Skatteudvalget 2009-10
L 216 Bilag 13
Offentligt
848939_0001.png
848939_0002.png
FolketingetSkatteudvalgetPr. mail viawww.ft.dk
Hellerup, den 19. maj 2010

Vedr. L 216: Forslag om udskydelse af ikrafttræden og afgiftsmæssig ligestil-

ling mellem cider og alkoholsodavand

De Samvirkende Købmænd (DSK), der repræsenterer 1.500 dagligvarebutikker meden årlig omsætning på 28 mia. kroner og mere end 22.000 ansatte i butikkerne, vilgerne kommentere to væsentlige dele af L 216.

Ikrafttræden

DSK har allerede i forbindelse med høringen foreslået, at tidspunktet for ikrafttrædenudskydes blot to måneder til 1. september 2010. Skatteministeriet har indtil nu valgtikke at imødekomme denne opfordring, men overvejer en udsættelse for tobakspro-dukterne. Det er imidlertid også nødvendigt med en udsættelse af afgiftsforhøjelsenpå cider og alkoholsodavand (RTD).Der er flere årsager til dette:- Fra Folketinget vedtager de forhøjede afgifter er der mindre end 4 uger til lovensikrafttræden. Det er ganske kort tid, til at ændre priser på en lang række produkter oger især problematisk for cider og alkoholsodavand, hvis disse markedsføres i tilbuds-aviser primo juli. Flere butikskæder oplyser, at der er deadline på produktion af til-budsaviser 6 uger før udgivelsestidspunktet. Forbrugerne skal have tillid til butikker-nes tilbudsaviser. Og derfor er en længere nødvendig.- Mange medarbejdere starter sommerferie allerede i uge 26; dvs. mandag den 28.juni. For ”ferie-ramte” virksomheder vil der faktisk kun være 3 uger fra vedtagelse afL 216 til sommerferien begynder.- Forbrugernes tillid til skattestoppet vil naturligvis lide skade, hvis priser i tilbudsavi-ser mv. ikke er gældende med henvisning til markant forhøjede afgifter efter deadlinepå butikskædernes markedsføring.- Såvel producenter som importører, butikskæder og de enkelte butikker har brug fortid til udarbejdelse af nye prislister og oprettelse af varer med ændrede priser. Det er
de samvirkende købmændPostboks 122 | Svanemøllevej 41 | DK-2900 Hellerup | Tlf. (+45) 39 62 16 16 | Fax (+45) 39 62 03 00E-mail: [email protected] | www.dsk.dk | CVR nr. 15 23 20 13 | Danske Bank 4180 4110212313
et praktisk arbejde, der selv i en forceret situation ikke kan håndteres på under 4uger. Samhandelsbetingelser mellem producenter/importører og detailhandelen afta-les for en længere periode, og kan kun ændres med henvisning til vedtagne – og ikkeblot foreslåede - afgiftsforhøjelser.- Grænsehandelen er massiv i sommerferien, hvor ekstra mange benytter lejlighedentil en indkøbstur i udlandet. En forhøjelse af afgifterne umiddelbart op til feriestart vilderfor medføre unødig grænsehandel, der både er skadelig for dansk detailhandel ogfor statskassens provenu af afgifter og moms. Skaden kan mindskes ved udskydelseaf lovens ikrafttræden til efter ferien.

Afgiftsmæssig ligestilling mellem cider og alkoholsodavand (RTD)

Skatteministeriet har i forbindelse med lanceringen af dette lovforslag beregnet afgif-ten på både en cider, fx Somersby, og på en spiritusbaseret alkoholsodavand, fx Ba-cardi Breezer.Heraf fremgår det, at den samlede afgift for en liter Somersby er i alt 11,40 kr, idetvinafgiften udgør 3,90 kr. og hertil lægges tillægsafgift på 7,50 kr (7,25 kr. plus for-slagets 25 øre). For en liter Bacardi Breezer på 4 pct. er den samlede afgift i alt 9,15kr., idet der betales 6 kr. i spiritusafgift (4 % af 150 kr.) og hertil lægges tillægsafgif-ten på 3,15 kr. (2,90 kr. plus forslagets 25 øre).Årsagen til denne forskel er, at skatteministeriet har beregnet den afgiftsmæssige li-gevægt til at være 5,5 %. Angiveligt ud fra at 5,5 % er et gennemsnit for afgiftsklas-sen med et alkoholindhold mellem 1,2 til 10 %. DSK mener – i lighed med Bryggeri-foreningen - at denne afgiftsligevægt skal flyttes til 4,6 %, da det er produkter medgennemsnitligt alkoholindhold på ca. 4,6 %, der findes på markedet og som konkur-rerer med hinanden.Forslagets afgiftsforskel er ikke berettiget, og den vil forvride konkurrencen mellemde dansk producerede cider-produkter til fordel for importeret spiritus. Den samledeafgift må være den samme, uanset om alkoholen kommer fra en forgæring eller fraen destillering.
Med venlig hilsen
Claus Bøgelund Nielsenunderdirektør