Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
UDU Alm.del Bilag 318
Offentligt
1021399_0001.png
”Note - (UDU-sekr.) 26/7-11Se tillige henvendelse fra Svend Erik Sørensen omdelt på alm. del – bilag 317.”
Læserbrev/Indlæg/Debat:
Unge døve frarøves uddannelse
8-9 unge døve kan ikke få tegnsprogstolk til opstart på deres uddannelse d. 8. august 2011 - ommindre end 2 uger. Dette på trods af at (1) de er optaget på deres studier, (2) pengene er bevilget frastaten og (3) der er tolke til rådighed. Resultatet er, at de studiemotiverede unge ender påkontanthjælp det næste år. Hvorfor en så fuldkommen håbløs situation? Det er der især to grunde til.
Center for Døve og Tolkecenter DK er af staten (Uddannelsesstyrelsen) blevet valgt til atadministrere tolkeservice på uddannelsesområdet. Dermed er de forpligtede til at sikre tolkning tilde unge døve. Men den forpligtelse lever de ikke op til. Og det gør de ikke, fordi de ikke er villigetil at indgå aftaler på konsulentbasis med private tegnsprogstolke, på eksempelvis et halvt år. Kunpå den måde kan de 8-9 unge døve sikres tolk fra august måned. Og tiden løber. Mens vi somforældre således kæmper for, at vores børn får deres lovmæssige rettighed opfyldt, bliver ledigeprivate tolke bestilt til anden side. Det er en demonstrativ og uetisk holdning fra de to firmaers sideat blokere for de unge døves uddannelse.
Uddannelsesstyrelsen har det overordnede ansvar for at sikre tolkning til de unge døves uddannelse.I de tre år Uddannelsesstyrelsen har haft kontrakten med de to firmaer har problemet med såkaldtemanglende tolke været et tilbagevendende problem. Imidlertid har Uddannelsesstyrelsen ikkereageret. Dens tilsyn med kontrakten og de to firmaer har været håbløst utilstrækkelig. Foreksempel indkaldte Kontorchef Susanne Anthony i august 2009 de to firmaer til et såkaldt”hastemøde” for at løse problemerne. D. 19. juli i år –to år senere– ville hun, efter presseomtale iEkstra Bladet og et indslag i TV2 Lorry, igen indkalde til et møde med de to firmaer for at løse denøjagtigt selvsamme problemer. Kommentarer er vist unødvendige. Da ingen af parterne har løstproblemet henover sommeren, er sagen nu forelagt Folketingets Ombudsmand og FolketingetsUddannelsesudvalg med forventet foretræde om ganske få dage.Der er i den øjeblikkelige situation en meget enkel og hurtig løsning. De to tolkefirmaer må –herog nu– indgå konsulentkontrakter med private tolke på almindelige markedsvilkår i de afgrænsedeperioder, det er nødvendigt. Og det haster, hvis de unge ikke skal spilde et år på kontanthjælp.
Svend Erik Sørensen, Repræsentant for de unge døve uddannelsessøgende og deres familier