Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 84
Offentligt
785542_0001.png
785542_0002.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. januar 2010Dyrevelfærdskontoret2009-156-0205LGN40110+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 7 vedrørende forslag til lovom hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg (L 84), som Udvalget forFødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 18.december 2009.
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 7 vedrørende forslag til lov om hold af malkekvæg og

afkom af malkekvæg (L 84):

”Ministeren bedes yde teknisk bistand til udarbejdelse af etændringsforslag, der indebærer, at der indføres et krav omafgræsning for kvier i et omfang, der svarer til indstillingenfra flertallet i arbejdsgruppen”.

Svar:

Justitsministeriet har udarbejdet vedlagte ændringsforslag til forslag tillov om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg (L 84), der indebæ-rer, at der indføres krav om afgræsning for kvier i et omfang, der svarertil indstillingen fra flertallet i rapporten fra Justitsministeriets arbejds-gruppe om hold af malkekvæg.Flertallet i arbejdsgruppen anbefaler, at der indføres krav om afgræsningfor kvier ud fra en model, hvorefter besætningens kvier samlet set skalvære et nærmere angivet antal dage på græs. Nærmere bestemt anbefalerflertallet, at en besætnings kvier i perioden fra den 15. april til og medden 31. oktober (200 dage) skal have adgang til græsarealer i mindst 6timer dagligt i mindst 120 dage pr. kvie.Jeg kan ikke tilslutte mig et ændringsforslag, der indebærer, at der indfø-res krav om afgræsning for kvier.Der henvises i den forbindelse til pkt. 8.2 i lovforslagets almindelige be-mærkninger. Som det bl.a. fremgår heraf, har Justitsministeriet efter af-slutningen af arbejdsgruppens arbejde bl.a. i lyset af de indkomne hø-ringssvar på ny overvejet spørgsmålet om afgræsning for kvier. Det er iden forbindelse Justitsministeriets opfattelse, at et lovmæssigt krav omafgræsning forudsætter tilstrækkeligt tungtvejende argumenter, og efteren samlet vurdering finder Justitsministeriet, at den dyrevelfærdsmæssigeeffekt ved indførelse af et krav om afgræsning for kvier ikke står i et ri-meligt forhold til omkostningerne ved indførelse af et sådant krav. Detteskal også ses i sammenhæng med, at lovforslagets øvrige krav vil inde-bære et meget stort løft for dyrevelfærden for malkekvæg og afkom afmalkekvæg, og at gennemførelsen af de krav, som er omfattet af lovfor-slaget, i sig selv vil udgøre en økonomisk byrde for bedrifterne.Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 3vedrørende lovforslaget.2