Skatteudvalget 2009-10
L 80
Offentligt
784505_0001.png
784505_0002.png
J.nr. 2009-311-0035Dato: 14. januar 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 80 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven (Fradrag for udgifter tilplantning af flerårige energiafgrøder).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 5 af 14. december 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Nick Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 5:

Kan ministeren bekræfte, at det er overvejende sandsynligt, at energiafgrøder alene vil bli-ve plantet på marginaljorder, uden alternativ landbrugsmæssig anvendelse?

Svar:

Spørgsmålet har været forelagt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som har op-lyst følgende:”Danske landmænd har frihed til at vælge, hvilken afgrøde de vil dyrke på deres jord, herunderflerårige energiafgrøder, selvfølgelig med hensyntagen til lovmæssige begrænsninger i forholdtil beskyttelseslinjer og fredninger. Det vil således være op til den enkelte landmand, om fler-årige energiafgrøder passer ind i vedkommendes driftssystem.Fødevareministeriet har anmodet Fødevareøkonomisk Institut (FØI) om at bidrage til besvarel-sen af Skatteudvalgets spørgsmål til L 80, hvorfor der i øvrigt henholdes til et relevant afsnit iFØIs bidrag til besvarelse af spørgsmål 3 til L 80:”Hvorvidt de beregnede dækningsbidrag kan betragtes som driftsøkonomisk tilfredsstillende,afhænger af størrelsen af det opnåelige dækningsbidrag ved alternativ anvendelse af jorden. Pådårlig sandjord er der ifølge beregningerne ikke noget incitament til at etablere energipil, dajordrenten er negativ. På god sandjord er den beregnede jordrente positiv, men forholdsvis be-skeden. Selvom jordrenten for almindelige landbrugsafgrøder formentlig er marginalt lavere pågod sandjord, er der ikke nogen væsentlig indtjeningsmargin i piledyrkning til dækning af risi-koen ved den forholdsvis lange areal- og kapitalbinding. På lerjord er jordrenten ved dyrkningaf alm. landbrugsafgrøder beregnet til mellem 1.600 og 2.400 kr./ha. Med de gældende prisrela-tioner i 2009 vil energipil derfor ifølge beregningerne kunne konkurrere med landbrugsafgrøderpå lerjord. Som nævnt gør den lange arealbindingstid piledyrkning økonomisk mere risikabelend almindelige landbrugsafgrøder. Det virker derfor næppe sandsynligt, at der vil blive etable-ret pil på god kornjord i større omfang ved de nuværende prisrelationer. Fugtige marginaljorderser ud til at repræsentere den mest attraktive mulighed for piledyrkning, men alt efter risikovil-lighed vil der sandsynligvis være lodsejere, som også er parate til at satse på piledyrkning påandre typer af marginaljord”.”
Side 2