Skatteudvalget 2009-10
L 23
Offentligt
764689_0001.png
764689_0002.png
J.nr. 2009-311-0034Dato: 26. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 23 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattefrihed for sol-daterlegater).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 10 af 5. november 2009. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra John Dyrby Paulsen (S).
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen

Spørgsmål 10:

Kan ministeren bekræfte, at Den Danske Redningsberedskabspris på 75.000kr., der tildeles personer, der hædres for en særlig indsats, f.eks. ved at redde menneskeliv,beskattes hos modtageren? Vil ministeren i bekræftende fald medvirke til at sikre, at legaterm.v. til personer, der sætter livet på spil for andre, også omfattes af skattefrihed?

Svar:

Ifølge Den Danske Redningsberedskabspris’ hjemmeside, kan prisen tildeles det dan-ske redningsberedskabs personale/medlemmer uanset tilhørsforhold. Det kan være frivilli-ge, heltids- og deltidsansatte samt de Sønderjyske Frivillige Brandværnsforbund. Prisenkan tildeles enten en enkeltperson eller dele af et redningsberedskab (hold). Selve baggrun-den for indstillingen skal referere til en ”skarp” indsats, og prisen tildeles derfor ikke for etlængerevarende dagligt arbejde/tilhørsforhold.Efter ligningslovens § 7, nr. 28, er belønninger for indsats til at redde menneskeliv skatte-frie, når indsatsen ikke er en del af den pågældendes erhverv. Det samme gælder for perso-ner, som er med til at opklare en forbrydelse. Skattefriheden blev vedtaget i 2003 med op-bakning fra et enigt Folketing. Før 2003 var der alene tale om en lempelig beskatning afdenne type belønninger.Bestemmelsen omfatter dermed ikke personer, der har det som erhverv at opklare forbry-delser og redde mennesker osv., såsom politifolk, brandmænd eller livreddere. Sådannepersoner modtager normalt løn for deres arbejde. Under visse betingelser vil belønninger tildisse personer dog kunne beskattes lempeligt efter ligningslovens § 7 O, stk. 1, nr. 1, nåruddelingen sker fra en almennyttig forening, og der er tale om en anerkendelse af modtage-rens fortjenester.Jeg synes, at vi hermed har en meget fin balancegang i den skattemæssige behandling afbelønninger for redning af menneskeliv m.v.
Side 2