Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
UDU Alm.del Bilag 244
Offentligt
985191_0001.png
985191_0002.png

Udtalelse fra Aftagerrådet om DPU’s fremtidige status i Aarhus Universitet

Kære formand, rektor og dekan
Den 9. marts 2011 blev den faglige udviklingsproces endelig offentliggjort og Aarhus Universitet valgtedermed, at organisere universitetet i fire hovedområder. DPU bliver, sammen med Teologi og Humaniora,en del af det nye hovedområde Kulturvidenskab (Aarhus Faculty of Arts).Aftagerrådet har haft lejlighed til at drøfte strategien indgående på sit møde den 25. marts, hvor dekanMette Thunø præsenterede indholdet, og der var efterfølgende en grundig drøftelse af de organisatoriskeog strategiske konsekvenserne med Aftagerrådet.DPUs Aftagerråd er af den opfattelse, at vi har haft en god og konstruktiv dialog med ledelsen af AarhusUniversitet igennem hele forløbet. Rådet ser nogle spændende perspektiver og muligheder i den nyestrategi, men må stadig beklage, at DPU ikke kan opretholdes som selvstændig unversitetskole.Rådet er fortsat af den opfattelse, at fusionen af Danmarks Pædagogiske Universitetsskole til et institutunder det nye kulturvidenskabelige fakultet indeholder en reel risiko for, at den pædagogiske oguddannelsesvidenskabelige forskning og uddannelse bliver svækket på længere sigt.Rådet ser ikke mindst en stor risiko for, at der vil ske en ”traditionalisering” af den særlige universitetsskoleog praksisorientering, som er blevet DPU’s varemærke. Det hidtidige DPU har efter vores opfattelseformået at kombinere forskningskvalitet med relevans i forhold til en række vigtige fag og professioner,herunder ikke mindst for pædagogerne, lærerne og sygeplejerskerne, der oplever DPU som helt central forderes faglige udvikling og efteruddannelse.Det har været et hovedsynspunkt for aftagerne, at de centrale forskningsområder inden for pædagogik,læring, didaktik og uddannelsesforskning bør holdes sammen. Rådet anerkender, at de storeforskningsområder er blevet holdt samlet i det nye institut med undtagelse af Center for Børnelitteratur ogCenter for It og Medier i et læringsperspektiv, der er blevet flyttet ud af den pædagogiske sammenhæng.Ligeledes er det fortsat uklart i hvilken sammenhæng, Center for Strategisk Uddannelsesforskning placeres.Efter rådets opfattelse er det afgørende, at der fortsat er et meget synligt pædagogisk og uddannelses-videnskabeligt fyrtårn på Aarhus Universitet, der kan stimulere hele samfundets evne til at lære mere oghurtigere i både den offentlige og private sektor. Det føler rådet ikke, at den forslåede placering ogledelsesstruktur kan sikre i tilstrækkelig grad i det nye institut under et fakultet.
Ligeledes er der skabt et stærkt internationalt forsknings- og udviklingsnetværk til en række universiteterog universitetsskoler over hele verden – ikke mindst i Asien. Samlet set gør det DPU til et nationalt oginternationalt fyrtårn inden for det uddannelsesvidenskabelige område. Det er denne status og styrke, manrisikerer at sætte over styr ved ikke at have tilstrækkelig selvstændig profil.Endelig håber aftagerne, at vores interesser vil blive hørt i det nye institut. Vi har drøftet dette forholdindgående med dekan Mette Thunø og har en aftale om at arbejde sammen for at etablere et dialogforumfor aftagerne, der kan etableres i forlængelse af, at det nuværende Aftagerråd afbeskikkes.
Med venlig hilsen
DPU’s AftagerrådFormand, Bjarne Lundager Jensen, DEABente Sorgen frey, FTFDorte Lange, DLFAllan Baumann, BUPLStefan Hermann, MetropolAnne E. Jensen, MEPJarl Bengtson, Ex OECD