 4 ph.d.'ere og 3 postdocsPeriode: 2011-2014Partnere: DTU Kemi; Cornell University, Institute for Biotechnology and Lifes ScienceTechnologies, Ithaca, USA; DFKZ (German Cancer Research Center), Heidelberg, Germany;PlantProbes, Center for Plant Sciences, University of Leeds, UKDet er velkendt, at det er sundt at spise frugt og grønt, men baggrunden for de gavnligeegenskaber af en sådan diæt er ikke velundersøgt. Både frugter og grønsager indeholder storemængder af kulhydratbaserede plantefibre, som menes at have en nyttig indflydelse påhelbredet. Vi ønsker i dette projekt at undersøge sammenhængen mellem forskelligeplantefibre i kosten og forebyggelse samt behandling af kræft. Specifikt vil vi kigge påmultipelt myelom, en blodkræfttype, som ikke kan behandles, og som derfor er en sygdommed meget dårlig prognose. Projektet sigter mod at opstille diætanbefalinger for forebyggelseog behandling af myelom, samt at identificere de involverede kulhydrater på det molekylæreniveau, hvilket vil kunne føre til en ny behandlingsstrategi for visse kræfttyper. Danmark haren meget stærk international profil indenfor fødevareforskning, både i industrien og påuniversiteterne. Det er målet med dette projekt at udvikle denne styrkeposition, samt atetablere nye vækstområder indenfor sunde fødevarer. Projektet er et samarbejde mellemKøbenhavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Cornell Universitet i USA og dettyske cancerforskningscenter i Heidelberg. Desuden deltager to virksomheder, CP Kelko ogPlantProbes, som partnere i projektet. Det påtænkte samarbejde bringer eksperter ikulhydratkemi, glykobiologi, plantecellevægge og cancerforskning sammen i en dynamisk,tværfaglig konstellation for at undersøge sammenhængen mellem kostfibre ogkræftsygdomme i detaljer.
Titel:BUTCOLNS - Concepts for enhanced butyrate production to improve colonichealth and insulin sensitivityBevillingsmodtager: Adjunct professor Knud Erik Bach Knudsen, AU Institut forHusdyrbiologi og -sundhed (J. nr. 10-093526)
Bilag
Bevilget beløb: 19,8 mio. kr.Samlet budget: 25,8 mio. kr.Forskeruddannelse: 4 ph.d.'ere og 1 postdocPeriode: 2011-2014Partnere: AU Institut for Medicin - Afdeling for Hepatologi og gastroenterologi (AUsygehus); AU Institut for Medicin - Afdeling for Intern Medicin og Endokrinologi (AUsygehus); Danisco Sweeteners, Kantvik, Finland; Danisco Genencor R&D, Braband;Lantmännen Food R&D, Sverige; KMC a.m.b.a.; Pennington Biomedical Research Center,Louisiana State University, USATilstrækkelige mængder af den kortkædede fedtsyre, smørsyre, er afgørende for tyktarmenssundhed, kroppens glukoseregulering og insulinfølsomhed, der begge er vigtige parametre forat undgå udvikling af type 2 diabetes. Smørsyre produceres ved mikrobiel forgæring ityktarmen, og en del heraf optages og transporteres via blodet til muskel- og fedtvæv. Entypisk vestlig kost med højt indhold af fedt, sukker og protein, samt lavt indhold af kostfibre,giver anledning til øget forekomst af livsstilsrelaterede sygdomme som f.eks. inflammatorisketarmsygdomme, tyktarmskræft og type 2 diabetes. Vores hypotese er, at en øgetsmørsyreproduktion kan modvirke udviklingen af disse sygdomme. I projektet vil viundersøge mulighederne for at øge smørsyreproduktionen i tyktarmen ved brug affermenterbare kulhydrater (prebiotika), som f.eks. resistent stivelse og arabinoxylaner,sundhedsfremmende bakterier (probiotika), som f.eks. mælkesyrebakterier ogbifidobakterier), alene eller i samspil (synbiotika). Synbiotiske koncepter for øgetsmørsyreproduktion udvikles in vitro, og virkningen på tyktarmens sundhed,insulinfølsomhed og glukoseregulering dokumenteres i in vivo undersøgelser med mennesker.De underliggende mekanismer undersøges i studier med grise og laboratoriedyr. Perspektiveter spin-off for virksomheder i form af nye sundhedsfremmende produkter med ”added value”til forebyggelse og på sigt behandling af tarmsygdomme og insulinrelaterede sygdomme hosmennesker.
Titel:FIAF - Milk in regulating lipid metabolism and overweight. Uncovering milk'sability to increase expression and activity of fasting-induced adipose factorBevillingsmodtager: Professor Arne Vernon Astrup, KU-LIFE Institut for HumanErnæring/Fedme Og Appetitregulering (J. nr. 10-093539)Bevilget beløb: 19,6 mio. kr.Samlet budget: 31,6 mio. kr.Forskeruddannelse: 9 ph.d.'ere og 5 postsdocsPeriode: 2011-2015Partnere: KU Biologisk Institut; AU Institut for Fødevarekvalitet; AU Institut forHusdyrbiologi og -sundhed; AU Handelshøjskolen; Beijing Genomics Institute, Shenzhen,China; The National Institute of Nutrition and Seafood Research, Bergen, Norway; Universityof Gothenburg, Sahlgrenska Center for Cardiovascular and Metabolic Research, Gothenburg,Sweden and Arla Foods, Viby.Nyere forskning har vist, at indtagelse af komælk kan have en vægtregulerende effekt.Forskellige mekanismer til forklaring af denne effekt er foreslået. Egne, helt nye resultaterviser, at der i tarmceller sker en opregulering af det gen, der koder for proteinet 'fasting-
Bilag
induced adipose factor' (FIAF), når tarmcellerne stimuleres med mælk. Studier har vist, atFIAF hæmmer det enzym (lipoprotein lipase), der er ansvarlig for optag af fedt i bl.a.fedtvæv, samt stimulerer fedtforbrændingen. Ved at reducere optagelsen af fedt og samtidigøge fedtforbrændingen er det muligt at påvirke en række livsstilssygdomme i positiv retning.Med udgangspunkt i denne viden vil dette studie undersøge mælkens effekt på opreguleringaf FIAF-genet og ydermere klarlægge mekanismerne bag en mulig vægtregulering. Det ervist, at bakterier i tarmen kan have betydning for reguleringen af FIAF-genet, og dabakteriesammensætningen forventes at være påvirket af kostsammensætningen, vil studietydermere klarlægge, om mælk indirekte kan påvirke vægtreguleringen via tarmbakterierne. Vivil identificere den/de komponent(er) i mælken, der aktiverer genet, samt udforske effekten afdenne/disse komponent(er) i dyre- og i menneskeforsøg. Desuden klarlægges, om stabilitetenaf den FIAF-inducerende komponent i mælk påvirkes af fx korace og processering. Sidst,men ikke mindst, skal forbrugernes holdning til specifikke sundhedsanprisninger afbasisfødevarer undersøges og mulige kommunikationsveje identificeres.
Titel:SENSWELL - Sensory food satisfaction in promoting healthy and sustainableeating behaviourBevillingsmodtager: Professor Wender L.P. Bredie, KU-LIFE Institut forFødevarevidenskab/Sensorik (J. nr. 10-093479)Bevilget beløb: 18,1 mio. kr.Samlet budget: 22,9 mio. kr.Forskeruddannelse: 3 ph.d.'ere og 3 postdocsPeriode: 2011-2014Partnere: AU Institut for Fødevarekvalitet; AU Handelshøjskolen; DTU Fødevareinstituttet;KU Fødevareøkonomisk Institut; University of Iceland, Unit for Nutrition Research,Reykjavik, Iceland; Queens University, Institute of Agri-Food and Land Use, Belfast, UK;University of Sussex, School of Psychology, Sussex, UK; Wageningen University, ResearchGroup Consumer Science and Intelligent Systems, Wageningen, the NetherlandsVi spiser for meget og for energitungt, og sundhedsorganisationer varsler stigning i fedmemed heraf afledte velfærdssygdomme. Samtidig står vi over for et stort behov for bæredygtigfødevareproduktion. Ideen i SensWell er, at forbrugeren skal spise mere bæredygtigt ved atspise mindre mængder og mindre energitætte fødevarer, der giver længerevarende mæthed ogøget sensorisk og fysisk velbefindende. Dette sker ved at sætte høj sensorisk oplevelse affødevarerne i fokus. Målet er at frembringe viden om, hvordan faktorer som sensoriskkvalitet, præference, opfattet mæthed samt sammensætning af fødevarer/måltider kan øgeforbrugerens sensoriske tilfredsstillelse og velbefindende efter indtagelse af fødevarer imindre mængder. Konkret vil vi: 1) Udvikle metoder til at undersøge de faktorer, der ervigtige for fødevaretilfredstillelse; 2) Undersøge, hvordan fødevarers og måltidersfysiske/kemiske/ernæringsmæssige sammensætning samt spisesituationen påvirkerforbrugerens tilfredsstillelse og indtag; 3) Vurdere, hvordan mindre indtag påvirkerbæredygtig fødevareproduktion. Visionen er, at denne viden vil have en strategisksundhedsmæssig betydning for samfundet og positiv effekt på bæredygtigfødevareproduktion, idet projektet vil bidrage til processer, der positivt kan ændreforbrugernes fødevareadfærd. Konsortiet bag projektet omfatter de ledende miljøer inden forsensorisk og forbrugerforskning i Danmark med deltagelse af internationale top-forskere.
Bilag
Titel:FUNGALFIGHT - A plant based strategy to inhibit fungal infections in food, feedand diseaseBevillingsmodtager: Professor Michael G. Palmgren, KU-LIFE Institut for Plantebiologi ogBioteknologi/Sektion for Transportbiologi (J. nr. 10-093473)Bevilget beløb: 15,0 mio. kr.Samlet budget: 19,3 mio. kr.Forskeruddannelse: 2 ph.d.'ere og 5 postdocsPeriode: 2011-2013Partnere: AU Institut for Molekylærbionlogi; KU Institut for Medicinalkemi; PcoveryAps.Frederiksberg C.Svampe angriber både kulturplanter og fødevarer, de nedsætter produktionen, de forringerfødevarers kvalitet, og de kan være toksiske. Allerede på nuværende tidspunkt går 40% affødevarer på verdensplan tabt på grund af råd. Forandringer mod varmere og fugtigere klimavil kunne få disse problemer til at øges. Vi vil identificere naturlige, plantebaseredeforsvarsstoffer, der hæmmer svampes plasmamembran H+-ATPase - et ideelt mål forsvampehæmmere. Viden om den tre-dimensionelle struktur af H+-ATPasen i kompleks medidentificerede hæmmere vil danne et vigtigt udgangspunkt for at optimere disse til praktiskanvendelse. En grøn teknologi, der uddrager og forfiner naturlige mekanismer tilsvampebeskyttelse, er særdeles ønskværdig og vil være et markant og ressourceøkonomiskfremskridt i verdens fødevareforsyning.
Titel:LIRMOI - Long term investigation of resveratrol on management of metabolicsyndrome, osteoporosis and inflammation, and identification of plant derivedantiinflammatory compoundsBevillingsmodtager: Lektor Steen B. Pedersen, AU Medicinsk Endokrinologisk Afdeling (J.nr. 10-093499)Bevilget beløb: 19,5 mio. kr.Samlet budget: 25,8 mio. kr.Forskeruddannelse: 6 ph.d.'ere og 1 postdocPeriode: 2011-2015Partnere: AU Handelshøjskolen, Team for Budget og udvikling; AU iNANO(Interdisciplinary Nanoscience Center); AU Klinisk Institut (Århus Universitetshospital);SDU Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi; RUC Institut for Natur, Systemer ogModeller; Fluxome Sciences, Stenløse; Pennsylvania State University, USAFlere livsstilssygdomme som knogleafkalkning og fedmerelateret udvikling af såvel fedtleversom nedsat insulinfølsomhed er tæt forbundet med en let betændelsestilstand i kroppen. Fraundersøgelser i dyr ved man, at stoffet resveratrol beskytter dyrene mod udvikling af dissesygdomme, og at det kan normalisere livslængden hos fede dyr. Resveratrol findes i relativtstore mængder i rødvin, men også i andre fødevarer. Projektet vil derfor undersøge, omresveratrol kan beskytte overvægtige forsøgspersoner mod at tage skade af deres overvægt. Viundersøger, om følsomheden for insulin normaliseres (beskyttelse mod udvikling afsukkersyge), desuden undersøger vi i fedt-, muskel- og leverprøver, hvordan resveratrol
Bilag
virker. Der er også beskrevet positive effekter på knoglerne, og derfor vil disse ligeledes bliveundersøgt. Som en del af projektet vil vi forsøge at finde andre betændelseshæmmende stofferi vores fødevarer. Disse stoffer vil blive isoleret, og deres effekter på betændelsesreaktionen iforskellige celler vil blive karakteriseret. Vi håber at kunne vise, at resveratrol og andrenaturligt forekommende stoffer kan udvikles til et nyt princip i forebyggelsen af delivsstilssygdomme, der er et stort problem for såvel den enkelte som for samfundet.
Titel:NUTRIEFFICIENT - Improved agricultural sustainability using molecularstrategies to optimise nutrient use effciency in cerealsBevillingsmodtager: Professor Jan K. Schjørring, KU-LIFE Institut for Jordbrug ogØkologi/Plante- og Jordvidenskab (J. nr. 10-093498)Bevilget beløb: 14,8 mio. kr.Samlet budget: 19,4 mio. kr.Forskeruddannelse: 4 ph.d.'ere og 3 postdocsPeriode: 2011-2013Partnere: KU-LIFE, Institut for plante- og bioteknologi; SDU Institut for Biokemi ogMolekylær Biologi; China Agricultural University, College of Resources and EnvironmentalSciences, Beijing, China; Sejet Planteforædling, HorsensNye plantesorter med bedre høstudbytte og ressourceudnyttelse er et centralt element iudvikling af mere bæredygtige jordbrugssystemer. Ideen bag projekt NUTRIEFFICIENT er,at proteinsammensætningen i planters grønkorn kan anvendes som et effektivtscreeningsværktøj for den genetiske variation, der findes mellem sorters evne til at udnyttenæringsstoffer. NUTRIEFFICIENT samler ekspertise i fotosyntese, kvantitativ proteomics,planteernæring og forædling. Det biologiske materiale udgøres af forskelligekrydsningspopulationer i vinterbyg og majs, der varierer med hensyn til tolerance overformangel på essentielle mikronæringsstoffer, specielt mangan, som udgør et globalt problem. Etstort antal plantelinier karakteriseres under markforhold med hensyn til udbytte,næringsstofoptagelse og lysudnyttelse. Grønkornenes proteinsammensætning kvantificeresved anvendelse af en nyudviklet teknologiplatform, baseret på plasma-massespektrometri ikombination med metalmærkede antistoffer. Konsortiet bag projektet omfatteruniversitetspartnere i Danmark og Kina, samt virksomheder inden for planteforædling ogbioteknologi. Resultaterne fra projektet vil give ny viden om gener, der er involveret i plantersnæringsstofudnyttelse, og dermed danne grundlag for udvikling af nye og langt mere præciseforædlingsmarkører til rationel forædling af plantesorter med bedre udnyttelse af jord somnæringsstofkilde. Desuden vil projektet levere innovation i form af nye teknologier til tidligdiagnosticering af næringsstofmangel.
Titel:REWIDE - Resistance without defenceBevillingsmodtager: Programleder Hans Thordal Christensen, KU-LIFE Institut for Jordbrugog Økologi/Plante- og Jordvidenskab (J. nr. 10-093504)Bevilget beløb: 13,0 mio. kr.Samlet budget: 15,3 mio. kr.Forskeruddannelse: 1 ph.d.'er og 4 postdocs
Bilag
Periode: 2011-20147Partnere: KU-LIFE, Institut for Jordbrug og Økologi/Plante- og Jordvidenskab; SejetPlanteforædling, Horsens; Pietro Spanu Imperial College, Technology and Medicine, London,UK; Iowa State Uiversity, Department of Plant Pathology, USA; University of Leeds, LeedsInstitute of Molecular Medicine, St. James's University Hospital, Leeds, UKDansk planteproduktion er meget afhængig af høje udbytter. Plantesygdomme er ofte megetudbyttereducerende, og eftersom kemisk bekæmpelse er dyrt, usundt og skadeligt for naturen,er det essentielt, at afgrødesorterne har god sygdomsresistens. Imidlertid er høj resistens i sigselv problematisk, da naturligt forsvar er hæmmende for plantens udbytte. På den måde er deren indbygget konflikt i at forædle både for højt udbytte og for sygdomsresistens. Byg, hvedeog græs er vigtige afgrøder i Danmark, og de danske forædlere bestræber sig på at udvikle debedste sorter af disse nærtstående arter. Af forsøgsmæssige årsager vil vi først fokusere påbyg for at udvikle en ny type resistens mod både meldug og rustsvampe. Projektet er baseretpå vores nye opdagelser, som viser, at disse to fjernt beslægtede patogen-typer haroverraskende molekylære fællesskaber i deres angrebsstrategier, som vi vil stoppe. Denne nyeresistens vil kunne erstatte plantens naturlige meldug- og rustforsvar, som vi derfor vilhæmme for at øge produktionen. Efterfølgende vil vi teste planternes udbytte og generellesygdomsresistens i samarbejde med danske planteforædlere. Denne forskning repræsenterer etparadigmeskifte i synet på planters sygdomsresistens, som tidligere har haft det modsattesigte, nemlig at højne planternes naturlige forsvar. På den måde vil forskningen vise hvordan,der samtidig kan opnås udbyttefremgang og sygdomsresistens til fordel for dansk landbrug,den danske natur og folkesundheden.
Titel:FENAMI - Functional Electrospun Nanostructures and Microstructures for Foodand Bioengineering ApplicationsBevillingsmodtager: Associate professor Ioannis S. Chronakis, DTU Fødevareinstituttet,Afdeling for Fødevareteknologi (J. nr. 10-093456)Bevilget beløb: 14,9 mio. kr.Samlet budget: 25,7 mio. kr.Forskeruddannelse: 3 ph.d.'ere og 4 postdocsPeriode: 2011-2015Partnere: DTU Institut for Kemiteknik; KU Panum Institut; Wilhelm’s University of Münster,Institut for Plant Biology and Biotechnology, Münster, Germany; University of Lund, Pureand Applied Biochemistry Chemical Center, Lund, Sweden; Gumlink A/S, Vejle; LeafDenmark A/S, SlagelseSkræddersyede nano- og mikrostrukturer af naturlige fødevarekomponenter, som proteiner ogpolysaccharider, åbner mulighed for at indkapsle sundhedsfremmende bio-aktivekomponenter og levere dem via fødevarer. Indkapslingen, hvor flere forskellige strategier forindkapsling vil blive undersøgt, muliggør en kontrolleret frigørelse i munden og ifordøjelseskanalen. Til fremstilling af nano- og mikrostrukturerede proteiner ellerpolysaccharider (baseret på naturlige fødevarekomponenter) er elektrospinning en lovendeteknik, som har lave driftsomkostninger, er bredt anvendelig og let lader sig opskalere.Elektrospundne nano-og mikrostrukturer er dog endnu ikke undersøgt i fødevarer. Det erprojektets vision, at tilsætningen af disse mikro-/nanofibre til tyggegummi og bolsjer koblet
Bilag
med et system til kontrolleret frigivelse af aromakomponenter og bioaktive stoffer frastrukturerne vil muliggøre en bevarelse af en frisk smag og samtidig sikre en jævn, langsomfrigørelse af bioaktive komponenter. Udover at åbne for en ny type innovative, funktionellefødevaresystemer vil projektet tilvejebringe helt ny viden om, hvordan man kan kontrollereaktivering og frigivelse af aromastoffer og bioaktive komponenter fra faste strukturer. LEAFA/S og Gumlink A/S deltager i projektet, desuden bidrager forskningsgrupper fra et svensk oget tysk universitet med biologisk/farmaceutisk ekspertise til in.vitro & in vivo studier af deelektrospundne fibre.
SPIR fødevareplatformenTitel:InSPIRe – Danish Industry-Science Partnership for Innovation and Research inFood ScienceDeltagere:Platformen ledes overordnet af DTU og består herudover af Københavns Universitet, AalborgUniversitet, Århus Universitet, Syddansk Universitet, Teknologisk Institut, Delta, Agrotech,Force, DHI, Danish Meat Research Institute, virksomhederne Danisco, Arla Foods, HaasMeincke, Danish Crown, Aarhuskarlshamn Denmark samt en række andre virksomheder.Finansiering:Platformen har et samlet budget på ca. 127 mio. kr. Rådet for Teknologi og Innovation (RTI)og Det Strategiske Forskningsråd (DSF) har givet en samlet bevilling på 60 mio. kr., menspartnerne selv finansierer resten.Forskeruddannelse:I det samlede budget indgår 15 ph.d.er og 14 post.docs.Platformen har til formål at forbedre den danske fødevaresektors produktivitet og globalekonkurrencedygtighed. InSPIRe er en åben og fleksibel platform, der fokuserer på at initiereog koordinere aktiviteter inden for industrirelevante områder, hvor universiteter, GTSinstitutter, fødevarevirksomheder og disses leverandører og brancheorganisationer kan gøreen forskel ved at samarbejde om forskning, innovation, uddannelse og effektiv formidling afresultater.