Skatteudvalget 2009-10
L 55
Offentligt
769128_0001.png
769128_0002.png
J.nr. 2009-411-0028Dato: 3. december 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 55 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og lovom ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige an-dre love. (Mindre justering af reglerne vedrørende investeringsselskaber).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 2 af 26. november 2009.
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål

Det fremgår alene af lovforslagets provenubemærkninger, at der med lovforslaget bortfal-der et utilsigtet merprovenu, uden at det er angivet, hvor stort et beløb, det drejer sig om.Ministeren bedes derfor redegøre for, hvor stort et utilsigtet provenutab der er tale om –eventuelt i form af et skøn. Har investeringsselskaberne eventuelt selv oplyst, hvor stor enskattebetaling, de mener, der utilsigtet er lagt over på dem med L23, 2008-09, og hvilketbeløb har de i givet fald nævnt?

Svar

Med L 55 indføres der et sæt overgangsregler for de selskabsaktionærer, der blev ramt util-sigtet af L23. Selskabsaktionærerne i investeringsselskaberne, der har ejet aktierne i mereend 3 år, vil efter L55 først blive beskattet af deres gevinst på aktier, når gevinsterne på dis-se overstiger et eventuelt nettotab på overgangstidspunktet. Med lovforslaget sker der der-med en justering af overgangsreglerne for de selskaber, der hidtil har været skattefri afkursgevinsterne. Således at det kun er de reelle gevinster, der beskattes.Skatteministeriet har ikke oplysninger om, hvor mange af investeringsselskabernes aktio-nærer, der bliver berørt af de nye overgangsregler. Hertil kommer, at der ikke findes oplys-ninger om, hvor mange selskabsaktionærer, der er i de berørte investeringsselskaber, hvormange af disse, der har ejet aktierne i mere end 3 år samt hvilken kurs, de har anskaffet ak-tierne til. Alt sammen oplysninger der er nødvendige for at danne grundlag for et rimeligtskøn af, hvor meget af merprovenuet fra L23 der bortfalder som følge af de nye overgangs-regler.Investeringsselskaberne er ikke fremkommet med oplysninger om størrelsen af deres sel-skabsaktionærers utilsigtede skattebetaling.
Side 2