Skatteudvalget 2009-10
L 23
Offentligt
764667_0001.png
764667_0002.png
J.nr. 2009-311-0034Dato: 26. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 23 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattefrihed for sol-daterlegater).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 6 af 3. november 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen

Spørgsmål 6:

Ministeren anmodes om at oplyse, om bidragsydere til Fonden til Støtte forSoldater i International Missioner (Soldaterlegatet) og lignende fonde har fradragsret forbidrag til fonden, og om dette i givet fald gælder for privatpersoner, for erhvervsdrivendepersoner og for selskaber, herunder om fradrag kan fratrækkes som sponsorbidrag.

Svar:

Efter de gældende regler vil der være flere forskellige muligheder for at fradrage bi-drag, der ydes til Soldaterlegatet. Der vil således - alt efter omstændighederne - være mu-lighed for at fradrage bidrag efter reglerne om fradrag for henholdsvis gaver, løbende ydel-ser og reklameudgifter.Hvad angår adgangen til at fradrage bidrag som gaver hhv. løbende ydelser har jeg fået op-lyst, at SKAT ved afgørelse af 3. september 2009 har godkendt, at Soldaterlegatet kan mod-tage sådanne ydelser med fradragsret for giverne i medfør af de nærmere bestemmelser iligningslovens § 8 A og § 12.Hvis bidraget ydes som en gave, vil gavegiveren – hvad enten der er tale om en privatper-son, en fysisk person, der driver erhvervsmæssig virksomhed, eller et selskab – maksimaltkunne fradrage et gavebeløb med 14.500 kr. årligt (2009-niveau), jf. ligningslovens § 8 A,stk. 1.Hvis en bidragsyder inden for samme kreds som ovenfor har forpligtet sig til at betale enløbende ydelse til Soldaterlegatet, kan den årlige udgift hertil maksimalt fradrages med etbeløb, der svarer til 15 pct. af yderens skattepligtige indkomst efter de nærmere regler i lig-ningslovens § 12, stk. 2.Ved siden af disse to fradragsmuligheder vil erhvervsdrivende fysiske personer og selska-ber have visse muligheder for at opnå fuldt fradrag for bidrag, der kan karakteriseres somsponsorbidrag til Soldaterlegatet.Et sponsorbidrag er et bidrag, som en erhvervsdrivende yder, mod til gengæld at opnå enydelse i form af en ret til at få reklame for sit navn eller firmamærke. Sponsorbidrag ernormalt fuldt fradragsberettigede efter ligningslovens § 8, stk. 1, som reklameudgifter.Det er dog en betingelse for fradragsretten, at virksomheden opnår en reklameværdi, somstår i et rimeligt forhold til det ydede bidrag. Det er videre en betingelse, at bidraget pri-mært ydes af reklamemæssige grunde og ikke hovedsageligt af en personlig interesse forSoldaterlegatets aktivitet.
Side 2