Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 39
Offentligt
765635_0001.png
765635_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. november 2009Sagsnr.: 82Dok.nr.: 24607
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. november2009 stillet følgende spørgsmål nr. 20, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet iforbindelse med udvalgets behandling af lovforslag L 39 (forslag til lov om ændring aflov om landbrugsejendomme):

Spørgsmål 20:

”Vil ministeren redegøre for, den forventede udvikling i jordpriserne som følge aflovforslaget?”

Svar:

Det hidtidige krav om, at en vis del af det nødvendige udbringningsareal skal være ejetunder bedriften, har – sammen med de generelle miljøregler om udbringning af gødning– været en stærkt medvirkende årsag til de mange jordopkøb, særligt i de megethusdyrtætte områder, og dermed også til den stærke prisudvikling, der indtil for nylighar været på produktionsjorden.Selvom lovforslaget lægger op til, at landmanden ikke selv behøver at eje en vis del afden jord, der skal anvendes til udbringning af gødningen, betyder det ikke umiddelbart,at jordpriserne straks vil falde. Landmanden vil således fortsat have behov for at eje jordtil udbringning af gødningen fra husdyrproduktionen, især da sikkerheden for at kunnekomme af med gødningen er større, end hvis produktionen baseres på jord, derforpagtes, eller med gylleaftaler.Med lovforslaget bliver det muligt at etablere jordløse brug, hvor gødningen afsættes tilanden side, f.eks. til et biogasanlæg. Men indtil miljøteknologien er tilstrækkeligtudviklet, vil der fortsat være brug for jord til udbringning af gødningen.
Det er ikke på forhånd muligt at vurdere, i hvilket omfang lovændringerne vil påvirkejordpriserne. Men der er næppe tvivl om, at lovændringen på sigt vil være medvirkendetil et fald i jordpriserne, især i de områder hvor intensiv husdyrproduktion har pressetjordpriserne op i et meget højt niveau.
Eva Kjer Hansen
/ Søren Sørensen
2