Finansudvalget 2009-10
S 2671
Offentligt
888990_0001.png
888990_0002.png
Folketingets LovsekretariatChristiansborg
Finansministeren
13. september 2010Svar på S 2671 af 26. august 2010 stillet af Per Clausen (EL) til skriftlig besvarelse.

Spørgsmål:

Vil ministeren sikre, at Økonomistyrelsen senest 1. januar 2011 udbyder enrammeaftale på mellem 400 og 500 mio. kr. vedrørende alternativer tilMicrosoftprogrammel for at etablere en ligeværdig konkurrence på området forkontorpakker, styresystemer og anden software relateret til desktop og servere?

Svar:

Det er muligt for statslige og offentlige myndigheder at anskaffe alternativer tilMicrosoftprogrammel på SKIs rammeaftale om indkøb af standardprogrammel(02.06).Statens Indkøb i Økonomistyrelsen har etableret en koordineringsaftale om Micro-softkontorsoftware for staten under SKIs rammeaftale. Men de enkelte myndighe-der kan inden for rammerne af eksisterende regler og aftaler selv vælge, hvilkenkontorsoftware der indkøbes. Kun såfremt myndighederne vælger at købe Micro-softkontorsoftware skal koordinationsaftalen benyttes.Den aftale om konsulentydelser til Microsoftprodukter, som Økonomistyrelsenudbydes i efteråret 2010, omhandler ikke valg eller køb af software, men derimodkøb af konsulentydelser. De enkelte statslige myndigheder kan således fortsat fritvælge, hvilken kontorsoftware, de benytter.Omsætningen på den kommende aftale om konsulentydelser, er skønnet på bag-grund af historiske forbrugsmønstre i staten. Aftalen indebærer således på ingenmåde en garanti for, at staten fremadrettet vil have et tilsvarende udgiftsniveau tilkonsulenter til Microsoftprodukter. Myndighederne er endvidere ikke forpligtede tilat benytte aftalen om konsulenter til Microsoftprodukter, hvis de ikke har behovfor ydelserne, herunder f.eks. hvis de ikke benytter Microsoftprodukter, eller hvisde løser opgaverne selv.Rammeaftalen er karakteriseret ved, at den ikke indebærer en garanteret omsætningfor leverandøren, men at den kan bidrage til at sikre effektivisering af indkøbet i detilfælde, hvor de statslige myndigheder under alle omstændigheder måtte efterspør-ge de produkter og ydelser, der er omfattet af aftalen.Økonomistyrelsen vurderer på nuværende tidspunkt ikke, at der er et tilsvarendeeffektiviseringspotentiale i at udbyde en konsulentrammeaftale vedr. alternativer tilMicrosoftprogrammel på kontorpakker, styresystemer mv., blandt andet fordi sta-tens udgifter hertil er begrænsede.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Økonomistyrelsen har således på nuværende tidspunkt ingen planer om at udbydeen konsulentrammeaftale vedrørende alternativer til Microsoftprogrammel.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen