Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 39
Offentligt
900321_0001.png
900321_0002.png
900321_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 11. oktober 2010Sagsnr.: 7214Dok.nr.: 142880
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 23. september2010 stillet følgende spørgsmål nr. 563 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 563:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelse af FLF alm. del – samrådsspørgsmål CK-CNden 22. september 2010 om fiskeri i det lukkede område i Kattegat redegøre for denbiologiske rådgivning, der har dannet baggrund for udpegning og lukning af de forskel-lige områder i Kattegat?”

Svar:

Svenske og danske videnskabelige eksperter i henholdsvis Fiskeriverket, Institute ofMarine Research i Sverige og DTU Aqua i Danmark har udarbejdet det biologiskegrundlag til danske og svenske myndigheder, der har dannet baggrund for udpegning afde lukkede områder i Kattegat, og er fremkommet med forslag til områdernes placering.De videnskabelige eksperter anbefalede at beskytte torsken i de områder, hvor den gy-der, og dens koncentration er størst, og vurderede, at en områdelukning ville have enpositiv effekt på torskebestanden.Anbefalingerne fra de svenske og danske videnskabelige eksperter blev fulgt, alene medmindre justeringer af områdernes nøjagtige afgrænsning og undtagelser for selektiveredskaber.Resultatet er blevet, at der er indført områdemæssige begrænsninger af torskefiskeriet iKattegat (sydøstlig del) og den nordlige del af Øresund (Der henvises til vedhæftet kortover områderne):
1.Sæsonlukning:I område 1 vil fiskeriet blive lukket i tre måneder itorskens gydeperiode. Det vil i perioden være muligt at anvende se-lektive redskaber i Kattegat, der reducerer fangsterne af torsk til etminimum. Kun rekreativt fiskeri, der ikke er målrettet torsk, vil væretilladt.2.Lukket område:I område 2 (den nordlige del af det område, der eridentificeret som torskens væsentligste gydeområde), vil alle formerfor fiskeri, med undtagelse af hummertejner, være forbudt i perioden1. januar til 31. marts. Den øvrige del af året vil det være muligt atanvende selektive redskaber, der reducerer fangsterne af torsk til etminimum, lige som rekreativt fiskeri, der ikke er målrettet torsk, vilvære tilladt.3.Permanent lukket område:I område 3 (den sydlige del af det område,der er identificeret som torskens væsentligste gydeområde), vil alleformer for fiskeri være forbudt året rundt.Område 1 blev foreslået af de videnskabelige eksperter med henblik på at undgå torske-fiskeri i de perioder, hvor torsken samler sig for at gyde. Området fungerer som en formfor bufferzone, idet det mod syd, vest og nord omringer henholdsvis område 3 (det per-manent lukkede område) og område 2 (det lukkede område) for at begrænse mulighe-derne for at øge indsatsen i torskefiskerier i områder, som støder op til disse to områder.Område 2 (det lukkede område) og område 3 (det permanent lukkede område) inkludererefter de videnskabelige eksperters oplysninger de vigtigste gydeområder for torsken iKattegat.I 2012 vil områdeafgrænsningen blive evalueret af de videnskabelige eksperter.
Henrik Høegh
/ Birgitte Riber Rasmussen
2

Område 1:

Sæsonmæssigtforbud mod erhvervsmæssigt og rekreativt fiskeri. I den del af området, der erbeliggende i Kattegat, gælder forbuddet i perioden fra den 1. januar til den 31. marts, og i den del af området, der erbeliggende i Øresund, gælder forbuddet i perioden fra den 1. februar til den 31. marts. Undtagelse for visse redskabs-typer.

Område 2:

Forbud mod enhver form for erhvervsmæssigt og rekreativt fiskeri i perioden fra den 1. januar tilden 31. december. Undtagelse for visse redskabstyper.

Område 3:

Permanent lukket område med forbud mod enhver form for erhvervsmæssigt og rekreativt fiske-ri i perioden fra den 1. januar til den 31. december. Der gælder ingen undtagelser fra forbuddet.
3