Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
944701_0001.png
944701_0002.png
944701_0003.png
944701_0004.png
944701_0005.png
944701_0006.png
944701_0007.png
944701_0008.png
Redegørelse til Finansminister Claus Hjort Frederiksen, 6. januar 2011
Emne:DONG Energy’s kulimport og leverandørkrav til selskabets kulleverandører, samt opfølgning ogforventninger til overholdelse af disse, herunder specifikt i relation til den russiske leverandør SUEK.
Resumé:DONG Energy’s strategi er at reducere kulforfruget på danske kraftværker og har fra 2006 reduceretkulforbruget fra 6 mio. tons i 2006 til 4 mio. tons i 2010. Målet er at halvere forbruget til 2 mio. tons. i2015.
DONG Energy er tilsluttet FN’s Global Compact, og herigennem forpligtet til at fremme ti universelleprincipper vedrørende menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption. DONGEnergy har desuden etableret et system for ansvarlig leverandørstyring. Leverandørbetingelserne blevudarbejdet i april 2007 og har efterfølgende indgået i kontrakter med DONG Energy’s leverandører.DONG Energy har siden 2008, som et af de første energiselskaber i Europa, arbejdet på udviklingen afet system for auditering af kulleverandører. Formålet er udover at kontrollere omleverandørbetingelserne overholdelse, at påvirke og understøtte leverandørerne i langsigtet udviklingog forbedring af arbejds- og miljøforhold igennem specifikke krav til forbedringer.
DONG Energy har fra 2010 etableret et program for auditering af kulminer, og har i forbindelse meddette måttet konstatere, at det ikke er alle udfordringer i forbindelse med at forbedre vilkår imineindustrien, som selskabet med sin størrelse, kan løfte alene. DONG Energy har derfor siden 2008bl.a. arbejdet med konkrete tiltag sammen med andre europæiske energiselskaber om at iværksætte enfælles europæisk indsats med henblik på at sikre løbende forbedringer hos kulleverandørerne.
I forbindelse med en artikelserie i Ekstra Bladet i december 2010 er der, af bl.a. medarbejdere ogfagforeninger i Rusland, rejst alvorlig kritik af en af DONG Energy’s russiske leverandører, selskabetSUEK. DONG Energy aftager årligt ca. en ½ procent af SUEKs samlede kulproduktion.
En ekstern uvildig pilot-audit af SUEK i 2009 indgik i DONG Energy’s opbygning af et auditeringssystemaf leverandører. Auditørerne konkluderede på baggrund af auditen, at SUEK ikke brød DONG Energy’sleverandørbetingelser. DONG Energy har dog på baggrund af auditen og igennem den løbende kontaktog rapportering fra leverandøren været opmærksom på, at SUEK har store historiske udfordringer. Dethar her været vigtigt for DONG Energy, at SUEK arbejder på at opnå forbedringer inden for disseområder. En opsigelse af samarbejdet vurderes at have negativ indflydelse både på den positiveudvikling SUEK’s miner er i, samt forsyningssikkerheden. DONG Energy har i 1. kvartal 2011 planlagten ekstern uvildig undersøgelse af minen, herunder af de forhold, der er rejst i Ekstra Bladet.
Side 1/8
Redegørelse til Finansminister Claus Hjort Frederiksen
DONG Energy's kulforbrug genereltDONG Energy har reduceret sit kulforbrug fra 6 mio. tons i 2006 til 4 mio. tons i2010. Målet er at halvere forbruget til 2 mio. tons. i 2015. Dette skal ske vedomstilling af flere af koncernens kraftværker til at kunne fyre med biomasse,samt ved at lægge andre værker i mølpose. Det er således allerede besluttet atblok fem på Asnæsværket og blok fire på Studstrupværket lægges i mølpose iløbet af 2011. Endelig lægges Enstedværket og Stigsnæsværket i mølpose fra1. januar 2013
DONG Energy A/SNesa Allé 12820 GentofteDanmarkTlf. +45 99 55 11 11Fax +45 99 55 00 01www.dongenergy.dkCVR-nr. 36 21 37 28
6. januar 2011DONG Energy har i over 20 år været en af frontløberne globalt, når det gælderudvikling af stadig mere effektive kulkraftteknologier i forhold til at udnytteenergieffektiviteten i kullene og dermed reducere CO2-udledningen pr.produceret kWh. Effektiviteten er højest ved en blanding af kul fra forskelligeoprindelser. Af hensyn til forsyningssikkerheden er det desuden vigtigt atindkøbe kul fra forskellige leverandører, så selskabet ikke bliver afhængigt af étmarked.Vores ref. Louise Münter[email protected]Tlf. +4599559662
DONG Energy benytter sig af stenkul. Kullene til Europa produceres primært iRusland, Colombia og Sydafrika. Desuden er transportafstandene til Europaherfra markant kortere end fra andre af de største kulproducerende og -eksporterende lande, som Kina og Australien. USA, Kina og Australienproducerer primært til sine egne hjemme- og nærmarkeder, og Sydafrika er pågrund af stor efterspørgsel efter kul i Asien i de senere år i stigende gradbegyndt at fokusere deres eksport til dette marked. DONG Energy aftager knap4. mio tons af de 140 mio. tons kul, der årligt importeres til Europa.
DONG Energy brændte i 2010 omkring 4 mio. tons kul. Kulimporten fordelte sigpå følgende lande:

Colombia

Procent aftotal35%

Rusland

Sydafrika

Norge

Polen

USA

29%
19%
8%
6%
3%
DONG Energy’s leverandørbetingelserDONG Energy tilsluttede sig FN’s Global Compact den 18. december 2006.Dette indebærer, at DONG Energy har forpligtet sig til at fremme ti universelle
Side 2/8
principper vedrørende menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø oganti-korruption. FN's Global Compact's 10 principper bygger på følgendeinternationale, anerkendte konventioner:
Vores ref. Louise Münter
The universal Declaration of Human RightsThe International Labour Organization's Declaration on FundamentalPrinciples and Rights at WorkThe Rio Declaration on Environment and DevelopmentThe United Nations Convention Against Corruption
I 2007 blev det besluttet at iværksætte et systematisk og strategisk arbejde medCSR (virksomhedens samfundsmæssige ansvarlighed), hvilket har medførtetableringen af et system for ansvarlig leverandørstyring, dvs. formulering afkrav til mere end 11.000 selskaber i DONG Energy’s leverandørbase. DONGEnergy’s leverandørbetingelser blev udarbejdet i april 2007 og har efterfølgendeindgået i kontrakter med selskabets leverandører. Kravene opstiller forventningom, at leverandørerne handler i overensstemmelse med FN’s Global Compact’sgrundlæggende principper, samt overholder nationale love og bestemmelser.
DONG Energy's Leverandørbetingelser forholder sig til følgende 10 områder:
1. Løn og arbejdsforhold2. Arbejdstid3. Foreningsfrihed og ret til overenskomstforhandlinger4. Diskrimination5. Chikane og disciplinære metoder6. Børnearbejde7. Tvangsarbejde8. Sundhed og sikkerhed9. Korruption og bestikkelse10. Miljø
Af leverandørbetingelserne fremgår det, at DONG Energy "vil fremmestandarderne gennem løbende engagement og dialog. I tilfælde af grov ellergentagen forsømmelse forbeholder DONG Energy sig ret til at afbrydeforretningsforbindelsen".
Side 3/8
Sikring af overholdelse af leverandørkrav i kulmineindustrienFor at sikre, at leverandørerne overholder betingelserne, besluttede DONGEnergy i 2009 at opbygge et system for auditering af vores leverandører, og harsiden foretaget audits hos udvalgte kulleverandører for at vurdere deres indsatsi forhold til leverandørbetingelserne, herunder arbejdsforhold for deresmedarbejdere. Audits er foretaget ud fra en vurdering af DONG Energy’ssamlede kendskab til den enkelte mine og leverandør. DONG Energy laver ikkespecifikke audits af leverandørers underleverandører, men disse kan i specielletilfælde indgå i audit af en leverandør.
Vores ref. Louise Münter
DONG Energy var i 2009 et af de første energiselskaber i Europa, som fikmulighed for at lade eksterne eksperthold foretage audits hos kulleverandører.På daværende tidspunkt havde koncernen ingen erfaring med at auditere minerspecifikt, og det var ikke muligt at indsamle erfaring vedrørende dette fra andreselskaber. Minerne havde aldrig undergået en 3.parts audit før og vidste derforikke hvad det omfattede, og det var svært at få auditører der havde erfaringmed at auditering af kulminer. DONG Energy har derfor skullet opbygge erfaringfor, hvad der skulle og kunne undersøges, såsom hvilke dokumenter, der kanstilles krav om at få udleveret, mulighed for adgang til ledelse, myndigheder,fagforeninger og medarbejdere og adgang til minerne. For at fastlægge hvordansådanne eksterne inspektioner skulle foretages, og hvad det var muligt at fåadgang til, foretog man derfor en række mindre pilot-audits for at introducerekonceptet overfor leverandørerne og få bedre kendskab til ovennævntemuligheder og forhold, for således at sikre at DONG Energy fremadrettet kunneetablere langsigtede systematikker og programmer til auditering af kulminermed deltagelse af eksterne auditorer.
Det blev hurtigt tydeligt, at fortrolighed er en af de største udfordringer, når detgælder muligheden for at afdække forholdene til bunds. I forbindelse medinspektioner af vore leverandører, får de uafhængige eksperter adgang til dybtfortrolige oplysninger hos leverandører om blandt andet sundhedsforhold,lønforhold og forretningsforhold, som leverandørerne ikke ønsker at dele medhverken konkurrenter eller andre. Derfor er fortrolighed vigtigt for vores audit-arbejde og i forhold til auditrapporterne. Hvis vores leverandører frygter, at viikke lever op til deres fortrolighed, kan vi risikere, at de afbryder samarbejdeteller ikke vil give os adgang til at lave audits. Hvis vi ikke kan lave audits, kan viikke følge op på, om de lever op til vores leverandørbetingelser, og så kan viikke handle med dem. Begge dele begrænser vores mulighed for at understøtteleverandørerne i en positiv udvikling, begrænser DONG Energy’sSide 4/8
indkøbsmuligheder - ikke kun blandt kulleverandører - og kan dermed havealvorlige konsekvenser for DONG Energy’s forsyningsmuligheder.
Vores ref. Louise Münter
Opbygning af auditsystem indenfor kulmineindustrienFor at indsamle data til, hvordan audits af kulminer skulle foregå, samt hvadscopet for disse audits skulle være besøgte repræsentanter fra DONG Energy islutningen af 2008 Cerrejón-minen i Colombia . Formålet med besøget var at fået overblik over, hvordan de operationelle forhold i minen og udskibningshavnenvar, samt mulighederne for at få adgang til relevant data.Baseret på erfaringerne fra Columbia planlagde DONG Energy’s CSR-afdeling i2009 to pilot-audits af russiske kulleverandører i samarbejde medPriceWaterhouseCoopers (PwC) i Rusland.
I forbindelse med audits i Rusland holdt DONG Energy og auditørerne mødermed ledelsen på SUEKs hovedkontor i Moskva. Formålet med disse møder var:At mødes med de personer som på koncernniveau var ansvarlige for deområder vores leverandørbetingelser dækker, således at de kunnefortælle om de systemer og processer de havde ift. DONG Energy’sleverandørbetingelser, således at auditørerne kunne efterprøve disseoplysninger i minen efterfølgende.Få en forståelse af hvordan virksomhederne var bygget oporganisatorisk, for at se hvordan DONG Energy’s leverandørkrav blevefterlevet hos leverandøren.At informere ledelsen hos leverandøren om baggrunden forleverandørbetingelserne og vores forventninger til overholdelse afdisse.
Herefter fulgte et besøg i Kontinskaya minen i perioden 21- 23. juli 2009 meddeltagelse af 2 repræsentanter fra DONG Energy og en auditor fra PwCRusland. Minen er beliggende i Leninsk-Kuznetsk distriktet i det vestligeSibirien. Der afholdtes møde med den lokale ledelse på SUEKs hovedkontor iKuzbass, og der var gennemgang af en større mængde relevante dokumenterpå hovedkontoret og i minen. Herudover tilså man minen og minefaciliteter, ogder blev gennemført medarbejderinterviews.
Der afholdtes møder med borgmesteren i Leninsk-Kuznetsk distriktet vedr.lovgivning, rapportering, compliance og det generelle samarbejde mellem
Side 5/8
virksomheder og stat. Der blev desuden afholdt møde med denregeringsansvarlige for Sundhed og Sikkerhed for minerne i området.Konklusionen fra PwC var:”Within the limitations of our work, we did not comeacross any violations of the DONG Energy Code of Conduct”.Selvemineskakterne blev ikke undersøgt i forbindelse med auditen, men intet irapporten fra de eksterne auditører indikerede, at der skulle være de alvorligeproblemer hos den russiske leverandør, som Ekstra Bladet har forelagt DONGEnergy i december 2010.
Vores ref. Louise Münter
I 2009 besluttede CSR-afdelingen at engagere nye auditører. SpecializedTechnology Resources (STR). STR blev udvalgt ud fra erfaringer fra andrestore danske virksomheder, samt på baggrund af virksomhedensdokumenterede erfaringer. I slutningen af 2009 gennemførte STR en audit hosen kulleverandør i Sydafrika. Her indgik selve minen i auditen, og i marts 2010gennemførte STR, samt to eksterne specialister indenfor sundhed og sikkerhedsamt menneskerettigheder en audit af Cerrejón-minen i Colombia. Minen indgiki auditen.
DONG Energy vurderede i 2010 på baggrund af de afholdte audits at haveopbygget et auditsystem, som afdækker alle relevante områder, og som kandanne grundlag for realistiske krav til leverandørerne, som kan udmøntes ikonkrete handlingsplaner for forbedringer. I 2011 skal der påkulleverandørområdet bl.a. foretages en opfølgende audit af Cerrejon-minen iColumbia, samt en audit af SUEKs mine.
Der er og vil fremadrettet være store udfordringer for DONG Energy i voresansvarlighedsarbejde i forhold til nogle af de lande og kulleverandører, vihandler med. Det er ikke alle udfordringer DONG Energy med sin størrelse, kanløfte alene. DONG Energy har derfor siden 2008 arbejdet på at etablere etinternationalt samarbejde omkring fælles etiske, sociale og miljømæssige kravfor kulleverandører og arbejder med konkrete tiltag sammen med andreeuropæiske energiselskaber om at iværksætte en fælles europæisk indsatsmed henblik på at sikre løbende forbedringer hos kulleverandørerne.
Leverandøren SUEKI 2009 importerede DONG Energy 37 pct. af kullene fra Rusland, og i 2010 harDONG Energy importeret 29 pct. Hovedparten af DONG Energy's kulleverancefra Rusland kommer gennem leverandøren SUEK, som har 12 miner, hvoraf niSide 6/8
ligger i Kuzbass. DONG Energy aftog i 2010 ca. en ½ procent af SUEKssamlede rapporterede kulproduktion på ca.88 mio. tons kul.
Vores ref. Louise Münter
Nedenstående oplysninger er givet af SUEK i forbindelse med den løbendedialog selskabet har med DONG Energy og/eller i forbindelse med redegørelse iforbindelse med mediedækning i danske medier.
SUEK købte minerne i Kuzbass i 2004. På daværende tidspunkt var minernenedslidte, og organiseringen af arbejdet var meget mangelfuldt. De seneste femår har SUEK oplyst, at de har investeret to mia. dollar i moderne teknik ogarbejdsvilkår. Fra 2005 til 2010 har SUEK investeret næsten 190 mio. dollar iindustrisikkerhed i Kuzbass på grund af den tilstand, som Kuzbass' minernebefandt sig i, da de købte dem. I 2011 planlægger SUEK at investere yderligere33 mio. dollar i sikkerhed i Kuzbass, og indføre kontrol for at minimeremuligheden for omgåelse af sikkerhedsreglerne.
Sikkerhedskultur og lønforholdSUEK rapporterer løbende til DONG Energy om selskabets statistik for ulykkerog traumer. Disse er tre gange lavere end gennemsnittet for kulmineindustrien ihele Rusland. Mere end 13.000 mennesker arbejder i mineindustrien i Kuzbss.For fem år siden døde ti personer i SUEKs miner i Kuzbass. I 2010 omkom topersoner. SUEK benytter sig af uafhængige eksperter og bruger internationalestandarder for at vurdere sikkerheden i deres miner. F.eks. er SUEKs kulminer iKuzbass blevet auditeret for at kunne opnå international OHSAS 18001-certificering. SUEK afviser, at selskabets lønmodel direkte påvirkersikkerheden, og påpeger, at lande som Australien og USA også benytterbonusser med henblik på at tilskynde medarbejderne til at producere mere endplanen. Lønsystemet har historiske rødder, og det har eksisteret sidenSovjettiden. SUEK har siden 2004 hævet lønnen 3,5 gange. En del af denmånedlige løn hos SUEK er et fast beløb, som er uafhængigt af, hvor meget derproduceres. SUEK har udfordringer med at sikre dannelsen af en nysikkerhedskultur blandt medarbejderen, og har derfor valgt at indledeprogrammer for at forbedre de ansattes disciplin og motivation for individuelsikkerhed. Selskabet oplyser desuden, at de mere aktivt er begyndt at belønnearbejdere, der ikke bliver udsat for ulykker, og give bøder til de arbejdere, derikke overholder sikkerhedsreglerne.
SUEK oplyser, at der ikke bliver fyret medarbejdere, som har været udsat fåralvorlige arbejdsskader. Arbejdere, som helt eller delvist har mistet deresSide 7/8
arbejdsevne, kan efter anbefaling fra lægen blive flyttet til lettere arbejde, ellerogså kan arbejderen sige op. Alle deres kulminearbejdere er ifølge selskabetforsikret for arbejdsulykker, og hvis en arbejder dør, får de pårørende enerstatning på op til 35.000 dollar.
Vores ref. Louise Münter
Manipulation med metanmålereSUEK oplyser, at de siden overtagelsen af minerne i 2004 har arbejdet med atstoppe muligheden for at manipulere med metanmålere. I 2010 blev der iKotinskaja-minen opdaget et enkelt tilfælde, hvor en metanmåler var forsøgtflyttet i strid med sikkerhedsreglerne. SUEK oplyser, at det skyldes, at man iminen var nervøse for, at måleren skulle blive beskadiget. SUEK oplyser, atselskabets generaldirektør personligt gik ind i undersøgelsen af den episode, ogder blev lavet strenge foranstaltninger for at sikre, at noget lignende ikke skerigen. SUEK oplyser, at de har procedurer, der konstant måler metan-emissionen. SUEK indfører gradvist nyt udstyr, hvor hver person, der arbejderunder jorden bærer en GPS, der måler metan-udledningen og andreudledninger, samt viser placeringen af personen.
Overholdelse af ILO's konvention C176 om sikkerhed og sundhed i minerRusland har ikke underskrevet ILO’s (Den internationale arbejdsorganisationunder FN) konvention C176 om sikkerhed og sundhed i miner, men alle krav iC176 er at finde i den russiske lovgivning. I forbindelse med udarbejdelsen afDONG Energy’s leverandørbetingelserne var DONG Energy i kontakt med ILO iGeneve, hvor selskabet forhørte sig om praksis vedrørende anvendelse af FN’sanbefalinger i forbindelse med leverandørkontrakter. Da DONG Energy’sleverandørbetingelser er gældende for samtlige af DONG Energy’s mere end11.000 leverandører, indeholder leverandørbetingelser ikke branchespecifikkeleverandørkrav, herunder heller ikke krav til overholdelse af ILO’s konventionC176. DONG Energy’s leverandørbetingelser opstiller forventning om at alleleverandører handler i overensstemmelse med FN’s Global Compactgrundlæggende principper, samt overholder nationale love og bestemmelser.
Audit af SUEKDONG Energy vil foretage en ekstern uvildig audit af SUEK i 1. kvartal 2011.Det vil være STR, der foretager auditen. Her udover vil repræsentanter fraDONG Energy deltage. De ovenstående punkter vil indgå i auditen. SUEK erpositive overfor en ekstern uvildig audit.
Side 8/8