Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 540
Offentligt
987841_0001.png
Lille Torup gaslager.Hovedpunkter til møde med Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, 28. april 2011.Vi har ikke noget imod gaslageret som sådan, men vores udgangspunkt er, at gaslagerprojektetikke må gennemføres i den planlagte form, hvor saltet skylles ud i Limfjorden i stedet for atanvendes:Udledningen vil medføre unødig ekstratilførsel af tungmetaller og kulbrinter til fjorden.Udlederkravene i tilladelsen kan kun overholdes ved fortynding – et princip man ellersforlod i 1970-erne.Der er ingen viden om salthorstens indhold af stoffer udover metaller og kulbrinter(eksempelvis svovlforbindelser o.l.) og dermed heller ikke om sådanne stoffers indvirkningpå livet i fjordenUdledningen planlægges at skulle ske på et af de smalleste og mest lukkede dele af fjorden.Området er Natura 2000- og Habitatområde.Limfjorden viser tegn på en begyndende forbedring af den økologiske tilstand – denneforbedring bringes i fare, hvis projektet gennemføres.
Den gennemførte sagsbehandling udviser en lang række mangler:Saltet bør betragtes som affald – ikke som spildevand. Affald fra bearbejdning af stensalt(som der her er tale om) har sin egen EAK-kode (01.04.11) og er dermed defineret af EUsom affald. Dermed er saltet omfattet af de danske affaldsafgiftsregler og dermed ændresde økonomiske forudsætninger i retning af anvendelse af saltet. Afgiftsspørgsmålet erdrøftet med SKAT, der er enig i, at bortskaffelse af affald på denne måde er afgiftsbelagt.EU´s BREF-dokument om oplagring beskriver klart, at det er BAT (Bedste TilgængeligTeknik) at rense vand fra kaverner for kulbrinter. Dette stilles der ikke krav om her –tværtimod tillades kulbrinterne udledt.Kravene til systemer, der skal forebygge uheld og deraf forårsagede udledning afkoncentreret saltbrine er meget mangelfulde og vil ikke sikre mod sådanne uheld.
Herudover er der i min indsigelse mod projektet beskrevet en lang række større og mindremangler i VVM-redegørelsen og i Miljøgodkendelsesudkastet.Claus Skodborg NielsenFælledvej 23, 7840 Højslev