Boligudvalget 2009-10
L 44
Offentligt
760991_0001.png
760991_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 20. november 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LAG/ J.nr. 2009-201
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 10. november2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 1 (L 44).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Spørgsmål nr. 1:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9/11-09 fra DanmarksLejerforeninger, jf. L 44 - bilag 2.”
Svar:Danmarks Lejerforening har kommenteret forslag til lov om ændring af lovom byfornyelse og udvikling af byer (L 44).Danmarks Lejerforening støtter den overordnede hensigt med lovforslaget.Samtidig konstaterer foreningen, at der ikke tilføres yderligere midler til by-fornyelsesindsatsen. Da aktiviteterne således skal finansieres indenfor deneksisterende økonomiske ramme til byfornyelse uden en fastsat prioriteringaf de enkelte indsatser, frygter foreningen, at energibesparende projekterikke bliver fremmet.Det konkrete by- og bygningsfornyelsesbehov varierer i de enkelte kommu-ner. Dette er en af de vigtigste grunde til, at byfornyelsesmidlerne i alt væ-sentligt udmeldes som ikke-formålsbestemte rammer. Den enkelte kommunefår herved ved løsningen af byfornyelsesopgaverne mulighed for selv atprioritere sin indsats indenfor den vejledende statslige udgiftsramme, derstilles til rådighed. Jeg har tillid til, at kommunerne også fremover vil kunneløse denne opgave.Endvidere vil jeg gøre opmærksom på, at der som en del af aftalen mellemregeringen og KL om kommunernes økonomi for 2010 er aftalt at understøt-
2
te kommunernes indsats for at styrke bosætningen i landdistrikterne vedetablering af en pulje til medfinansiering af kommunernes indsats med 150mio. kr. Puljen kan yde tilskud til den kommunale udgift til opkøb af privateejendomme og visse avls- og driftsbygninger med henblik på nedrivning ogrenovering, til kommunal medvirken ved oprydning samt til den kommunaleandel af byfornyelsesmidlerne. Der er tale om midler, der ligger udover denstatslige ramme til byfornyelse.Regeringens strategi fra april 2009 for reduktion af energiforbruget i bygnin-ger indeholder en bred vifte af initiativer, der skal bidrage til at sikre, at mu-lighederne for at nedbringe energiforbruget i eksisterende bygninger bliverudnyttet. Lovforslaget udmønter et af initiativerne fra strategien. Andre for-slag vedrørende det almene byggeri er allerede udmøntet og jeg agter idenne samling at stille forslag til implementering af de forslag i handlingspla-nen, der vedrører det private udlejningsbyggeri.
Karen Ellemann/ Annette Klint Kofod