L 87 Forslag til lov om ændring af lov om ændring af udlændingeloven og lov om aktiv socialpolitik og udlændingeloven.

(Ændring af reglerne om indvandringsprøven, advokatbistand til uledsagede mindreårige asylansøgere, ændring af ydelsessystemet for asylansøgere m.v.).

Af: Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 10-12-2009
1. behandlet / henvist til udvalg 19-01-2010
Betænkning afgivet 16-03-2010
2. behandlet/direkte til 3. behandling 08-04-2010
3. behandlet, vedtaget 15-04-2010
Ministerområde:
Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration
Resumé:
Loven ændrer for det første reglerne om indvandringsprøven, som er en prøve, der fremover bl.a. skal bestås af personer, der søger om ægtefællesammenføring i Danmark, og også af religiøse forkyndere. Med de ændrede regler skal ansøgere om ægtefællesammenføring først aflægge indvandringsprøven, når deres ansøgning er blevet forhåndsgodkendt. Desuden afskaffes muligheden for at aflægge prøven i udlandet.
For det andet justerer loven de regler, der vedrører asylansøgeres vilkår. Denne del af loven er en opfølgning på de anbefalinger, som i juni 2009 blev fremsat af regeringens ekspertudvalg vedrørende forholdene for asylansøgere i andre lande. Lovens opfølgning på disse anbefalinger indebærer bl.a. mulighed for advokatbistand til uledsagede mindreårige asylansøgere - også efter asylsagens afslutning. Endelig forenkles reglerne for økonomiske ydelser til asylansøgere, og loven ændrer også reglerne om karensperioder til værtsfamilier, der misbruger au pair-ordningen.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 106 stemmer (V, S, DF, SF, KF og UFG) mod 7 (RV og EL).