Skatteudvalget 2009-10
L 162 Bilag 17
Offentligt
844567_0001.png
844567_0002.png
844567_0003.png
844567_0004.png
12

Talepapir til klima- og energiministerens

besvarelse af samrådsspørgsmål D

i skatteudvalget

Den 12. maj 2010.

12. maj 2010
Spørgsmål D:
”Hvordan vil regeringen fremme solcelleanlæg i Danmarkudover elementerne i lovforslaget, således at også dan-ske producenter af solceller får et hjemmemarked jfr.f.eks. artiklen på www.ing.dk den 20. april 2010 "Masse-produktion af effektive solpaneler på vej i Sønderjyl-land"?”
Stillet efter ønske afAnne Grete Holmsgaard (SF)til besva-relse i samråd.
Vi støtter solceller på 2 måder. Dels med tilskudefter VE-loven for den elektricitet, der leveres tilnettet, dels via nettoafregning for del, der pro-duceres til eget forbrug.
1
De gældende regler er i VE-loven, der er resul-tatet af den energipolitiske aftale af 21. februar2008 og tidligere aftaler.Efter loven afregnes solceller, der leverer elek-tricitet til det kollektive elnet, med 60 øre/kWh i10 år og derefter 40 øre/kWh i 10 år. Det erEnerginet.dk, som varetager salget af elproduk-tionen og udbetaler støtten til ejeren. Forskellenmellem afregningsprisen og markedsprisen op-kræves hos elforbrugerne over PSO-tariffen.Så er der nettoafregning, som f.eks. kan an-vendes af en husholdning, som producerer el tileget forbrug. Når solen skinner så kan elpro-duktionen være højere end forbruget og denoverskydende elproduktion leveres ud på nettetuden afregning.Med den gældende nettoafregning, også kaldetsolcelleordningen, får anlægsejeren mulighedfor beregningsmæssigt at ”lagre” den oversky-dende elproduktion på nettet og inden for et årat tage den tilbage uden, at skulle betale nogetfor det.Herved opnås, at værdien af elproduktionensvarer til købsprisen på elektricitet inklusiv af-gifter, nettariffer mv.
2
Ud af de i dag typiske købspriser på elektricitetpå 1,35-1,50 kr/kWh eksklusiv moms udgør af-gifter, nettarif og PSO typisk 1,00-1,05 kr/kWh.Så man kan sige at, støtteelementet i nettoaf-regningen er således omkring 1 kr/kWh ogdermed væsentligt højere end i andre VE-støtteordninger.Med stigende afgifter og inflationsreguleringøges støtteniveauet i fremtiden.Ordningen er ikke omfattet af VE-loven, men erreguleret af Skatteministeriets afgiftslove.Med det foreliggende lovforslag fastholdes mu-lighederne for at private ejere af små solcelle-anlæg fortsat kan nettoafregne på årsbasis.På baggrund af forventningerne til større ydel-ser og/eller faldende priser på solcelleanlæg,jævnfør bl.a. den omtalte artikel i Ingeniørenden 20. april 2010, så bliver det med de gæl-dende regler med tiden mere og mere attraktivtfor private at investere i solcelleanlæg i Dan-mark og dermed medvirke til at skabe et vok-sende hjemmemarked.Desuden er der afsat en pulje på 25 mio.kr i pe-rioden 2008-2011, hvor der ydes tilskud tilfremme af bl.a. solceller. Eksempelvis blevhalvdelen af beløbet i 2010 tildelt 3 solcellepro-3
jekter omfattende ”Intelligente markedsmeka-nismer for tilskudsfri solcelleanlæg”, Solcellebyer-2012” og ”Solcelleøen Bornholm til integrations afstørre andele af solceller”. Disse projekter for-ventes også at bidrage til en øget udbredelse afsolcelleanlæg.Regeringen har p.t. ingen planer om at ændrestøtteforholdene. I givet fald vil ændringer afstøtteniveauet i forhold til energiaftalen af 21.februar 2008 kræve enighed blandt partiernebag aftalen.
4