Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
912211_0001.png
912211_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 25. oktober 2010 stillet mig følgende spørgsmål 16alm. del, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål 16:

"Vil ministeren fremsende dokumentation for behovet for den ansøgte lagerkapacitet i25 år? Spørgsmålet skal bl.a. ses i lyset af, dels at Energinet.dk henviste til nyetable-ret lagerkapacitet i Tyskland, da Energinet.dk opgav at udvide lagerkapaciteten vedudskylning af nye kaverner i Lille Torup, dels statsministerens udmelding om, atDanmark senest i 2050 har udfaset anvendelsen af fossile brændsler.”

Svar:

Energinet.dk har på baggrund af de faldende leverancer fra Nordsøen valgt at inve-stere i ny infrastruktur, som fra oktober 2013 muliggør forsyning til Danmark og Sve-rige fra Tyskland. Der er samtidig gennemført initiativer, som ved midlertidige tekni-ske løsninger i det nordtyske system har muliggjort leverancer fra Tyskland fra okto-ber 2010.Energinet.dk har vurderet det mulige forsyningsbillede i perioden 2011-2030 underforudsætning af leverancer dels fra den danske del af Nordsøen dels fra Tyskland.Det er Energinet.dk’s vurdering, at den nuværende lagerkapacitet skal fastholdes vedgenudskylning, men at der ikke for nærværende er behov for større udvidelser afgaslagerkapaciteten i Danmark.EU forventes i fremtiden at stille skærpede krav til lagring af naturgas i takt med, aten større og større andel vil blive importeret fra lande uden for EU. EU vil også stillekrav om solidaritet blandt medlemslandene. Og dermed vil lande som f.eks. Sverige,der ikke selv har geologiske muligheder for etablering af sædvanlige naturgaslagre,have krav på leverancer fra nabolandene.Naturgasforbruget forventes på sigt at falde bl.a. som følge af regeringens målsæt-ning om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Uanset for-ventningerne om et reduceret naturgasforbrug på sigt vil der fortsat være behov forgaslagerkapacitet i Danmark af hensyn til balancering af systemet og opretholdelseaf forsyningssikkerheden. Endvidere vil gaslagrene på længere sigt kunne spille enstørre rolle til sikring af balancering og forsyningssikkerhed ved en eventuel anven-delse af gas baseret på vedvarende energi i naturgasnettet. Herudover vil der ved et
Dato 8. november 2010J.nr. 2010-962
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
kraftigt udbygget elsystem baseret på vindkraft kunne opstå behov for yderligegaslagerkapacitet, såfremt gas skal indgå som spids- og reservelast.Endelig skal det bemærkes, at gasmarkedet, herunder markedet for lagerkapacitet,er liberaliseret, og der således som udgangspunkt er fri næring. Det er derfor enkommerciel beslutning fra lagerselskaberne, hvor stort et lagervolumen, der skal ud-bydes.
Med venlig hilsen
Lykke Friis