Retsudvalget 2009-10
L 146
Offentligt
827619_0001.png
827619_0002.png
827619_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. april 2010Lovafdelingen2009-7701-0028BBO41406
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om registreret partnerskab, lov om en børnefamilie-ydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag(Udvidet adgang for registrerede partnere til adoption og overførsel afforældremyndighed m.v.) (L 146), som Folketingets Retsudvalg har stil-let til justitsministeren den 1. marts 2010.
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om re-

gistreret partnerskab, lov om en børnefamilieydelse og lov om børne-

tilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag (Udvidet adgang

for registrerede partnere til adoption og overførsel af forældremyn-

dighed m.v.) (L 146):

”Ministeren bedes kommentere høringssvar fra Institut forMenneskerettigheder, jf. L 146 – bilag 2.”

Svar:

I høringssvaret anfører Institut for Menneskerettigheder bl.a., at institut-tet generelt finder det positivt, at registrerede partnere ligestilles med æg-tefæller i lovgivningsmæssig henseende. Instituttet bemærker dog, at lov-forslagets konsekvensændringer i lov om en børnefamilieydelse medfø-rer, at registrerede partnere ikke sidestilles med ægtefæller for så vidt an-går udbetaling af børnefamilieydelse, idet registrerede partnere skal an-søge kommunalbestyrelsen om børnefamilieydelse, mens ægtefæller fårydelsen udbetalt til barnets mor uden ansøgning.Instituttet foreslår derfor, at udbetalingsreglerne i lov om en børnefami-lieydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebi-drag generelt gøres kønsneutrale, således at ydelser og tilskud udbetalestil den forælder, der efter parrets oplysning herom til kommunalbestyrel-sen, skal modtage ydelsen eller tilskuddet.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet omen udtalelse fra Skatteministeriet, hvorunder lov om en børnefamilieydel-se hører. Skatteministeriet har oplyst følgende:”Hvis vi gør bestemmelserne kønsneutrale, vil det betyde at barnetsmor i forbindelse med en skilsmisse mv.ogsåskulle ansøge ombørnefamilieydelse. Da barnet i langt de fleste tilfælde imidlertidkommer til at bo hos moderen, vil en kønsneutral ordning medføreen væsentlig fordyrelse af administrationen af børnefamilieydelsen,både i form af udgifter til systemtilretninger og især en væsentligforøgelse af den administrative, manuelle sagsbehandling i forbin-delse med udpegning af ’rette’ beløbsmodtager – en afgørelse, derformentlig skulle kunne påklages, og som givetvis ville medføre enstørre mængde klagesager med tilknyttet ankemulighed.Når der i andre tilfælde end ved udbetaling til barnets mor skal ind-sendes en standardiseret formular mv. til myndighederne, har detikke været for at opretholde et forældet kønsrollemønster eller lign.2
Hensigten har alene været at indrette et hensigtsmæssigt udbeta-lingssystem.Loven indeholder en række specifikke situationer, hvor ydelsen ik-ke skal udbetales til barnets mor, men til alle andre, herunder tilbarnet selv. I alle disse situationer skal der foreligge en ansøgningtil kommunen. Systemet fungerer således, at man har valgt at fore-tage automatisk udbetaling til den mest sandsynlige modtager, meni de situationer, hvor den skal udbetales til en anden, må man ”sigetil”.På baggrund heraf er det Skatteministeriets vurdering, at de af In-stitut for Menneskerettigheder foreslåede nyaffattelser ikke børimødekommes.”For så vidt angår reglerne i lov om børnetilskud og forskudsvis udbeta-ling af børnebidrag, der hører under Beskæftigelsesministeriet, har Be-skæftigelsesministeriet, Pensionsstyrelsen, oplyst følgende:”Børnetilskud i henhold til loven tilkommer barnet. Det er korrekt,at børnetilskud som udgangspunkt udbetales til moderen. Det afgø-rende for udbetalingen er imidlertid, hvem der har forældremyn-digheden, samt hvor barnet opholder sig mest. Lovens § 8, stk. 1-7, gør derfor udtømmende op med, hvem børnetilskud udbetales tili de forskellige situationer.Pensionsstyrelsen skal henvise til, at reglerne om udbetaling afbørnetilskud er indrettet med henblik på at opnå et hensigtsmæssigtudbetalingssystem. En ændring af reglerne som foreslået af Institutfor Menneskerettigheder vil betyde, at kommunen i alle situationervil skulle indhente/modtage oplysning om, hvem der skal have ud-betalt børnetilskud. Der vil således være tale om øget administrati-on for såvel borgerne som kommunerne.Samlet set er det Pensionsstyrelsens opfattelse, at det vil væreuhensigtsmæssigt at gennemføre de ændringer, som Institut forMenneskerettigheder foreslår vedr. lov om børnetilskud og for-skudsvis udbetaling af børnebidrag.”
3