Socialudvalget 2009-10
L 212
Offentligt
853894_0001.png
853894_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 27. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CME/ J.nr. 2010-2607
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. maj 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål 8 ad L212.
Spørgsmål nr. 8:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26. maj 2010 fra HerlevKommune, jf. SOU L 212 - bilag 8.”
Svar:Herlev Kommunes borgmester Kjeld Hansen foreslår i sin henvendelse af26. maj 2010, at loftet for forældrenes egenbetaling for en plads i daginstitu-tion fastholdes på maksimalt 30 procent. Kjeld Hansen oplyser, at kommu-nen, som følge af forslaget om nedsættelse af loftet for forældrenes egenbe-taling til maksimalt 25 procent af de budgetterede bruttodriftsudgifter for enplads i daginstitution, mister muligheden for at anvende frokostmåltidet somet fælles tilbud til alle børn i daginstitutioner med et forebyggende sigte, idetkommunen ikke kan finansiere frokostmåltidet inden for en maksimal foræl-drebetaling på 25 procent.Jeg kan oplyse, at det foreslås, at loftet for den maksimale forældrebetalingnedsættes fra 30 procent af de budgetterede bruttodriftsudgifter for en dag-institutionsplads eksklusiv udgiften til frokost til 25 procent. Herudover forslåsdet, at forældrene betaler særskilt for frokostmåltidet, og at forældrene mak-simalt kan betale 100 procent af kommunens udgift til frokost. Forældrene iden enkelte daginstitution får mulighed for at fravælge frokosten på bag-grund af en beslutning i forældrebestyrelsen.Forslaget er en del af aftalen mellem regeringen, Dansk Folkeparti og LiberalAlliance om at ændre reglerne om frokostmåltid i daginstitutioner. Formåletmed de foreslåede ændringer i kommunens tilskud og forældrenes egenbe-taling er at skabe en direkte sammenhæng mellem udgiften til frokostmålti-det og det, som forældrene betaler for frokostmåltidet.
2
Det foreslås herudover, at kommunen kan beslutte, at et sundt frokostmåltidindgår som en del af dagtilbudsydelsen inden for loftet for den maksimaleforældrebetaling på 25 procent af de budgetterede bruttodriftsudgifter for enplads i daginstitution inklusiv udgiften til frokost.Hvis et sundt frokostmåltid indgår som en del af dagtilbudsydelsen, opkræ-ves forældrene ikke særskilt for udgiften til frokostmåltidet, men udgiften er istedet indeholdt i de budgetterede bruttodriftsudgifter for daginstitutionsplad-sen. Hvis frokost indgår som en del af dagtilbudsydelsen, har forældreneikke mulighed for at fravælge frokostmåltidet.Hvis kommunalbestyrelsen således ønsker at sikre frokostmåltidet som etfælles tilbud til alle børn i kommunens daginstitutioner, kan kommunen be-slutte, at et sundt frokostmåltid indgår som en del af dagtilbudsydelsen.
Benedikte Kiær/Charlotte Søderlund