Socialudvalget 2009-10
L 212
Offentligt
852315_0001.png
852315_0002.png
852315_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 25. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2010-831
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. maj 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål 5 ad L212.
Spørgsmål nr. 5:”Ministeren bedes redegøre for konsekvenserne af ændringsforslag nr. 2 tillovforslaget, som det fremgår af 1. betænkningsudkast, hvis kun detteændringsforslag vedtages’.Svar:Indledningsvis skal jeg oplyse, at det forudsættes, at spørgsmålet omhandleren redegørelse for konsekvenserne af ændringsforslaget, som dette er be-skrevet i mit svar på spørgsmål 4 ad L 212.Konsekvenserne ved at vedtage ændringsforslaget, som dette er beskrevet ispørgsmål 4 ad L 212, vil være følgende:Kommunalbestyrelsen får ikke pligt til at give alle børn et sundt frokostmåltidi daginstitutionen. De foreslåede bestemmelser om kommunalbestyrelsenspligt til at give friplads- og søskendetilskud til et sundt frokostmåltid, foræl-drebestyrelsens mulighed for at fravælge et sundt frokostmåltid, forældrenesret til at etablere forældrearrangerede frokostordninger med fripladstilskudinden for kommunalbestyrelsens fastsatte rammer, nye betalingsregler for enplads i daginstitution og frokost i daginstitutioner mv. udgår, som disse frem-går af lovforslagets § 1, nr. 1-12.Herudover udgår § 2, nr. 1-7, som er konsekvensændringer, der indebærer,at alene overskriften ’Forældrebetalt madordning’ til § 17 i lov om dag-, fri-tids- og klubtilbud til børn m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) bibeholdes.Lovforslagets § 4, stk. 3-8, udgår, hvilket indebærer, at alle forældre medbørn i daginstitutioner ikke i perioden fra den 15. juni 2010 til den 31. de-cember 2010 skal have mulighed for at fravælge et sundt frokostmåltid.De gældende regler for mad herunder et sundt frokostmåltid i daginstitutio-ner vil, som følge af de udgåede bestemmelser i lovforslaget, være følgende:
2
Mad som en del af dagtilbudsydelsenKommunalbestyrelsen kan beslutte, at mad, herunder frokost, indgår som endel af dagtilbudsydelsen. Kommunalbestyrelsens beslutning kan omfatte alleeller nogle daginstitutioner eller aldersgrupper i en daginstitution.Når mad indgår som en del af dagtilbudsydelsen, skal udgiften til mad indgåi de budgetterede bruttodriftsudgifter for daginstitutionspladsen, som udgørberegningsgrundlaget for forældres egenbetaling. Kommunalbestyrelsenstilskud og forældrenes egenbetaling udgør henholdsvis minimum 75 procentog maksimalt 25 procent af den budgetterede bruttodriftsudgift for en plads ien daginstitution inkl. udgifter til mad.Forældrenes egenbetaling kan enten beregnes på grundlag af de budgette-rede bruttodriftsudgifter for den enkelte daginstitution eller på grundlag af degennemsnitlige budgetterede bruttodriftsudgifter for daginstitutioner af sam-me type.Reglerne om kommunalbestyrelsens tilskud og forældrenes egenbetalingfremgår af §§ 31 og 32 i lov om dag-, fritids- og klubtilbud til børn og ungem.v. (dagtilbudsloven).Forældrebetalte madordninger i daginstitutionerKommunalbestyrelsen kan beslutte, at der kan etableres forældrebetaltemadordninger i kommunens daginstitutioner. I tilfælde, hvor kommunalbesty-relsen har besluttet, at der kan etableres forældrebetalte madordninger ikommunen, fastsætter kommunalbestyrelsen et maksimumbeløb for foræl-drenes betaling til madordningen.Såfremt kommunalbestyrelsen har givet mulighed for forældrebetalte mad-ordninger, er det forældrebestyrelsen, der herefter kan beslutte, om der skaletableres en forældrebetalt madordning i den enkelte daginstitution. Foræl-drebestyrelsen har ansvaret for at tilrettelægge den forældrebetalte madord-ning. Forældrebetalte madordninger kan omfatte alle barnets måltider i dag-institutionen f.eks. morgenmad, frokost, frugt m.v.Hvis forældrebestyrelsen beslutter, at der skal etableres en forældrebetaltmadordning i daginstitutionen, betaler de forældre, der er tilmeldt ordningen iden pågældende daginstitution, udgiften hertil. Kommunalbestyrelsen kanbeslutte at give et tilskud til de forældrebetalte madordninger under hensyntil forældrenes økonomiske forhold.Reglerne om forældrebetalte madordninger fremgår af § 17 i lov om dag-,fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)Et sundt frokostmåltid i daginstitutionerKommunalbestyrelsen kan efter § 4 (overgangsbestemmelse) i lov nr. 1098af 30. november 2009 om udskydelse af ikrafttrædelsestidspunkt for ordnin-gen om frokostmåltid i daginstitutioner m.v. beslutte, at der skal være etsundt frokostmåltid i alle eller nogle daginstitutioner eller aldersgrupper ikommunen. Overgangsbestemmelsen er gældende for perioden fra den 1.januar 2010 til den 31. december 2010.Overgangsbestemmelsen giver kommunalbestyrelsen mulighed for løbende i2010 at indføre et sundt frokostmåltid i kommunale og selvejende daginstitu-
3tioner. I daginstitutioner, hvor kommunalbestyrelsen i 2010 via overgangsbe-stemmelsen i lov nr. 1098 af 30. november 2009, har indført et sundt fro-kostmåltid, kan kommunalbestyrelsen hæve forældrenes egenbetaling tilmaksimalt 30 procent af de budgetterede bruttodriftsudgifter for en plads i endaginstitution inklusiv udgiften til frokostmåltidet.I daginstitutioner, hvor kommunalbestyrelsen har indført et sundt frokostmål-tid, kan der alene etableres forældrebetalte madordninger for den mad, derikke udgør frokostmåltidet.Forældrebestyrelsens kompetenceForældre med børn i kommunale og selvejende daginstitutioner har ret til atfå oprettet en forældrebestyrelse med et flertal af valgte forældre. Medarbej-derne i daginstitutionen skal være repræsenteret i dagtilbuddet.Forældrebestyrelsen skal fastsætte principper for daginstitutionens arbejdeog for anvendelsen af en budgetramme for daginstitutionen inden for de målog rammer, der er fastsat af kommunalbestyrelsen. Forældrebestyrelsen harsåledes mulighed for f.eks. at fastsætte principper om, at budgetrammenskal anvendes til at sikre børn et frokostmåltid, såfremt det ligger inden forkommunalbestyrelsens mål og rammer.Reglerne om forældrebestyrelsens kompetence fremgår af §§ 14 og 15 i lovom dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)
Benedikte Kiær
/Christina Barfoed-Høj