Kirkeudvalget 2009-10
L 68
Offentligt
791554_0001.png
791554_0002.png
Folketingets KirkeudvalgChristiansborg1240 København K
KirkeministerietFrederiksholms Kanal 21Postboks 21231015 København Kwww.km.dkTelefon 3392 3390Telefax 3392 3913e-post [email protected]Dokument nr.: 10/8301Dato: 28. Jan. 2010
Kirkeudvalget har ved brev af 19. januar 2010 bedt om kirkeministerens be-svarelse af spørgsmål 5 vedrørende L68, Forslag til lov om ændring af lovom anmeldelse af fødsler og dødsfald. (Anmeldelsespligt ved fødsler ogdødsfald) .”Sundhedsstyrelsen har i sit høringssvar rejst nogle forhold vedrørende ar-bejdet med den elektroniske dødsattest, der i nuværende form primært brugestil opsamling af oplysninger til det såkaldte Dødsårsagsregister, hvorfor ikkealle udfylder side 1 i registreringen. Sundhedsstyrelsen udtaler direkte, at enproces hen imod en civil registrering af dødsfald gennem den elektroniskedødsattest må indebære en udstrakt dialog med regionerne. Ministeren bedesoplyse, om der er indgået en forståelse/aftale med Danske Regioner om, atproblemer med manglende udfyldelse af side 1 vil være løst inden lovensikrafttrædelse.”Svar:Det er korrekt, at de elektroniske indberetninger forudsætter, at blandt andreregionernes it-systemer kan levere de oplysninger, der ligger til grund for re-gistreringerne, og derfor er der kontakt med de involverede parter herom.Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, er ændringerne i per-sonregistreringen blandt andet baseret på ”digitaliseringsstrategien”, der erresultatet af et samarbejde mellem regeringen, KL og Danske Regioner, menherudover også baseret på konkrete samarbejder mellem Kirkeministeriet ogde parter, som skal udmønte digitaliseringsstrategiens visioner.De problemer, som blandt andre Sundhedsstyrelsen nævner i sit høringssvar,er primært forbundet med anvendelsen af den digitale signatur. Som detnævnes i høringsnotatet, der også er fremsendt til Kirkeudvalget, implemen-teres en ny digital signatur i 2010. Dette sammenholdt med den udvikling,som i øvrigt sker, betyder, at der er en forventning om, at problemerne løses.Hertil kommer, at Kirkeministeriet allerede er i dialog med Sundhedsstyrel-sen og Den danske Lægeforening og i et samarbejde med Finansministeriet,KL og Danske Regioner ser på, hvordan de tekniske problemer kan løses iforbindelse med implementering af lovforslaget.
Den bekendtgørelse, der skal fastsætte de nærmere regler for, hvordan sy-stemet mere detaljeret skal fungere, forventes sendt i høring hos regionerne iløbet af foråret.Det betyder derfor, at der ikke er indgået en konkret aftale, men at der erkontakt med de berørte parter, som skal sikre, at den elektroniske dødsattestkan anvendes i forbindelse med registrering af dødsfald.
Kirkeministeriet
Dokument nr.: 8301-10Side 2
Birthe Rønn Hornbech
/ Torben Stærgaard