Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
1016249_0001.png
1016249_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Dato: 30-06-2011
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 16. juni 2011 stillet følgende spørgsmål nr.470 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraBjarne Laustsen (S).
J.nr. 2011-0009504

Spørgsmål nr. 470:

”Ministeren bedes give et konkret eksempel på en person som kan få seniorførtids-pension, men som ikke kan få førtidspension.”

Endeligt svar:

Forudsætningen for at få tilkendt seniorførtidspension er, ligesom i almindelige sa-ger om førtidspension, at arbejdsevnen er væsentligt og varigt nedsat i et sådantomfang, at personen ikke er i stand til at forsørge sig selv ved almindeligt arbejde,herunder i et fleksjob.I sager om seniorførtidspension skal kommunen ikke undersøge de langsigtede mu-ligheder for behandling, omskoling eller uddannelse, og kommunen skal heller ikkegøre brug af de beskæftigelsesrettede ordninger, som fx virksomhedspraktik og re-valideringsforløb.Ved behandling af en sag om seniorførtidspension skal kommunen derimod læggestørre vægt på allerede tilgængelige helbredsoplysninger fra egen læge, speciallæ-ger mv. frem for på arbejdsprøvninger og andre beskæftigelsesrettede tilbud.Målgruppen består som udgangspunkt af personer, som ud over at have mindre end5 år til folkepensionsalderen, har haft en langvarig arbejdsmarkedstilknytning.Målgruppen skal desuden forud for tidspunktet for indgivelse af ansøgning om se-niorførtidspension have haft tilknytning til arbejdsmarkedet, dvs. ansøgeren kom-mer direkte fra beskæftigelse, modtager sygedagpenge mv. eller har haft et hel-bredsbetinget arbejdsophør.Disse krav vil blive specificeret nærmere i forbindelse med udarbejdelse af lovgiv-ningen, der udmønter tilbagetrækningsreformen.Hvis borgeren ikke opfylder betingelserne for at søge efter reglerne om seniorfør-tidspension, skal kommunen gennemføre sagsbehandlingen i forhold til førtidspen-sion efter de almindelige procedurer og herunder gennemføre relevant arbejds-
prøvning eller andre beskæftigelsesrettede tilbud. Viser sagsbehandlingen, at bor-geren fx kan stå til rådighed for at fleksjob, kan der ikke tilkendes førtidspension.Endelig vil der være personer, som kunne få tilkendt efter de gældende regler, mensom vil få tilkendt førtidspension hurtigere pga. reglerne om seniorførtidspension,hvor der ikke skal gennemføres arbejdsprøvning mv.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2