L 177 Forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og sundhedsloven samt om ophævelse af lov om forebyggende hjemmebesøg til ældre m.v.

(Afbureaukratisering på området for ældre, handicappede m.fl.).

Af: Socialminister Benedikte Kiær
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-03-2010

Skriftlig fremsættelse (24. marts 2010)

20091_l177_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (24. marts 2010)

Socialministeren (Benedikte Kiær) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og sundhedsloven samt om ophævelse af lov om forebyggende hjemmebesøg til ældre m.v. (Afbureaukratisering på området for ældre, handicappede m.v.)

(Lovforslag nr. L 177).

Lovforslaget udmønter aftalen om afbureaukratisering i kommuner og regioner fra november 2009 mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Forslaget udmønter desuden "Mere tid til velfærd. Regeringens plan for mindre bureaukrati på det kommunale område" fra oktober 2009 og indgår samtidig som et element i regeringens opfyldelse af flerårsaftalen fra 2008 med KL om frigørelse af ressourcer til borgernær service i kommunerne i 2009-2013.


Lovforslaget indeholder ni hovedelementer:


For det første en forenkling af reglerne om hjemmetræning og særlige dagtilbud således, at kommunalbestyrelserne fremover selv kan tilrettelægge organiseringen af udredningen og visitationen.


For det andet en forenkling af reglerne for godkendelse af private botilbud, så kommunalbestyrelsernes godkendelse af visse typer af private botilbud og optagelse af de samme tilbud på Tilbudsportalen slås sammen i én arbejdsgang, uden at der slækkes på kommunernes forpligtelser i relation til at sikre kvaliteten og indholdet i de private tilbud.


For det tredje ændrede krav til forebyggende hjemmebesøg, så kommunalbestyrelserne skal tilbyde et årligt frem for to årlige hjemmebesøg. Samtidig foreslås det, at lov om forebyggende hjemmebesøg til ældre m.v. ophæves, og at reglerne indsættes i lov om social service.


For det fjerde enklere regler for visitation i forbindelse med afgørelser om praktisk hjælp, personlig pleje, træning mv., herunder ophævelse af kravet om et særligt skema med oplysninger om hjælpen. Samtidig ophæves forpligtelsen til at udarbejde plejeplaner.


For det femte enklere regler for tilsyn på ældreområdet, hvorefter forpligtigelsen til at foretage tilsyn i plejeboliger og friplejeboliger mv. nedsættes fra to til ét årligt tilsyn. Derudover foreslås de øvrige særlige regler for tilsyn med plejeboligbebyggelser mv. ophævet, således at det bliver de almindelige tilsynsregler på det sociale område, der også gælder på plejeboligområdet.


For det sjette, at det fremover vil blive frivilligt for kommunalbestyrelserne, om de vil opkræve betaling for midlertidig hjemmehjælp.


For det syvende, at det fremover vil blive frivilligt for kommunalbestyrelserne, om de vil oprette bruger- og pårørenderåd.


For det ottende en forenkling af reglerne om ældreråd, således at det skal være op til den enkelte kommunalbestyrelse i samarbejde med ældrerådet at fastlægge de nærmere regler for rådets virke.


For det niende nedlægges klageråd, således at klager over afgørelser om hjælp efter servicelovens §§ 83 og 84 fremover behandles som andre klager på det sociale område, nemlig i de sociale nævn.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.