Kulturudvalget 2009-10
L 93
Offentligt
815665_0001.png
815665_0002.png
815665_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
19. marts 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 23 (L 93), forslag til lov om ændring af lovom bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer, ligningsloven og skattekon-trolloven, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 1. marts 2010.Spørgsmålet er stillet ef-ter ønske fraFlemming Møller Mortensen (S).
Per Stig Møller
Dok. nr.
Side 2

Spørgsmål nr. 23.

(L 93), forslag til lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygningerog bymiljøer, ligningsloven og skattekontrollovenSkrivelse af 1. marts 2010.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren.Spørgsmålet er stillet efter ønske fraFlem-ming Møller Mortensen (S).

Spørgsmål:

"Vil ministeren i forlængelse af KUU L 93 – spm. 22 udarbejde et ændringsforslag tillovforslaget, hvor kommunerne pålægges at sikre udarbejdelse af en bevarende lokal-plan, hvis Kulturarvsstyrelsen anbefaler dette vedrørende en bygning - f.eks. et hus,der affredes, og som generelt gør det til en pligt for kommunerne til at udarbejde beva-rende lokalplaner?"

Svar:

Det bemærkes, at jeg ikke kan støtte det pågældende ændringsforslag, og at Kultu-rarvsstyrelsen allerede inden for rammerne af den gældende lovgivning har mulighedfor at udpege en bygning som bevaringsværdig.Jeg henviser til mit svar på spørgsmål nr. 22 og til, at der i medfør af bygningsfred-ningslovens § 21a er udstedt bekendtgørelse nr. 838 om udpegning af bevaringsværdigebygning i kommuneplanen. I bekendtgørelsen er bl.a. fastsat regler om, at i kommuner,der i samarbejde med Kulturministeriet, Kulturarvsstyrelsen, gennemfører en kortlæg-ning og registrering af bymiljøer og bygninger, sidstnævnte efter bevaringssystemetSAVE, skal kommunalbestyrelsen træffe beslutning om udpegning af bevaringsværdigebygninger i kommuneplanen.Et ændringsforslag, som nævnt i spørgsmålet, kan f.eks. udformes således:”Forslag

til lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af byg-

ninger og bymiljøer, ligningsloven og skattekontrolloven (Frednings af land-

skabsarkitektoniske værker, systematisk fredningsgennemgang, statslig over-

tagelse, fradrag for udgifter m.v.) (L 93)

ÆndringsforslagAf … , tiltrådt af…Til § 1x) Efter nr. 7 indsættes:

01.

Efter§ 18indsættes:”§

18 a.

Kommunalbestyrelsen skal udarbejde lokalplaner, som omfatter kommunensbevaringsværdige bygninger.
Side 3
Stk. 2.Kulturarvsstyrelsen kan pålægge en kommunalbestyrelse at udarbejde en lokal-plan, som omfatter bestemte bygninger.”[Forpligtelse for kommuner til at udarbejde bevarende lokalplaner]BemærkningerTil nr. xÆndringsforslaget har til formål at sikre, dels at kommuner pålægges at udarbejde lo-kalplaner vedrørende kommunens bevaringsværdige bygninger, dels at kommuner for-pligtes til at udarbejde en lokalplan vedrørende en eller flere bestemte bygninger, hvisKulturarvsstyrelsen stiller krav derom.Kompetencen for Kulturarvsstyrelsen til at forlange, at en kommune udarbejder en lo-kalplan vedrørende bestemte bygninger, tiltænkes at kunne anvendes i situationer,hvor en bygning affredes, men hvor Kulturarvsstyrelsen finder, at den pågældendebygning bør udpeges som bevaringsværdig og omfattes af en lokalplan.”