Kommunaludvalget 2009-10
L 215
Offentligt
848145_0001.png
848145_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetSlotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf. 7226 9000
Dato: 18. maj 2010
Fax. 7226 9001E-mail [email protected]
PHO/ J.nr. 2009-5264
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 17. maj2010 følger hermed indenrigs- og sundhedsministerens endelige svarpå spørgsmål nr. 13 (KOU L 215 - Forslag til lov om ændring af lov omkommunal ejendomsskat (Nedsættelse af grundskyldpromillen forejendomme, der benyttes til landbrug, gartneri, planteskole, frugtplan-tage eller skovbrug)).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Spørgsmål nr. 13:”Ministeren bedes redegøre for, om regeringen har ændret på kommissorietfor finansieringsudvalget for udligningssystemet, og herunder bedes ministe-ren sende det oprindelige kommissorium med svaret på dette spørgsmål.”
Svar:Aftalen om opfølgning på finansieringsreformen er naturligvis stadig gæl-dende, og det samme gælder kommissoriet og den tidsfrist, der er fastsat forarbejdet i Indenrigs- og Sundhedsministeriets Finansieringsudvalg.Det fremgår af aftalen af 17. marts 2009 om opfølgning på finansieringsre-formen, som er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radika-le Venstre, at eventuelle fremadrettede justeringer kan drøftes med henblikpå at få virkning fra 2012. Endvidere er der i kommissoriet for Finansierings-udvalgets arbejde fastsat en frist til afgivelse af en rapport fra udvalget tildecember 2010.Når der i lovforslagets bemærkninger tales om ”justering af det kommunaletilskuds- og udligningssystemtidligstfra 2012” er det under hensyn til, atregeringen skal kunne opnå et flertal for de eventuelle ændringer i udlignin-gen.
2
Derudover fremgår det af lovforslagets bemærkninger, at kompensations-ordningen, hvor den enkelte kommune modtager en individuelt beregnetkompensation i forhold til provenutabet, vil blive videreført, indtil der kanforetages en samlet justering af det kommunale tilskuds- og udligningssy-stem.Kommissoriet for Finansieringsudvalgets arbejde om opfølgning på finansie-ringsreformen fremsendes vedlagt. Som det fremgår heraf indgår problema-tikken om udligning og indregning og produktionsjord med lavere skattevær-di end anden jord allerede i dette kommissorium. Det fremgår således afside 2 i kommissoriet: ” Udvalget anmodes derfor også om at vurdere mulig-hederne for, at indregningen af ejendomsskatter i udligningen kan tilpasses,således at der korrigeres for den lavere skatteværdi af produktionsjord, udenat der sker utilsigtede byrdefordelingsmæssige forskydninger.”
Bertel Haarder/ Søren H. Thomsen