Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
UDU Alm.del Bilag 288
Offentligt
1003653_0001.png
1003653_0002.png
1003653_0003.png
Kompetencecenter forvoksen- og efteruddannelse
AMU-Vest
UndervisningsministerietAfdelingen for erhvervsrettede uddannelserFrederiksholmskanal 261220 København K.An.: Dorthea Clausen
Iform til fremtiden
Esbjerg, 27. maj 2011
Indsigelse vedrørende afslag pa ansøgning om godkendelse til udbud af “Havne-og terminaluddannelsen”AMU-Vest har d. 23. maj 2011
til temmeligstor forundring for savel AMU-Vest-
samt det sydvestjyske erhvervsliv modtaget afslag pa ansøgning om godkendelse tiludbud af Havne- og terminaluddannelsen.AMU-Vest vælger nu alligevel at tage de “positive briller pa”, bl.a. og ikke mindstfordi vi mener, at der er truffet en beslutning, der ikke i alle henseender erfornuftbetonet, hvilket vi hermed begrunder:
1. Kendsgerning: Det er et faktum at Esbjerg Havn, er den havn i Danmark derhar størst vækst. Herunder den Havn i Danmark der har de største udfordringeri de næste 10-20 ar. Det er den Havn i Danmark der har den største ambition iforhold til fremtiden med en Marsterplan med investeringer pa mere end 1milliard kroner. Esbjerg Havn er Danmarks port mod Vest. Det taler næstenfor sig selv, at det er her der er behov for uddannelse.2. AMU-Vest og repræsentanter fra Esbjerg Havn har i de seneste par år været dybtinvolveret i udviklingen af Havne- og terminaluddannelsen gennem deltagelse iudviklingsgrupper og styregruppemøder. Vores deltagelse var bl.a. begrundet iAMU-Vests faglige erfaring på området samt at TUR vurderede, at AMU-Vest varden ene af kun to uddannelsesinstitutioner i Danmark, som var i stand til at løfteden efterfølgende opgave med at etablere og gennemføre kvalificeretundervisning på uddannelsen.3. AMU-Vest og AMU-Nordjylland har allerede indgået et uformelt samarbejdeomkring gennemførelsen af uddannelsen, hvilket udspringer af skolernesdeltagelse i udviklingsforløbet. Med dette samarbejde som udgangspunkt vil deto skoler kunne dække det samlede danske uddannelsesbehov på området.4.Der er allerede nedsat ét landsdækkende “Lokalt Uddannelsesudvalg”, hvormedlemmerne bl.a. kommer fra AMU-Vest og Esbjerg Havn. Udvalget er alleredei gang med arbejdet, og AMU-Vest har således allerede på nuværende tidspunktdirekte samarbejder med de danske havne.
Al korrespondansebedessttlet Sti Centret og kke til enkeltpersoner
~ DSiCLtItCCL IS
AMU Vest Spangsbjerg Møllevej 304-306 Postboks 2212 6705 Esbjerg ø Tlf. 79 14 03 22 Fax 79 14 03 00 www.amu-vest.dk
Kompetencecenter forvoksen- og efteruddannelse
AMU-Vestform til fremtiden
I
5.
Der er allerede gennemført et større antal meritafklaringer rundt omkring i dedanske havne. Meritafklaringerne er gennemført af faglærere fra AMU-Vest ogAMU-Nordjylland. På baggrund af interessen for meritafklaringerne kan detkonstateres, at Esbjerg Havn er den havn i Danmark, der har udvist absolutstørst interesse/behov for uddannelsen. Indtil videre er Ca. 70 havne- ogterminalarbejdere på Esbjerg Havn meritafklarede og klar til at gå i gang meduddannelsen. Dette er væsentlig flere end de øvrige danske havne kan mønstre.
6. AMU-Vest er én af ganske få skoler i Danmark, der råder over og har adgang tilde nødvendige undervisningskompetencer og materiellet, der skal anvendes iuddannelsen.7. AMU-Vest har gennem mange år haft et tæt samarbejde med virksomheder påEsbjerg Havn vedrørende anvendelse af havnemateriel som fx terminaltraktoreri forbindelse med undervisning indenfor FKB’en “Havn og terminal”.8.Såvel “Transporterhvervets Uddannelsesråd” som “Rådet for de GrundlæggendeErhvervsrettede Uddannelser” har indstillet AMU-Vest til godkendelse.
Afslaget begrundes overvejende med, at AMU Vest ikke her erfaring medgennemførelse af erhvervsuddannelser samt at det er et krav, at den ene skole medudbudsgodkendelsen skal ligge pa Sjælland.I den forbindelse skal vi gøre opmærksom pa, at AMU-Vest er godkendt til at udbydefølgende erhvervsuddannelser:Anlægsstruktør, bygningstruktør og brolæggerServiceassistent samt indgangen Bygnings- og brugerservicePersonbefordringsuddannelsenOverfladebehandler
Pa alle ovennævnte erhvervsuddannelser har vi erfaring med gennemførelse afmerituddannelser, GVU m.m. Endvidere har vi et fast samarbejde med EUC-Vestomkring administrative opgaver vedrørende handtering af erhvervsuddannelserne.Vi er naturligvis klar over, at en jævn geografisk spredning afuddannelsesudbuddet erønskelig, men med kun to udbydere i Danmark, mener vi ikke, at den geografiskespredning sikres ved at placere den ene udbudsgodkendelse pa Sjælland og den andeni Jylland. I stedet bør der ved placeringen lægges vægt pa den geografiske fordeling afuddannelsesbehovet. Pa den baggrund er det stærkt forundrende, at der kan ses bortfra Region Syddanmark.
Al korrespondance bedes strlet til Centret og ikke tit enkeltpersoner
~ DSiccitt, ttitt
AMU Vest Spangsbjerg Møllevej 304-306 Postboks 2212 6705 Esbjerg ø.Tlf. 79 14 03 22 Fax 79 1403 00 www.amu-vest dk
Kompetencecenter forvoksenogefteruddannelse
AMU-Vest
Iform til fremtiden
Pa baggrund af ovenstaende skal vi anmode om, at Undervisningsministerietgenovervejer AMU-Vest ansøgning om godkendelse til havne- ogterminaluddannelsen.
Pa vegne af bestyrelsen for AMU-Vest
John
Jesper—J~nsen7’,/Næ~for~mand//
Al korrespondance bedes sulet til Centret og ikke til enkeltpersoner
EDSE’(LIII(tIT I
AMU-Vest Spangsbjerg Møllevej 304 306 Postboks 2212 6705 Esbjerg ø.Tlf. 79 14 03 22.Fax 79 1403 00 www.amu-vest.dk