Socialudvalget 2009-10
L 212
Offentligt
843202_0001.png
843202_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 10. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2010-831
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål 1 ad L212.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Orla Hav (S)
Spørgsmål nr. 1:”Ministeren bedes redegøre for, om lovforslagets bestemmelse om, atkommunalbestyrelsen kan beslutte, at forældrebestyrelsen eller forældrene iden enkelte enhed ikke kan fravælge et sundt frokostmåltid, hvis det vurde-res, at et sundt frokostmåltid ud fra både sociale og sundhedsmæssige år-sager er særligt påkrævet for børnene i den pågældende daginstitution ellerenhed, indebærer, at man i en kommune kan bestemme, at alle institutionerskal være omfattet af frokostordningen af hensyn til sociale og sundheds-mæssige årsager?”
Svar:Jeg kan oplyse, at kommunalbestyrelsen kan beslutte, at der skal være etsundt frokostmåltid i en given daginstitution, hvis det vurderes, at et sundtfrokostmåltid af sociale og sundhedsmæssige årsager hos børnene i denpågældende daginstitution er særligt påkrævet. I disse tilfælde kan forældre-ne ikke fravælge frokostmåltidet.Det skal således være særligt påkrævet af hensyn til børnenes sundhed ogsociale forhold, at der skal være et sundt frokostmåltid i en konkret daginsti-tution for, at kommunalbestyrelsen har mulighed for at fravige forældrenesret til at fravælge et sundt frokostmåltid.Indikatorer på sundhedsmæssige forhold, der gør det særligt påkrævet atsikre et sundt frokostmåltid, kan f.eks. være en høj andel af over- eller un-dervægtige børn eller en høj andel af børn med dårlig tandsundhed.
2
Indikationer på, at der er sociale forhold, der gør det særligt påkrævet atsikre et sundt frokostmåltid, kan f.eks. være en høj andel af børn med bør-nesager, eller hvor søskende har børnesager, høj andel af børn med social-pædagogisk friplads eller en høj andel af underretninger på børn i en givendaginstitution.Kommunalbestyrelsens eventuelle beslutning om at sikre et sundt frokost-måltid i en given daginstitution skal basere sig på en konkret vurdering af desociale og sundhedsmæssige forhold hos børnene i den pågældende dagin-stitution. Kommunalbestyrelsen kan således ikke træffe en generel beslut-ning om, at der skal være et sundt frokostmåltid i alle kommunens daginstitu-tioner af sociale og sundhedsmæssige årsager.
Benedikte Kiær
/Charlotte Søderlund