Skatteudvalget 2009-10
L 162 Bilag 9
Offentligt
828455_0001.png
828455_0002.png
J.nr. 2009-231-0026Dato: 16. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 162 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov omkuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love. (Ændringeri elpatronordningen, udvidelse af solcelleordningen i elafgiftsloven og afgiftpå andre klimagasser end CO2m.v.).Hermed sendes kommentar til Frie Elforbrugeres henvendelse af 21. oktober2009 (L 162 – Bilag 4).
Troels Lund Poulsen/ Lene Skov Henningsen

Henvendelsen:

Foreningen Frie Elforbrugere henviser til lovforslagets formål om at nedsætte/fjerne elaf-gifterne for landets fjernvarmeværker ved anvendelse af energien i elpatroner.Foreningen er enige i de gode intentioner om at udnytte det store og stadigt stigende over-skud af energi fra landets vindmøller på en fornuftig måde i stedet for at eksportere den.Men foreningen er bekymret for de økonomiske konsekvenser.Havmølleparkerne er jo garanteret en mindstepris for den producerede energi. Forskellenmellem denne garanterede pris og markedsprisen betales af de danske elforbrugere. Brugenaf elpatroner vil kun være attraktiv ved meget lave markedspriser, hvorfor de økonomiskekonsekvenser for de betalende elforbrugere vil blive endnu større og mere grelle.Herudover nævner foreningen, at den samme gode hensigtsmæssige udnyttelse af den pro-ducerede energi fra vindmøllerne ville man kunne opnå gennem nedsættelse/fjernelse af el-afgiften på elvarme (varmepumper) og dermed gøre denne form for opvarmning attraktivigen.

Kommentar:

Hensigten med ændringerne i elpatronordningen er ikke, at prisen for varme skal nedsættes.Der er tale om stort set provenuneutrale ændringer, som indretter afgiftssystemet på ensmartere måde. Herved opnås fordele, herunder en reduktion i udledningerne af klimagas-ser.Elpatronordningen, inkl. de aktuelle ændringer, er blevet kædet sammen med en kompensa-tion til elforbrugerne generelt. Elpatronordningen har som markedsafledt virkning, at mar-kedsprisen for el stiger. Som kompensation herfor er afgifterne på elforbrug nedsat. Detteer omtalt i afsnit 2.1. i det tidligere lovforslag om elpatronordningen (lovforslag L 81 frem-sat den 16. november 2005 af skatteministeren).
Side 2