Skatteudvalget 2009-10
L 23
Offentligt
764664_0001.png
764664_0002.png
J.nr. 2009-311-0034Dato: 26. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 23 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattefrihed for sol-daterlegater)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 5 af 3. november 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Jesper Petersen.
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen

Spørgsmål 5:

Ministeren anmodes om at oplyse, hvorledes Fonden til Støtte for Soldater iInternational Missioner (Soldaterlegatet) og lignende fonde beskattes, og om disse fonde igivet fald har fradrag for de uddelte legater, og om de oveni fradragsretten har adgang tilkonsolideringsfradrag efter reglerne i fondsbeskatningslovens § 5, stk. 1.

Svar:

Det bemærkes indledningsvist, at fondens navn rettelig er Fonden til Støtte for Dan-ske Soldater i Internationale Missioner (Soldaterlegatet).Soldaterlegatet blev efter sin fundats oprettet den 3. oktober 2008 som en almenvelgørende,ikke-erhvervsdrivende fond med en bunden kapital på 250.000 kr. Fonden blev derefterifølge fondsmyndigheden (Civilstyrelsen) anmeldt til registrering den 13. marts 2009.Soldaterlegatet vil – på samme måde som andre ikke-erhvervsdrivende fonde, der er omfat-tet af fondsloven - være skattepligtig efter fondsbeskatningsloven. Det indebærer, at Solda-terlegatet som udgangspunkt skal opgøre en skattepligtig indkomst efter de samme regler,som gælder for indregistrerede aktieselskaber, og at fonden derefter vil blive beskattet afdenne indkomst med 25 pct.Udgangspunktet fraviges dog blandt andet ved, at Soldaterlegatet efter fondsbeskatningslo-ven har en række særlige fradragsmuligheder på samme vis som andre fonde. Fonden vilsåledes - ved siden af de almindelige fradragsmuligheder, herunder for eksempel mulighe-den for at fradrage driftsomkostninger - kunne fradrage uddelinger og hensættelser til al-menvelgørende og almennyttige formål. Samtidig vil fonden have fradrag for visse hensæt-telser til konsolidering af fondskapitalen.Det må antages, at Soldaterlegatets uddelinger i henhold til fundatsen vil kunne fradragessom værende almenvelgørende eller almennyttige, jf. fondsbeskatningslovens § 4, stk. 1.Den nærmere vurdering heraf hører under SKAT og foretages i forbindelse med ligningen.Det taler dog afgørende for fradragsretten, at SKAT allerede har godkendt Soldaterlegatettil at modtage gaver og løbende ydelser med fradragsret for giverne. Der henvises til besva-relsen af spørgsmål 6.Soldaterlegatet vil efter bestemmelsen i fondsbeskatningslovens § 5, stk. 1, kunne foretagefradrag for hensættelser til konsolidering af fondskapitalen med op til 25 pct. af de almen-velgørende eller almennyttige uddelinger, der er foretaget i det enkelte indkomstår. Bag-grunden for denne fradragsret er at sikre fonde mod udhuling af fondskapitalen.
Side 2