Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
948964_0001.png
948964_0002.png
Dato:J.nr.:
27. januar 201111/02139
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg
Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.147, alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 147:”Ministeren bedes kommentere artikel den 7. januar 2011 fra Kristeligt Dagblad ”Kristen ira-kisk familie truet gentagne gange”, hvoraf det fremgår, at en kristen irakisk familie i Danmarktrues pga. sin kristne tro. Hvordan forholder ministeren sig til, at det ligeledes fremgår af ar-tiklen, at muslimer, der er konverteret til kristendommen, oplever at blive truet pga. dereskonvertering? Hvilke initiativer har regeringen taget for at afhjælpe problemet, og hvilkefremadrettede initiativer vil ministeren tage med henblik på at sikre en større forståelse forreligionsfriheden iblandt visse muslimske grupper?http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/402275:Danmark-Kristen-irakisk-familie-truet-gentagne-gange?all=1”Svar:Vold og trusler er i første række en sag for politi og anklagemyndighed og kan retsforfølgesefter straffeloven, herunder § 266, hvorefter ”den, som på en måde, som er egnet til hos no-gen at fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv, helbred eller velfærd, truer med at fo-retage en strafbar handling”, kan straffes. Regeringen har endvidere med § 81, nr. 6, gjortdet til en skærpende omstændighed, hvis en forbrydelse ”har baggrund i andres etniske op-rindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende”.
Men det er også vigtigt, at borgerne kender deres rettigheder og deres ansvar over for an-dres tilsvarende rettigheder, herunder retten til frit at kunne udøve en tro eller anden person-lig overbevisning.
Viden om demokratiet, retssamfundet, den personlige frihed, trosfriheden m.v. formidlesblandt andet til borgerne via grundskolen og ungdomsuddannelserne. Dette sættes der iøjeblikket fokus på med regeringens kampagne ”Demokrati Fordi”. Ligeledes er der i rege-ringens handlingsplan En fælles og tryg fremtid fra januar 2009 en række øvrige initiativer,
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
som styrker demokratiske værdier og forebygger ekstremistiske holdninger og radikaliseringblandt unge.
Borgeremed indvandringsbaggrund får bl.a. kendskab til demokrati, trosfrihed m.v. via un-dervisning og materialer i tilknytning til danskuddannelserne, indvandringsprøven, medbor-gerskabsprøven, som er under udvikling, og indfødsretsprøven. Nye borgere, omfattet af in-tegrationsloven, skal endvidere underskrive en erklæring om integration og aktivt medbor-gerskab – bl.a. om at de ”respekterer det enkelte menneskes frihed og personlige integritet,kønnenes ligestilling og tros- og ytringsfriheden”.Viden om de nævnte emner indgår også i det medborgerskabskursus for religiøse forkynde-re, som Undervisningsministeriet p.t. er ved at etablere via et udbud.Regeringens handlingsplan om ligebehandling og respekt for den enkelte fra juli 2010 inde-holder initiativer om bl.a. en kampagne om grundlæggende rettigheder, styrket undervisningom intolerance, gæstelærerteams med forskellige overbevisninger – i forlængelse af projekt”Din tro, min tro”, styrkede klagemuligheder ved diskrimination og styrket lokalt forebyggel-sesarbejde via kommunerne. Netop trosfriheden er et vigtigt tema i handlingsplanen.Integrationsministeriets arbejde vedrørende parallelle retssamfund, som er under udvikling,samt tvangsægteskaber og anden undertrykkende adfærd bidrager tillige til at imødegå pro-blemer med vold, trusler og manglende kendskab til danske omgangs- og retsnormer.Endelig har jeg som minister haft en række møder med muslimske foreninger og trossam-fund, hvor blandt andet trosfriheden er blevet drøftet og understreget.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk