Skatteudvalget 2009-10
L 162
Offentligt
829256_0001.png
829256_0002.png
J.nr. 2009-231-0026Dato: 19. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 162 -

Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov omkuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love. (Æn-dringer i elpatronordningen, udvidelse af solcelleordningen i elafgiftslo-ven og afgift på andre klimagasser end CO2 m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 11 af 25. marts 2010. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Troels Lund Poulsen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 11:

Skal bestemmelsen om, at produktionskapaciteten er på højst 6 kW pr. hus-stand forstås således, at hvis f.eks. 20 almennyttige boliger eller 20 andelsboliger etablereet fælles anlæg for forsyning med vedvarende energi på 120 kW, vil de ikke være omfattetaf bestemmelserne om betaling af nettoforbruget?

Svar:

Den politiske aftale omfatter alene en udvidelse af solcelleordningen til også at om-fatte andre små private VE-anlæg, således at ejere af disse anlæg får mulighed for at ”lag-re” elektricitet på elnettet i lighed med den gældende ordning for små solcelleanlæg. Der-med er der ikke sket ændringer i vilkårene for lagringen eller øvrige forhold omkring ord-ningen.Der er derfor ikke ændret på den retstilstand, der er skabt ved Skatterådets afgørelse fra2008, hvor det blev bekræftet, at afgiftsfritagelsen i elafgiftslovens § 2, stk. 1, litra e, på devilkår, der i øvrigt er nævnt i bestemmelsen, også omfatter et solcelleanlæg, der tilsluttes enelinstallation (afregningsmåler for ejendommen) i en ejendom, der består af flere lejlighe-der (husstande), uanset den samlede effekt er større end 6 kW, hvis effekten opgjort pr. lej-lighed (husstand) i ejendommen ikke overstiger 6 kW. Det var forudsat, at der ikke for no-gen af lejlighederne (husstandene) var tale om nettoproduktion af el fra solcelleanlægget.Der var ikke i hverken lov eller forarbejder stillet krav om, at installationen skulle værespecifik for den enkelte husstand.Solcelleanlægget kan tilsluttes en for ejendommen (og dermed for alle husstande) fælles af-regningsmåler med henblik på måling af elproduktionen fra solcelleanlægget. Den enkeltelejligheds elforbrug vil bestå af elektricitet fra solcelleanlægget og af elektricitet fra det kol-lektive elforsyningsanlæg. Solcelleelektriciteten bliver målt samlet og fordelt forholdsmæs-sigt på de enkelte lejligheder.Derfor kan almennyttige og andelsboliger godt etablere et fælles anlæg med en kapacitet optil 6 kW gange antallet af boliger i foreningen. Dog forudsat, som i Skatterådets afgørelse,at der ikke for nogen af husstandene er tale om nettoproduktion af el fra anlægget.
Side 2