Skatteudvalget 2009-10
L 162 Bilag 22
Offentligt
854081_0001.png
854081_0002.png
J.nr. 2009-231-0026Dato: 26. maj 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 162. Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov omkuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love (Æn-dringer i elpatronordningen, udvidelse af solcelleordningen i elafgiftslo-ven og afgift på andre klimagasser end CO2m.v.).Hermed sendes kommentar til PlanEnergis henvendelse af 25. maj 2010(L 162 – Bilag 21).
Troels Lund Poulsen/Jørgen Holm Damgaard

Henvendelsen:

Henvendelsen vedrører energiprojekter, hvor varmepumper og solvarme (VE) kombineres.PlanEnergi nævner, at varmepumper foruden den elafgift på 20,8 øre/kWh, som pålæggeselpatroner, som anvendes til elregulering, tillige pålægges en afgift på 20,8 øre/kWh varme,som tages ud af et varmelager. Elpatronordningen diskriminerer kraftigt varmepumperne,der jo producerer f.eks. 3 gange så meget energi, som den optagne energi.PlanEnergi nævner også, at under de gældende afgiftsregler er varmepumpers varmepro-duktionspris på samme niveau som varmeprisen fra en naturgasfyret kedel.Brædstrup Fjernvarme og Dronninglund Fjernvarme har fremsat ønske om afgiftsnedsæt-telse i forbindelse med varmepumpedrift. PlanEnergi fremlægger en konkret løsning.PlanEnergi foreslår, at der for el til varmepumpedrift gives en afgiftsnedsættelse til 20,8øre/kWh målt på elforbruget. Afgiftsnedsættelsen gives under forudsætning af, at--varmepumpen stilles til rådighed for elmarkedet på samme måde som gasmotorer,ogat afgiftsnedsættelsen gælder i max 2.500 timer pr. år.

Kommentar:

Jeg har sendt en tilkendegivelse til Skatteudvalget med anmodning om, at tilkendegivelsenindarbejdes i betænkningen til L 162.Det fremgår, at jeg under visse forudsætninger gerne vi se på løsninger, der tilgodeser f.eks.projektet hos Dronninglund Fjernvarme, som er omtalt i L 162 – bilag 13.Som det også fremgår skal EU’s statsstøtteregler iagttages, hvorved bemærkes, at støtte,herunder afgiftslempelse, til vedvarende energi, ikke må indebære overkompensation.Eventuel støtte må ikke medføre, at prisen for varme fra en varmepumpe bliver lavere endprisen for varme fra almindelig kraftvarmeproduktion.Skatteministeriet har vurderet, at hvis det forholder sig sådan, som det er nævnt af Plan-Energi, at under de gældende afgiftsregler er varmepumpers varmeproduktionspris påsamme niveau som varmeprisen fra en naturgasfyret kedel, så vil en støtte i form af en af-giftslempelse medføre overkompensation, hvorved EU’s statsstøtteregler ikke iagttages. Jeghenholder mig hertil.For god ordens skyld vil jeg i øvrigt nævne, at det er ikke rigtigt, at varmepumper forudenden elafgift på 20,8 øre/kWh, som pålægges elpatroner, som anvendes til elregulering, tilli-ge pålægges en afgift på 20,8 øre/kWh varme, som tages ud af et varmelager. Efter elpatro-nordningen pålægges varmepumper højst 20,8 øre/kWh varme (2010), som tages ud af etvarmelager, og ikke mere. Der betales altså ikke to gange 20,8 øre/kWh.
Side 2